4ebed7efffc0e4484ba2a62c9aa5f0c1.jpg
49cc71f707a57070b6e1ec9be66577e7.jpg
Здоров'я
Здоров'я

Здоров'я (131)

Літо у розпалі. Сидячи теплим вечором на лавочці,  тернополяни часто нарікають на наших літаючих «сусідів» - комарів. Ще більше крилаті комахи докучають вночі.

Як захиститись від набридливих комарів та інших комах на дачі чи вдома на терасі?

Для цього можна використати особливості рослин. 

Kvitkainfo.com пропонує посадити біля зони патіо, терас, або інших зон відпочинку рослини, які мають сильний запах і здатні відлякувати комарів та інших комах.

Рослини, які відлякуюють комарів

Найвідомішою з таких рослин є м’ята. Сама по собі м'ята не пахне, але якщо її  зім'яти, одразу ж виділяється сильний запах, якого бояться комарі.Тому, щоб захиститися від комарів за допомогою м'яти, краще потерти відкриті ділянки тіла її листочками. Також свіжа м'ята може захистити будинок від мурах, а пучки сухої м'яти виганяють мишей.

Лаванда - рослини які відлякують комарів

Лаванда це всім відомий захист проти молі. Цей запах….. Лаванда також відлякує і комарів. Так що суцвіття рослини можна сушити і класти в шафу. А щоб захиститися від комарів її листочки потрібно потерти на оголених ділянках тіла . Крім цього, лаванда красиво цвіте, а її аромат заспокоює, підвищує настрій і сприяє хорошому сну.

Чорнобривці - рослини які відлякують комарів

Яскраві та непримхливі квіти чорнобривці люблять багато квітникарів. У цієї квітки є ще одну корисна властивість - вона захищає від комарів. Сама рослина яка росте на подвір’ї не відлякує комарів, але якщо зірвати квітки і потерти їх на тілі, цей різкий запах комарам точно не сподобається.

Поставте горщик з базиліком на обідній стіл в патіо або альтанці, і комарі не будуть вам докучати під час обіду або вечері. Базилік – з своїм сильним запахом чудово відлякує комарів, а також є чудова приправа до багатьох страв. До речі, ця рослина також допомагає зняти свербіж після комариних укусів. Досить просто розтерти пару листочків в руках і прикласти до місця укусу. Ефірна олія яка виділяється із зелені зніме набряк і свербіж.

Розмарин - ще одна пряність, запах якої не переносять комарі. Щоб аромат його був сильнішим, не обов'язково розтирати листя, досить поворушити рослину. В саду це робить вітер, а якщо ви вирощуєте розмарин в горщику, досить просто трохи потрясти його. Як і у випадку з базиліком, розмарин здатний знімати свербіж після укусу комарів. Розітріть пару листочків і прикладіть їх до почервоніння на шкірі.

Щоб чебрець відлякував комарів, він повинен рости і цвісти на сонячних місцях. Це важливо, адже, чим сильніше світить сонце тим більш інтенсивний запах виділяю рослина, тим ефективніше він захистить вас від комарів.

Пеларгонія (герань) квітуча рослина, яка росте на кожному подвір'ї, і є відмінним захистом від комарів. Розітріть листочки на оголене тіло і комарі вам нестрашні.

Насолоджуйтесь літом! І нехай жодні комарі вас не турбують.

Аби забезпечити сім'ю аґрусом і запастися на зиму варенням, на дачній ділянці добре мати три-чотири кущі, кажуть бувалі дачники.

Агрус багатий вітамінами групи В (В1, В2, В6, В9), вітаміном A, вітамінами С, Е, РР, а також мікро- і макроелементами: залізом, золою, йодом, калієм, кальцієм, магнієм, марганцем, міддю, молібденом, натрієм, нікелем, сіркою, фосфором, фтором та іншими. У ньому містяться органічні кислоти, моно- і дисахариди, харчові волокна. У середньому калорійність агрусу становить близько 45 ккал.

Користь і властивості аґрусу. У лікувальному харчуванні ягоди  аґрусу, будучи цінним дієтичним продуктом, особливо цінуються при порушеному обміні речовин (особливо при ожирінні).

Їх потрібно вживати в їжу свіжими або у відварі при гіповітамінозі, дефіциті заліза, міді, фосфору в організмі. Корисний аґрус при хворобах шлунково - кишкового тракту, сечового міхура і нирок, гастроентероколітах, хронічних запорах. Застосовують аґрус як жовчогінний і сечогінний засіб.

Показаний аґрус і при недокрів'ї та підвищеній проникності судин. Поєднання корисних речовин у цих ягодах сприяє підвищенню імунітету, а також захисту організму від дії радіоактивних речовин. Пектини, що містяться в аґрусі, виводять з організму радіонукліди і солі важких металів.

Завдяки вмісту серотоніну, стиглий аґрус володіє протипухлинними властивостями. Ягоди аґрусу мають освіжаючу, сечогінну, жовчогінну, протизапальну, кровоспинну, судинозміцнювальну і загальнозміцнюючу дію, - повідомляє fruit.org.ua 

Коли їсти

Увага, не пропустіть момент ідеальною зрілості аґрусу, коли ягоди тверді і досягають свого максимального розміру, але при цьому тільки починають набувати забарвлення властивого сорту. У перестиглих ягодах набагато менше вітамінів і цукрів.

Ягоди рекомендують їсти прямо з куща, разом з «ніжками», так в них залишається максимум корисних речовин. А ще добре вживати аґрус з медом.

Аґрус буває білим, зеленим і червоним. Але самими корисними вважають тільки зелені плоди.

Аґрус для схуднення. Для боротьби із зайвою вагою аґрус потрібно застосовувати як основний продукт розвантажувального дня, він також показаний для лікування ожиріння в дієтичному харчуванні, коли хворому потрібно з'їдати щодня протягом декількох тижнів по 800-900 г  аґрусу, суворо обмеживши добову калорійність їжі.

Протипоказання до вживання   аґрусу. Аґрус  не корисний, якщо є виразка шлунка і дванадцятипалої кишки в періоді загострення. Він також протипоказаний при ентеритах, колітах, що супроводжуються проносом. У цьому випадку можна в незначних кількостях приймати свіжий сік аґрусу.

Аґрус в косметичних цілях. Стиглий і солодкий аґрус може стати не тільки ласощами, але і прекрасним косметичним засобом для сухої шкіри обличчя. Досить просто розім'яти кілька стиглих ягід і на 15 хвилин накласти на обличчя. Шкіра стане не тільки зволоженою, але і більш світлою. Якщо шкіра лущиться, то до ягід треба додати чайну ложку кукурудзяної або оливкової олії. Якщо шкіра схильна до жирності, то аґрус повинен бути недостиглий.

Агґрус від синців під очима. Щоб позбутися синців під очима вам знадобиться тепле молоко, кілька кілець свіжого огірка і заморожені ягоди  аґрусу. Ягоди повинні злегка відтанути, але бути ще холодними, в такому вигляді їх потрібно на одну хвилину покласти на шкіру під очима, потім, прибравши ягоди, на хвилину прикласти кільця огірка, змочені в теплому молоці. Чергувати аґрус і огірок потрібно 3-4 рази.

Після застосування цього рецепта ні кіл, ні слідів втоми під очима не буде.

Картопля, буряк, хліб і алкоголь входять до четвірки найпопулярніших продуктів в раціоні громадян України.

На Тернопільщині популярність буряку - особлива: борщ, буряк з хроном, салати, закуски і, навіть, десерти.

ПОКИ НА ВАШОМУ ГОРОДІ УТВОРИТЬСЯ ЧИМАЛЕНЬКИЙ КОРЕНЕПЛІД ЧЕРВОНОГО БУРЯКА, ПОСМАКУЙТЕ МОЛОДОЮ ГИЧКОЮ.

ГОСПОДИНІ ЧАСТО ВИКИДАЮТЬ ГИЧКУ СТОЛОВОГО БУРЯКУ. А ДАРЕМНО - БО ЧЕРЕШКОВО-ЛИСТОВІ ЧАСТИНИ ОВОЧА ЩЕ КОРИСНІШІ, НІЖ КОРЕНЕПЛОДИ.

Чи знаєте ви відповідь на таку гастрономічну загадку: в часи Вавилона якого овоча в їжу використовували лише листя, а корінь - лише для лікування? Столового, або як іще його називаємо, червоного буряка. Отже, якщо вміло приготувати «криваву ріпку» - коренеплід, черешки, листя - страви будуть не просто дуже смачні, а й суперкорисні. А додають буряки не лише у салати та класичний український борщ, а і в супи, котлети, квас і навіть торт, повідомляє Україна молода.

Трохи Італії

Поки на вашому городі утвориться чималенький коренеплід червоного буряка, посмакуйте молодою гичкою. Із давніх-давен із неї готували салати. Зрозуміло, що для початку гичку потрібно помити. Потім дрібно порізати і ошпарити окропом - так ви позбавитеся специфічного запаху.

Дуже гарно така гичка поєднується зі свіжими огірками, редькою, капустою, кропом, шпинатом, вареними яйцями, горіхами і насінням. Заправляти салати краще соняшниковою чи оливковою олією, змішаними з бальзамічним оцтом, лимонним, яблучним чи гранатовим соком. Або сметаною чи легким майонезом, краще домашнього приготування.

Щоб приготувати салат із гички і грецьких горіхів, візьміть 200 г гички, зубчик часнику, 3 столові ложки оливкової олії, зелень петрушки, кіндзи, кропу, 70 г почищених і подрібнених грецьких горіхів, столову ложку лимонного соку і сіль. Гичку помийте, покришіть і відваріть у підсоленій воді (хвилин вiсiм на повільному вогні), відкиньте на друшляк. Розітріть дерев’яною ложкою і залийте сумішшю олії й часнику, подрібненого і розтертого із сіллю. Зверху салат посипте зеленню петрушки, кропу, кінзи, горіхами. Скропіть лимонним соком.

Для салату з яйця і гички знадобиться 200 г гички, 50 г зеленого салату, 50 г соняшникової олії, кріп, петрушка, яйце, сіль, лимонний сік. Листя салату, гичку, кріп і петрушку помийте, подрібніть, посоліть і заправте олією. Додайте порізане варене яйце і скропіть лимонним соком.

Вишуканий бурячковий салат із сиром фета. Припасіть два середні молоді бурячки, 150 г сиру фета, пучок руколи, гілочку помідорів чері, жменю подрібнених грецьких горіхів, 3 столові ложки оливкової олії, чотири столові ложки гранатового соусу «Наршараб» або просто пригорщу зерен граната, перець. Запечені буряки поріжте на тонкі пластинки, змішайте з дрібно порізаною зеленню і викладіть на тарілки. Зверху покладіть нарізаний кубиками сир фета, злегка приперчіть і викладіть чері. Окремо змішайте гранатовий соус і оливкову олію, полийте салат. Присипте горіхами. Маленький кулінарний шедевр по-iталiйськи готовий!

Літні рецепти

Літнім у народі прозвали борщ iз молодим листям буряку. Для його приготування візьміть 500 г молодих бурячків iз гичкою, 4 картоплини, 200 г кабачків, 2 свіжі помідори, морквину, цибулину, столову ложку оцту, 2 столові ложки олії, чайну ложку вершкового масла, чайну ложку цукру, сметану і сіль за смаком.

Буряки помийте, відріжте гичку і почистіть, покладіть у киплячу воду разом iз дрібно нарізаною картоплею. За 10-15 хвилин до готовності додайте в банячок дрібно нарізану гичку, попередньо підсмажені на олії морквину і цибулину, помідори, кабачки, посоліть, додайте масло, оцет і цукор. За 5 хвилин до готовності буряк витягніть, потріть на великій тертці і знову додайте у борщ. Подавайте зі сметаною і зеленим кропом.

А не пробували ще голубці «Літній букет»? Для їх приготування потрібно великі листочки щавлю, буряку, хріну і капусти, 5 столових ложок томатної пасти, 3 столові ложки сметани, 2 зубчики часнику, 500 г м’ясного фаршу (який ви виберете), морквину, цибулину, 3 столові ложки сирого промитого рису, зелень, перець і сіль.

Спочатку приготуємо фарш: моркву натираємо на дрібній тертці й пасеруємо. Цибулю дрібно ріжемо і також пасеруємо окремо. З’єднуємо з фаршем, додаємо рис, сіль, перець, посічену зелень, усе перемішуємо. Листя хрону, щавлю, капусти та буряків ошпарюємо окропом, кладемо на них фарш і загортаємо, злегка обсмажуємо на олії. Дно каструлі покриваємо листям капусти. Викладаємо голубці шарами. Перший шар - в капустяному листі, другий - в листі щавлю, третій - у листках буряків, четвертий - в листі хрiну, і знову все спочатку. Зверху прикриваємо капустяними листочками, наливаємо трохи води, додаємо томатної пасти і тушкуємо на середньому вогні приблизно 50 хвилин. Готові голубці поливаємо соусом, посипаємо їх посіченою зеленню і подаємо до столу. Соус приготуйте з 3 столових ложок сметани, 4 столових ложок соусу з каструлі, де тушкувалися голубці, 2 зубчиків часнику - все перемішайте, і готово!

Можна приготувати оригінальне і корисне рагу з бурякової гички. Потрібно до півкілограма молодої гички, 2 зубчики часнику, цибулина, стручок болгарського перцю, солодка паприка за смаком, оливкова олія, 100 твердого сиру.

У високу пательню налийте 4 столові ложки оливкової (можна й іншу, кулiнарнi знавцi кажуть, особливо смакує з гарбузовою). Цибулину, солодкий перець і часник дрібно поріжте й обсмажте до золотистого кольору. Додайте помиту і дрібно порізану гичку, помішайте і тушкуйте, постійно помішуючи дерев’яною ложкою, 15 хвилин. Додайте 150 г холодної води, помішайте і всипте спеції. Натріть сир. Викладіть гаряче рагу на тарілку, посипте сиром і подавайте з тостами з чорного хліба і часнику.

Прихильникам здорового харчування припадуть до смаку оригінальні котлетки з листям буряку. А готуються вони просто: наріжте якнайдрібніше 300 г гички, додайте два сирі яйця і чотири столові ложки борошна, посоліть, поперчіть і перемішайте. З отриманої маси сформуйте невеличкі котлетки, обсмажте на соняшниковій олії і подавайте зі сметаною.

Для шанувальників пирогів

Любителі солоної випічки, напевне, спечуть пиріг iз бурячиння і курячим фаршем. Власне гичка надасть пирогу не лише літнього смаку, а соковитості, пишності, тому вона в рецепті - не випадкова. Отож приготуйте 300 г борошна, 150 г вершкового масла, яйце, 2 столові ложки води і сіль. Для начинки: 800 г молодої гички, 400 г фаршу, 2 зубчики часнику, 40 г вершкового масла, пучок петрушки і спеції за смаком.

Спочатку готуємо пісочне тісто. Всипте борошно в глибоку миску. Зробіть у ній заглиблення, влийте туди воду, додайте яйце і сіль. Замісіть тісто, накрийте серветкою й поставте на півгодини в холодильник. Гичку помийте, дрібно поріжте й проваріть у підсоленій воді 8-10 хвилин. На пательні розтопіть масло, обсмажте в ньому курячий фарш iз часником і подрібненою петрушкою. Із бурячиння злийте зайву воду, додайте зелену масу до фаршу i протушкуйте все 5 хвилин. Тісто тонко розкачайте на два коржі. Перший покладіть у форму, змащену маслом і присипану сухарями. На тісто викладіть начинку, накрийте другим коржем і защіпніть краї. Зверху змастіть збитим жовтком і запікайте в духовці при 180-200 градусах приблизно годину.

У кав’ярнях часто можна замовити собі шматочок моркв’яного пирога й отримати велике задоволення від його споживання. Буряковий торт - не тільки у закладах громадського харчування поки рідкість. Утiм деякі господині вже щедро діляться перевіреним рецептом буряково-шоколадного торту. Знає його Любов Скок iз Київщини, провідний бібліотекар ЦНБ ім. Вернадського, моя однокурсниця. Отож для торта знадобиться один великий буряк, 100 г борошна, 200 г цукру, 4 яйця, плитка чорного шоколаду, 3 столові ложки какао, 2 столові ложки меленого мигдалю, пакетик розпушувача для тіста, пакетик ваніліну, дрібка морської солі, чайна ложка цедри лимона і дві столові ложки оливкової олії.

Змішайте борошно, розпушувач, мигдаль і ванілін. На водяній бані розтопіть шоколад, додайте 3 столові ложки води, какао і цедру. Натріть на дрібній терці буряк. Окремо збийте яйця з оливковою олією. У посудині з борошном поєднайте яйця, буряк, шоколадну суміш iз дрібкою морської солі. Замісіть тісто, викладіть його у змащену маслом форму і поставте у духовку, розігріту до 180 градусів, на 40-45 хвилин. Коли торт буде готовим, остудіть його, розріжте на дві частини і перемастіть кремом зі сметани, збитої з цукром. Зверху прикрасьте ягодами, мигдалевою стружкою чи горіхами.

Ще простіше печеться буряковий кекс. Беріть 3 яйця, склянку цукру, 1,5 склянки борошна, склянку подрібнених горіхів, 3 склянки дрібно натертого буряку, по чайній ложці кориці та натертого імбиру, по склянці родзинок та олії і чайну ложку соди, погашеної оцтом. Усі інгредієнти поступово поєднуємо і вимішуємо. Випікаємо близько 40 хвилин при 180 градусах.

Не забувайте порад цілителів: максимально використовуйте всі літні дари природи!

Напої

Молодий квас

Актуальним у літню спеку стане корисний і поживний буряковий напій, приготовлений з півкілограма буряку, 4 столових ложок цукру і лимонної кислоти за смаком. Потрібно сирий буряк подрібнити, залити охолодженою кип’яченою водою і в закритому посуді залишити годин на дванадцять. Процідити, додати лимонну кислоту і цукровий сироп iз чотирьох столових ложок цукру. Остудити і… охолоджуватися!

Корисно

Молодий бурячок позбавляє болячок

«Ми ще багато чого не знаємо», - говорила нам бабуся, коли розтирала листок червоного буряку в руці й прикладала до голови, яка комусь із нас інколи могла розболітися. Бо ми не знали, для чого вона його прикладає, адже буряк - не пігулка. Втім через хвилин 15 головний біль минав. І до ран листочок буряку бабуся прикладала - здавалося, точно пам’ятаю, що розбите коліно боліло вже не так. Не повірите, але запалення очей я і зараз знімаю собі розтертим листочком буряку.

У будь-якій книжці з народного цілительства можна прочитати, що буряк - це клондайк вітамінів і мікроелементів: перший овоч молодості, що не може не зацікавити жінок, головний лікар при лікуванні анемії, щитовидки, шлунково-кишкового тракту, кровообігу, діабету, склерозу. Відомий карпатський цілитель Іван Гоянюк у своїй книзі «Народні рецепти. Лікування захворювань лікарськими рослинами. Поради на кожен день» славить лікувальні властивості маленького червоного коренеплоду і всіляко заохочує не нехтувати ним щодня. «Все, що росте в твоєму саду, - тобі на здоров’я й поживу» - пише він і додає: - Все, що у тебе росте під ногами, - для тебе ж».

Господині часто викидають гичку столового буряку. А даремно - бо черешково-листові частини овоча ще корисніші, ніж коренеплоди. До слова - бурячиння ще в давнину високо цінували за велику кількість корисних речовин, які воно містить. Приміром, у ньому є, крім аскорбінової і фолієвої кислот, вітаміни В1, В2, Р, РР, а ще - залізо, кальцій, калій, магній і йод. А вітаміну С у кілька разів більше, ніж у самому корені. Отож шлунок, печінка і кровообіг при вживанні буряку працюватимуть як годинник, поліпшиться обмін речовин.

А ще листя буряку, якщо його вживати, стає на перепоні утворення недоброякісних клітин.

Еліксир чоловічого здоров’я - смородина біла дозріла у садках на Тернопільщині.

Рости чорну смородину для онуків, червону для дітей, а білу для себе.

Народна мудрість.

Звичайна культура, але рідкісна за своїми якостями.

У сучасних садах біла смородина незаслужено скривджена увагою. Їй відводиться не найкраще місце, та належного догляду вона не отримує. Даремно. Біла смородина має посісти гідне місце в кожному саду, запорукою тому - безсумнівні, навіть унікальні достоїнства.  

Цікавими історіями діляться автори vinsad.vn.ua. 

Мій дід, Степан Іванович, учасник кількох військових кампаній, весь поранений, у першому шлюбі мав 7 дітей. Він пережив свою першу дружину і одружився вдруге у віці 75 років. Від цього шлюбу в нього було ще 5 дітей. Немічним він ніколи не був, завжди в доброму здоров’ї. Помер дід в 1931 році, у віці 104 року під час роботи (колов дрова). Моєму батькові, Петру Степановичу (він був наймолодшим), було тоді 18 років. Тема феноменального здоров’я діда в нашій родині обговорювалася не раз. Мої старші брати (нас було 8 дітей) частенько “випитували” у батька: “Чим харчувався дід, що пив?” Було цікаво, адже наш батько народився, коли дідові було 86 років! Харчування діда було звичайним для небагатої сім’ї. Вів він, як зараз кажуть, здоровий спосіб життя (треба ж дітей піднімати!). Мав великий сад з набором традиційних плодових дерев і ягідників (а сади тоді були далеко не у всіх), і любив він смородинкою побалуватися. Перевагу віддавав білій. Любив сік з неї з медом, особливо після баньки. “Для чоловічого здоров’я”, як він говорив. Скільки себе пам’ятаю, в нашій сім’ї завжди були якісь заготовки з білої смородини. Про особливу користь білої смородини я чув від людей похилого віку неодноразово, але підтвердження учених не знаходив.

Придбав якось чудову книгу доктора сільськогосподарських наук І.С. Ісаєвої (дочка відомого радянського селекціонера С.І. Ісаєва, учня І.В. Мічуріна) “Сад ХХІ століття”. Читаю: “Що ж стосується білої смородини, то особливо притягну до неї увагу чоловіків. У старі часи добра господиня обов’язково підносила на ніч чоловікові кухоль її соку - щоб чоловіча сила міцнішала”. Так це ж про мого діда! Згадали-таки стару мудрість про головне! Зі сказаного Іриною Сергіївною неважко зрозуміти, що біла смородина з таким же успіхом і з тієї ж причини корисна і жінкам, адже все так взаємопов’язано …

Біологічні особливості.

Смородина з білими та червоними плодами належить до одного виду Ribes rubrum L. Кущі більшості сортів пряморослі, стислі, досягають висоти 1,5 м і більше. Основа куща порівняно швидко оголюється. Плодоносять пагони двох-трирічного віку і старше. Найбільше плодових бруньок знаходяться на кордонах приростів, тому основний урожай знаходиться на ярусах ближче до верхівки, однак це не виключає плодоношення уздовж усього пагону. У білої смородини пагоновідновна здатність виражена слабше, ніж у чорної смородини та її кущі утворюють менше нульових (однорічних) пагонів. Гілки білої смородини зберігають продуктивність до 8 років, значно більше, ніж у чорної.

Садити білу смородину потрібно із заглибленням 5-7см (інакше виростуть штамбові кущі) і вертикально, без нахилу (щоб не відбулося самозагущення куща). Біла та червона смородини, на відміну від чорної, не містять в деревині, корі, вічках та листі ефіроносних клітин, тому в них відсутній специфічний для чорної смородини запах. Ягоди білої смородини можуть мати кремовий та жовтий відтінок.

Зимостійкість білої смородини висока. Вона світлолюбива, досить не вибаглива до грунту. На відміну від чорної смородини проявляє велику стійкість до недоліків грунтової вологи і менш болісно переносить підвищену сухість повітря.  

Кущі смородини білої зовні не відрізняються від червоної, тому будьте пильні і купуйте саджанці тільки у тих, кому ви довіряєте.

Ягоди білої смородини в житті людини.

За вмістом вітаміну С біла смородина поступається чорній. У білих ягодах цього вітаміну до 45мг /%. У білій смородині є також Р-активні речовини (катехіни, антоціани, лейкоантоціани), необхідні для здоров’я людини (до 5мг /%). Слід зазначити, що вітамін С та Р-активні речовини, взаємодіючи один з одним, різко підвищують опір організму несприятливим факторам зовнішнього середовища. Важливо також поєднання цих двох речовин.

Ягоди білої (та червоної) смородини відрізняються високим вмістом пектинових речовин серед традиційних садових культур. Відома важлива роль цих речовин в лікувально-профілактичному харчуванні. Пектинові речовини, легко утворюючи колоїдні розчини, володіють обволокуючою властивістю. Завдяки цьому, вони сприяють загоєнню виразкових уражень шлунка та кишкового тракту. Величезне значення має властивість пектинових речовин які нейтралізують, виводять з організму солі важких металів. Встановлено також їх захисна дія при радіоактивному ураженні. Зміст пектинових речовин у білій смородині в середньому становить 8,5%.

За опублікованими даними в ягодах білої смородини містяться вітаміни В1, В2, В9, Н, Е, в невеликих кількостях присутні калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, мідь, а йоду міститься в 3 рази більше, ніж в чорній смородині.

Білу смородину рекомендують лікарі для людей (особливо дітей), які страждають алергією на забарвлені ягоди і фрукти.

Так, в старовину знали, що еліксир чоловічого здоров’я зростає на кущі. Наука ще не визначила формули успіху білої смородини, але вона діє багато століть, тільки ми трішечки підзабули. Як говориться “знання - сила”, але, як ми розпорядимося своїми знаннями, залежить тільки від нас самих.

Садіть, вирощуйте білу смородину, їжте на здоров’я.

Запашненькі чорненькі ягідки, що нагадують за формою малину, рясно прикрашають колючі кущі ожини українських лісів із червня до серпеня і уже з'явились на тернопільських ринках.

Греки називали ожину кров’ю титанів, яку ті, за легендою, пролили на землю під час жорстокої битви з богами.

Можливо, саме тому після затяжної хвороби або складної операції корисно вживати ожиновий сік чи сироп, що чудово відновлюють сили та зміцнюють ослаблений організм. А ось в Англії, наприклад, через дугоподібні вкорінені паростки ожини змушували пролазити хворих. Вважали, що гострі шипи цієї рослини «здеруть» із людини всі недуги.

Ожина - напівчагарник із розпростертими шипуватими пагонами до 1,5 м завдовжки. Квітне з кінця травня і до осені. Час збору плодів - наприкінці літа, листя - протягом усього літа, коріння - лише восени.

Ожина росте на всій території України по долинах річок і струмків, ярах, сирих лісах, у заростях чагарників, на вирубках і галявинах, уздовж парканів. Має безліч видів і різновидів. Особливо поширена на Поліссі, у Карпатах, Лісостепу та гірських районах Криму, повідомляє organic.ua

У народі ожину називають скупою травою. Існує легенда, що в одному селищі жив багатий, але скупий чоловік. Мав він двох дочок, хоч красивих, однак надто жадібних. Через їхню скупість ніхто не хотів брати з ними шлюб. Тому пішов їхній батько до чорта і став просити, щоб його добро і дочки нікому не дісталися. Чорт із радістю погодився, перетворивши дочок на колючу ожину, перегородивши шлях до його скарбів. Побачив це дійство ангел небесний, розповів Божій Матері. Вона намагалася врятувати дівчат від чарів. Вдалося перетворити молодшу сестру на духмяну малину. Старша ж залишилася колючою ожиною. Але благодать Божа вселилася в неї, недарма вона п’є кров землі, воду чисту, дарує сизу, смачну, корисну лікувальну ягоду.

Ожина - справжнє джерело корисних мікроелементів для організму. Ягоди містять цукри глюкози, сахарози та фруктози (5,1-13%), органічні кислоти: яблучну, лимонну, саліцилову, винну тощо (0,5-1,5%), пектинові речовини (1,8%), клітковину (2-4%), вітаміни групи Р, В, Е, С, каротин, солі калію, марганцю, міді, калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо тощо.

Плоди ожини мають тонкий своєрідний смак і аромат завдяки дуже гармонійному поєднанню природних цукрів і кислот. Вони дають високоякісні продукти переробки: джеми і желе, мармелад, соки і сиропи, вино та інші напої.

Лікарські властивості ожини сизої відомі вже понад дві тисячі років. Ще давні греки використовували відвар із її листя як протизапальний засіб при захворюваннях ротової порожнини та ясен.

Ожина має протизапальні, бактерицидні, заспокійливі, кровоочисні та загальнозміцнюючі властивості. Найчастіше ліки з цієї рослини вживають при застуді, ангіні, запаленні легень, після сильного перемерзання. Крім того, ожина діє на організм як сечогінний і потогінний засіб, зупиняє кров, має в’язку дію, тому ефективна при лікуванні запальних захворювань нирок, сечового міхура.

Корисні властивості ожини сприяють нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, поліпшують апетит, посилюють перистальтику кишечника, допомагають при атеросклерозі й гіпертонії, заспокоюють нервову систему, зміцнюють імунітет організму.

Ожину застосовують при запаленні нирок, печінки, діабеті, дизентерії, неврозах, гастритах, шлункових і кишкових кровотечах, екземі, пневмонії, гіпертонії, атеросклерозі як ранозагоювальний, заспокійливий засіб.

За допомогою ожини ефективно лікують дизентерію, гіпертрофію передміхурової залози, цукровий діабет, шкірні захворювання (екзему, лишаї, трофічні виразки, гнійні рани).

Ягоди ожини особливо корисні жінкам у клімактеричний період. Жінкам бальзаківського віку рекомендують запастися соком та сиропом на зиму і готувати собі напій із медом як загальнозміцнюючий і заспокійливий засіб.

Плоди ожини дуже цінуються як засіб, що виводить із організму радіоактивні елементи і солі важких металів, поліпшує діяльність судин головного мозку, покращує пам’ять, нормалізує сон.

Багатий вітамінний склад ягід ожини зумовлює доцільність її використання з метою профілактики чи подолання нервових хвороб, стресів, які притаманні сучасному суспільству. Адже під час хвилювань порушується багато нормальних функцій організму, зокрема всмоктування білка, відновити які допоможуть вітаміни. 

Ось така вона дика недоторкана лісова красуня! Не відмовляйте собі у задоволенні поласувати корисними ягідками та будьте завжди здоровими!

 

Картопля, буряк, хліб і алкоголь входять до четвірки найпопулярніших продуктів в раціоні громадян України.

На Тернопільщині популярність буряку - особлива: борщ, буряк з хроном, салати, закуски і, навіть, десерти.

ПОКИ НА ВАШОМУ ГОРОДІ УТВОРИТЬСЯ ЧИМАЛЕНЬКИЙ КОРЕНЕПЛІД ЧЕРВОНОГО БУРЯКА, ПОСМАКУЙТЕ МОЛОДОЮ ГИЧКОЮ.

ГОСПОДИНІ ЧАСТО ВИКИДАЮТЬ ГИЧКУ СТОЛОВОГО БУРЯКУ. А ДАРЕМНО - БО ЧЕРЕШКОВО-ЛИСТОВІ ЧАСТИНИ ОВОЧА ЩЕ КОРИСНІШІ, НІЖ КОРЕНЕПЛОДИ.

Чи знаєте ви відповідь на таку гастрономічну загадку: в часи Вавилона якого овоча в їжу використовували лише листя, а корінь - лише для лікування? Столового, або як іще його називаємо, червоного буряка. Отже, якщо вміло приготувати «криваву ріпку» - коренеплід, черешки, листя - страви будуть не просто дуже смачні, а й суперкорисні. А додають буряки не лише у салати та класичний український борщ, а і в супи, котлети, квас і навіть торт, повідомляє Україна молода.

Трохи Італії

Поки на вашому городі утвориться чималенький коренеплід червоного буряка, посмакуйте молодою гичкою. Із давніх-давен із неї готували салати. Зрозуміло, що для початку гичку потрібно помити. Потім дрібно порізати і ошпарити окропом - так ви позбавитеся специфічного запаху.

Дуже гарно така гичка поєднується зі свіжими огірками, редькою, капустою, кропом, шпинатом, вареними яйцями, горіхами і насінням. Заправляти салати краще соняшниковою чи оливковою олією, змішаними з бальзамічним оцтом, лимонним, яблучним чи гранатовим соком. Або сметаною чи легким майонезом, краще домашнього приготування.

Щоб приготувати салат із гички і грецьких горіхів, візьміть 200 г гички, зубчик часнику, 3 столові ложки оливкової олії, зелень петрушки, кіндзи, кропу, 70 г почищених і подрібнених грецьких горіхів, столову ложку лимонного соку і сіль. Гичку помийте, покришіть і відваріть у підсоленій воді (хвилин вiсiм на повільному вогні), відкиньте на друшляк. Розітріть дерев’яною ложкою і залийте сумішшю олії й часнику, подрібненого і розтертого із сіллю. Зверху салат посипте зеленню петрушки, кропу, кінзи, горіхами. Скропіть лимонним соком.

Для салату з яйця і гички знадобиться 200 г гички, 50 г зеленого салату, 50 г соняшникової олії, кріп, петрушка, яйце, сіль, лимонний сік. Листя салату, гичку, кріп і петрушку помийте, подрібніть, посоліть і заправте олією. Додайте порізане варене яйце і скропіть лимонним соком.

Вишуканий бурячковий салат із сиром фета. Припасіть два середні молоді бурячки, 150 г сиру фета, пучок руколи, гілочку помідорів чері, жменю подрібнених грецьких горіхів, 3 столові ложки оливкової олії, чотири столові ложки гранатового соусу «Наршараб» або просто пригорщу зерен граната, перець. Запечені буряки поріжте на тонкі пластинки, змішайте з дрібно порізаною зеленню і викладіть на тарілки. Зверху покладіть нарізаний кубиками сир фета, злегка приперчіть і викладіть чері. Окремо змішайте гранатовий соус і оливкову олію, полийте салат. Присипте горіхами. Маленький кулінарний шедевр по-iталiйськи готовий!

Літні рецепти

Літнім у народі прозвали борщ iз молодим листям буряку. Для його приготування візьміть 500 г молодих бурячків iз гичкою, 4 картоплини, 200 г кабачків, 2 свіжі помідори, морквину, цибулину, столову ложку оцту, 2 столові ложки олії, чайну ложку вершкового масла, чайну ложку цукру, сметану і сіль за смаком.

Буряки помийте, відріжте гичку і почистіть, покладіть у киплячу воду разом iз дрібно нарізаною картоплею. За 10-15 хвилин до готовності додайте в банячок дрібно нарізану гичку, попередньо підсмажені на олії морквину і цибулину, помідори, кабачки, посоліть, додайте масло, оцет і цукор. За 5 хвилин до готовності буряк витягніть, потріть на великій тертці і знову додайте у борщ. Подавайте зі сметаною і зеленим кропом.

А не пробували ще голубці «Літній букет»? Для їх приготування потрібно великі листочки щавлю, буряку, хріну і капусти, 5 столових ложок томатної пасти, 3 столові ложки сметани, 2 зубчики часнику, 500 г м’ясного фаршу (який ви виберете), морквину, цибулину, 3 столові ложки сирого промитого рису, зелень, перець і сіль.

Спочатку приготуємо фарш: моркву натираємо на дрібній тертці й пасеруємо. Цибулю дрібно ріжемо і також пасеруємо окремо. З’єднуємо з фаршем, додаємо рис, сіль, перець, посічену зелень, усе перемішуємо. Листя хрону, щавлю, капусти та буряків ошпарюємо окропом, кладемо на них фарш і загортаємо, злегка обсмажуємо на олії. Дно каструлі покриваємо листям капусти. Викладаємо голубці шарами. Перший шар - в капустяному листі, другий - в листі щавлю, третій - у листках буряків, четвертий - в листі хрiну, і знову все спочатку. Зверху прикриваємо капустяними листочками, наливаємо трохи води, додаємо томатної пасти і тушкуємо на середньому вогні приблизно 50 хвилин. Готові голубці поливаємо соусом, посипаємо їх посіченою зеленню і подаємо до столу. Соус приготуйте з 3 столових ложок сметани, 4 столових ложок соусу з каструлі, де тушкувалися голубці, 2 зубчиків часнику - все перемішайте, і готово!

Можна приготувати оригінальне і корисне рагу з бурякової гички. Потрібно до півкілограма молодої гички, 2 зубчики часнику, цибулина, стручок болгарського перцю, солодка паприка за смаком, оливкова олія, 100 твердого сиру.

У високу пательню налийте 4 столові ложки оливкової (можна й іншу, кулiнарнi знавцi кажуть, особливо смакує з гарбузовою). Цибулину, солодкий перець і часник дрібно поріжте й обсмажте до золотистого кольору. Додайте помиту і дрібно порізану гичку, помішайте і тушкуйте, постійно помішуючи дерев’яною ложкою, 15 хвилин. Додайте 150 г холодної води, помішайте і всипте спеції. Натріть сир. Викладіть гаряче рагу на тарілку, посипте сиром і подавайте з тостами з чорного хліба і часнику.

Прихильникам здорового харчування припадуть до смаку оригінальні котлетки з листям буряку. А готуються вони просто: наріжте якнайдрібніше 300 г гички, додайте два сирі яйця і чотири столові ложки борошна, посоліть, поперчіть і перемішайте. З отриманої маси сформуйте невеличкі котлетки, обсмажте на соняшниковій олії і подавайте зі сметаною.

Для шанувальників пирогів

Любителі солоної випічки, напевне, спечуть пиріг iз бурячиння і курячим фаршем. Власне гичка надасть пирогу не лише літнього смаку, а соковитості, пишності, тому вона в рецепті - не випадкова. Отож приготуйте 300 г борошна, 150 г вершкового масла, яйце, 2 столові ложки води і сіль. Для начинки: 800 г молодої гички, 400 г фаршу, 2 зубчики часнику, 40 г вершкового масла, пучок петрушки і спеції за смаком.

Спочатку готуємо пісочне тісто. Всипте борошно в глибоку миску. Зробіть у ній заглиблення, влийте туди воду, додайте яйце і сіль. Замісіть тісто, накрийте серветкою й поставте на півгодини в холодильник. Гичку помийте, дрібно поріжте й проваріть у підсоленій воді 8-10 хвилин. На пательні розтопіть масло, обсмажте в ньому курячий фарш iз часником і подрібненою петрушкою. Із бурячиння злийте зайву воду, додайте зелену масу до фаршу i протушкуйте все 5 хвилин. Тісто тонко розкачайте на два коржі. Перший покладіть у форму, змащену маслом і присипану сухарями. На тісто викладіть начинку, накрийте другим коржем і защіпніть краї. Зверху змастіть збитим жовтком і запікайте в духовці при 180-200 градусах приблизно годину.

У кав’ярнях часто можна замовити собі шматочок моркв’яного пирога й отримати велике задоволення від його споживання. Буряковий торт - не тільки у закладах громадського харчування поки рідкість. Утiм деякі господині вже щедро діляться перевіреним рецептом буряково-шоколадного торту. Знає його Любов Скок iз Київщини, провідний бібліотекар ЦНБ ім. Вернадського, моя однокурсниця. Отож для торта знадобиться один великий буряк, 100 г борошна, 200 г цукру, 4 яйця, плитка чорного шоколаду, 3 столові ложки какао, 2 столові ложки меленого мигдалю, пакетик розпушувача для тіста, пакетик ваніліну, дрібка морської солі, чайна ложка цедри лимона і дві столові ложки оливкової олії.

Змішайте борошно, розпушувач, мигдаль і ванілін. На водяній бані розтопіть шоколад, додайте 3 столові ложки води, какао і цедру. Натріть на дрібній терці буряк. Окремо збийте яйця з оливковою олією. У посудині з борошном поєднайте яйця, буряк, шоколадну суміш iз дрібкою морської солі. Замісіть тісто, викладіть його у змащену маслом форму і поставте у духовку, розігріту до 180 градусів, на 40-45 хвилин. Коли торт буде готовим, остудіть його, розріжте на дві частини і перемастіть кремом зі сметани, збитої з цукром. Зверху прикрасьте ягодами, мигдалевою стружкою чи горіхами.

Ще простіше печеться буряковий кекс. Беріть 3 яйця, склянку цукру, 1,5 склянки борошна, склянку подрібнених горіхів, 3 склянки дрібно натертого буряку, по чайній ложці кориці та натертого імбиру, по склянці родзинок та олії і чайну ложку соди, погашеної оцтом. Усі інгредієнти поступово поєднуємо і вимішуємо. Випікаємо близько 40 хвилин при 180 градусах.

Не забувайте порад цілителів: максимально використовуйте всі літні дари природи!

Напої

Молодий квас

Актуальним у літню спеку стане корисний і поживний буряковий напій, приготовлений з півкілограма буряку, 4 столових ложок цукру і лимонної кислоти за смаком. Потрібно сирий буряк подрібнити, залити охолодженою кип’яченою водою і в закритому посуді залишити годин на дванадцять. Процідити, додати лимонну кислоту і цукровий сироп iз чотирьох столових ложок цукру. Остудити і… охолоджуватися!

Корисно

Молодий бурячок позбавляє болячок

«Ми ще багато чого не знаємо», - говорила нам бабуся, коли розтирала листок червоного буряку в руці й прикладала до голови, яка комусь із нас інколи могла розболітися. Бо ми не знали, для чого вона його прикладає, адже буряк - не пігулка. Втім через хвилин 15 головний біль минав. І до ран листочок буряку бабуся прикладала - здавалося, точно пам’ятаю, що розбите коліно боліло вже не так. Не повірите, але запалення очей я і зараз знімаю собі розтертим листочком буряку.

У будь-якій книжці з народного цілительства можна прочитати, що буряк - це клондайк вітамінів і мікроелементів: перший овоч молодості, що не може не зацікавити жінок, головний лікар при лікуванні анемії, щитовидки, шлунково-кишкового тракту, кровообігу, діабету, склерозу. Відомий карпатський цілитель Іван Гоянюк у своїй книзі «Народні рецепти. Лікування захворювань лікарськими рослинами. Поради на кожен день» славить лікувальні властивості маленького червоного коренеплоду і всіляко заохочує не нехтувати ним щодня. «Все, що росте в твоєму саду, - тобі на здоров’я й поживу» - пише він і додає: - Все, що у тебе росте під ногами, - для тебе ж».

Господині часто викидають гичку столового буряку. А даремно - бо черешково-листові частини овоча ще корисніші, ніж коренеплоди. До слова - бурячиння ще в давнину високо цінували за велику кількість корисних речовин, які воно містить. Приміром, у ньому є, крім аскорбінової і фолієвої кислот, вітаміни В1, В2, Р, РР, а ще - залізо, кальцій, калій, магній і йод. А вітаміну С у кілька разів більше, ніж у самому корені. Отож шлунок, печінка і кровообіг при вживанні буряку працюватимуть як годинник, поліпшиться обмін речовин.

А ще листя буряку, якщо його вживати, стає на перепоні утворення недоброякісних клітин.

 

Літо кличе тернополян на природу, а спека спонукає шукати затишок і тінь, але серед природної ідилії на нас чатує і небезпека.

Екзотична зонтична рослина, сибірський борщівник пальмами здіймається вздовж берегів Дністра і Стрия. Його ворсинки та їдкий сік викликають сильні опіки, нудоту, задуху, підвищення температури, алергічну реакцію, унаслідок чого на тілі залишаються характерні сліди-шрами. З початку літа від захворювання, викликаного контактом з рослинами (фітодерміту), потерпає чимало людей. Найбільш небезпечним борщівник стає в час цвітіння.

 

Відомий український лікар Ольга Богомолець на своїй сторінці у ФБ теж згадала про небезпеку і дала свої поради:

Речовини, які виділяє ця рослина в десятки разів підсилюють чутливість шкіри до сонячних променів. 

Тому, якщо тілесний контакт все ж відбувся - негайно і добре промийте шкіру водою з милом і повністю заховайтеся від сонця!! 

Повністю!! 

Не менше ніж на дві доби! 

Можете ще змастити шкіру протиопіковим кремом. 

Далі чекайте на появу пухирців, які лікуйте так само, як опіки. 

Якщо пухирці болять і дуже напружені - стерильною голочкою можете зробити маленьку дірочку в покришці пухиря, щоб випустити частину рідини. Але сам пухирець не чіпайте - рідина в ньому стерильна і під цією покришкою Рана скоріше загоїться!

Якщо був контакт з очима - негайно зверніться до лікаря, самотужки з опіком очей не впоратися. Треба буде використовувати протизапальні ін'єкційні препарати. 

А ще краще - будьте уважні і просто не зупиняйтеся коло цієї зовні гарної, але дуже небезпечної рослини. 

І дітей до неї не підпускайте і собак! 

І тоді гарні вихідні і мені і вам - забезпечені! :)

 

 

Як попередити виникнення кишкових інфекцій та що робити в разі виникнення симптомів хвороби, дала поради лікар-терапевт, повідомляє 1+1.

Кишкові інфекції можна вважати сезонним захворюванням, адже пік їх припадає на літній період. 

7 речей, що допоможуть легше переносити спеку.Найближчим часом в Україні протримається надзвичайно спекотна погода. Щоб легше переносити спеку, експерти радять, в першу чергу, пити понад два літри води в день. Найкраще підходить вітамінна вода домашнього приготування та підсолена негазована вода.

Проте ми не завжди маємо змогу випити чисту воду і вживаємо воду з крану чи інших неперевірених джерел. Така необачність може призвести до розвитку кишкових інфекцій.

Ще однією причиною захворювання є недостатньо вимиті фрукти та овочі. Чи можете уявити, що черешня чи полуничка, яку ви скуштували на базарі, може призвести до потрапляння патогенних мікроорганізмів, які спричиняють клінічні прояви кишкової інфекції?

Щоб попередити виникнення кишкової інфекції, варто дотримуватися наступних заходів профілактики:

Часто мити руки.

Термічно обробляти продукти харчування. М’ясні та рибні продукти потрібно ретельно проварювати чи пропарювати, адже при температурі понад 70 градусів більша частина патогенних організмів гине.

Не пити воду з-під крану, вживати воду в пляшках чи принаймні кип’ячену.

Звертати увагу на рівні захисту фільтрів для води.

Крім того, влітку варто трішки підкорегувати свій раціон харчування, щоб не отруїтися улюбленими стравами. Намагайтеся не їсти в найспекотніші періоди дня, снідайте та обідайте на годину раніше, а вечерю навпаки відкладіть на годину пізніше.

Відмовтеся від олії та сметани для салатів. Альтернативою може бути будь-яка рослинна олія.

3 правила, як вибрати свіже м'ясо для шашлика.У літній період м’ясо ліпше тушкувати чи варити, адже смажені страви можуть спричинити розлади шлунку. Експерт радить ретельно пережовувати їжу, адже виділення шлункового соку є природнім механічним захистом від хвороби.

Якщо, незважаючи на засоби профілактики, ви відчуваєте недомагання та слабкість, варто насторожитися. Це є першими признаками кишкової інфекції. Обов’язково зверніться до лікаря, лише спеціаліст може оцінити ступінь тяжкості хвороби та призначити відповідне лікування.

Поки ви чекаєте на лікаря не варто зволікати, почніть приймати ентеросорбенти, які зменшують засвоєння токсинів в кишечнику. Також пийте багато рідини маленькими порціями. Лікарі радять кожні 5 хвилин робити ковток трав’яного чаю, кип’яченої води чи несолодкого компоту.

 

Відчули дратівливість, засумували або просто сумуєте? Вам потрібно бігати, бігати, бігати, повідомляє Cameralabs.

Письменниця Джойс Керол Оутс одного разу написала в колонці для New York Times, що «у людини, що біжить розум рухається разом з тілом ... в ритмі з ногами і руками». Режисер Кейсі Нейстат минулої осені розповів журналу Світ Бігуна, що іноді тільки біг приносить йому ясність розуму. «Перед кожним важливим рішенням, яке я прийняв за останні вісім років, я спочатку бігав», - сказав він виданню. Але, напевно, найкраще висловився бігун на ім'я Монте Девіс в книзі «Радість Запущено» (1976): «Важко бігти і в той же час жаліти себе. Крім того, після довгої пробіжки надходить час ясності і врівноваженості ».

Після хорошої пробіжки часом можна відчути себе абсолютно новою людиною. І це в буквальному сенсі. Приблизно три десятиліття досліджень в області нейрології виявили стійкий зв'язок між аеробним тренуванням і подальшої когнітивної ясністю. Але саме захоплююче відкриття в цій галузі - нейрогенез.

Не так давно найяскравіші уми людства вважали, що наш мозок отримує певну кількість нейронів, чисельність яких не збільшується в дорослому житті. Виявилося, що це помилка. Дослідження, проведені на тваринах, показали, що протягом життя в головному мозку утворюються нові нейрони. І в даний час відомо, що народження нових нейронів викликають енергійні аеробні вправи, говорить Карен Постал (Karen Поштова), президент Американської академії клінічної нейропсихології.

Цікаво, що нові клітини утворюються в гіпокампі, області мозку, пов'язаної з навчанням і пам'яттю. Це допоможе пояснити, частково, чому багато досліджень виявляють зв'язок між аеробікою і поліпшенням пам'яті. «Якщо ви тренуєтеся до появи поту, - приблизно 30-40 хвилин - у вас генеруються нові мозкові клітини», - каже Постал, яка і сама бігає. «Це відбувається як раз в області, пов'язаної з пам'яттю».

Зміни після пробіжки зафіксували і в лобових частках головного мозку. Підвищена активність в цих ділянках спостерігається після того, як люди переймають довгострокову звичку до фізичної активності. Після 30-40 хвилин енергійної аеробного тренування дослідники зафіксували збільшення припливу крові в цій області, яка, до речі, пов'язана з перспективним плануванням, увагою і зосередженістю, постановкою цілей і управлінням часом.

Ця ділянка мозку також пов'язаний з регулюванням емоцій, що допомагає пояснити результати недавнього дослідження, проведеного професором психології Гарвардського університету Емілі Е. Бернштейн (Емілі Е. Бернштейн). Вона займається бігом і зацікавилася тим, які зміни він викликає в її головному мозку. «Я помічаю, що відчуваю себе краще, коли я активна», - КАЖЕ Еімлі. Її зацікавили інтервенційні дослідження, проведені за останні роки, які передбачають, що людям, які відчувають проблеми з настроєм або тривожністю, допомагають фізичні вправи. Бернштейн захотіла дізнатися, чому це працює.

Щоб розібратися, вона вдалася до версії класичного експерименту серед дослідників, що вивчають емоції. Разом зі своїм колегою Річардом Дж. Макналлі вони включали фінальну сцену з фільму «Чемпіон» (Champ, 1979) для групи випробовуваних. Ось цей епізод:

Перед переглядом частина з 80 учасників пробігла підтюпцем протягом 30 хвилин; інші випробовувані нічого не робили. Після перегляду все заповнили опитувальник, щоб вказати, яке враження справив на них фільм. Потім все напружено працювали протягом 15 хвилин, після чого знову перевірили, як вони себе почувають. Учасники дослідження, які скоїли 30-хвилинну пробіжку, швидше оговталися від емоційної сцени, ніж інші. Особливу користь від бігу отримали ті, хто спочатку почувався гірше. В даний час Емілі Бернштейн проводить додаткові дослідження, щоб точно визначити, чому і як саме це працює.

Є ще одна велика вигода для мозку, пов'язана з бігом. Поки ви накручуєте кілометри, ваш мозок «витає в хмарах». Усвідомленість або зосереджене перебування тут і зараз приносить в життя велику користь, про що свідчить зростаюча кількість наукових даних. І все ж мрії і мрійливість не менш важливі. Наприклад, ось уривок зі статті, яку три психолога опублікували в 2013 році в журналі Frontiers в психології:

«Розум блукає по нашому свідомого вибору або випадково і це приносить відчутну винагороду при зіставленні особисто значущих цілей і прагнень. Іноді доводиться втретє перечитувати рядок тексту через те, що увагу віддалилося від теми .... Втратити пару хвилин це незначна трата, якщо відволікання уваги дозволило нам, нарешті, зрозуміти, чому щось сказане вами так засмутило боса минулого тижні. Повернутися додому з магазину без яєць, покупка яких була метою походу в супермаркет, це всього лише досада, якщо за цей час вас осінило рішення просити про підвищення, змінити роботу або повернутися до навчання ».

Складно виміряти вигоду від блукаючих думок, але це не означає, що вони не представляють собою цінності. Якраз тривалий біг надійно призводить до подібного стану розуму. В ході декількох недавніх досліджень вчені намагалися дізнатися, про що думають професійні бігуни або любителі, намотуючи версти. У більшості випадків думки не про справи. Вони не мають ніякого значення. Як написав Харукі Муракамі у своїй книзі «Про що я говорю, коли говорю про біг»: «Коли я біжу, навколо мене утворюється якась порожнеча. Можна сказати, що я і бігаю-то, щоб опинитися в цій самій порожнечі. Хоча вона все одно негерметична - в ній витають будь-які думки на кшталт ось цієї, і я час від часу на них натикаюся ».

На Тернопільських клумбах уже зацвіла календула. Квітка не тільки тішить око, але і має багато лікувальних властивостей.

Календула є невеликою однорічною рослиною зі скромними квітами білого, жовтого або оранжевого кольору родом з Південної Європи вже не одну сотню років має патент цілющого засобу самого широкого спектру дії. Люди давно і успішно застосовують квіткові кошики календули, а також нижні листя і гілочки з листям в період цвітіння для лікування і профілактики різних захворювань, повідомляє ukrhealth.

Квіти календули містять кілька органічних кислот, смоли, каротин (про його наявність свідчить жовтий або оранжевий колір), дубильні речовини, основною же речовиною, яка входить до складу кольорів, є календен. А терпкий аромат квітів календули обумовлює ефірна олія.

Невибаглива календула часто виступає в ролі декоративної рослини і радує своєю скромною красою протягом усього літа, а ось збирати квіти для використання в лікувальних цілях потрібно відразу ж після початку цвітіння. Квіти, зібрані пізніше, можуть втратити колір або в процесі сушіння сильно подрібнити, через що втратять придатність. І, до речі, не варто запасатися календулою про запас — її корисні властивості зберігаються протягом двох років після збору.

Практичне застосування календули

Здорова краса. Ті, хто бажає поліпшити стан шкіри і волосся можуть сміливо використовувати відвари і настої календули — вони дуже ефективні, доступні, прості у використанні і з успіхом замінять багато дорогих косметичних засобів. Між іншим, багато з цих засобів мають у своєму складі витяжки або ефірну олію цих корисних кольорів.

І не даремно. Календула, що володіє бактерицидними властивостями, допомагає позбутися від вугрової висипки, бородавок, фурункулів, пігментних плям. Лосьйони, мазі, креми, масла промислового виробництва або приготовані в домашніх умовах при регулярному застосуванні вирішують багато проблем косметології, а тому улюблені і затребувані красунями в самих різних країнах.

Гінекологія. Дамам буде цікаво дізнатися, що свою англійськау назву marigold, що означає «золото Марії» календула отримала за свої заслуги перед жінками, а в середні століття була одним з квітів, присвячених Діві Марії. У ті часи, коли лікувалися в основному народними методами, саме календула вирішувала багато проблем жіночої статі: їй поступалися навіть фіброми, кісти яєчника та ущільнення на грудях, що вже говорити про такі «дрібниці» як встановлення нормальних менструацій і зняття тонусу матки.

Ще середньовічні жінки виявили, що масло календули ефективно і швидко заліковує тріщини, які часто з’являються при годуванні дітей грудьми і викликають дуже хворобливі відчуття. А ось вагітним жінкам не варто експериментувати: календула дуже активний засіб, через що не рекомендується її застосовувати, будучи в «цікавому» положенні.

Хвороби порожнини рота і горла. Кровоточать ясна? Не відпускає хронічний тонзиліт? Трохи похолодало — ангіна? У дитини стоматит? Настій календули — доступний засіб для полоскання горла, який швидко позбавить від перерахованих проблем і дорослих і дітей. Її бактерицидні властивості забезпечують якісне лікування без будь-яких побічних ефектів.

Захворювання ШКТ. Лікування настоянкою календули дає гарні результати при виразковій хворобі шлунка, гастриті, лікуванні хвороб дванадцятипалої кишки і кишечника, застосовується як жовчогінний засіб для виведення шлаків.

Однак при лікуванні даних захворювань рекомендується дотримуватися дозування в суворій відповідності з призначенням лікаря, з яким потрібно обговорити можливість лікування цим активним засобом. До речі, властивості календули давно визнані офіційною медициною, тому якщо ви звернетеся з проханням до доктора призначити вам курс лікування або профілактики настойкою або відваром календули, він навряд чи здивується.

Серцево-судинні захворювання. Календула навіть може допомогти при багатьох захворюваннях серця, вона також надає заспокійливу дію на центральну нервову систему і знижує артеріальний тиск. Але знову — хоча препарати на її основі не викликають ніяких побічних дій, їх потрібно застосовувати тільки після консультації з лікарем.

Онкологія. Звичайно, стверджувати, що за допомогою календули можна вилікувати рак ми не будемо. Не можна. Але людям, у яких є злоякісні пухлини, вона допомагає істотно зменшити больові відчуття. Саме тому входить до складу багатьох медичних препаратів, спеціально розроблених для вирішення цієї проблеми.

Календула в кулінарії

Оскільки правильне харчування — це частина здорового способу життя, не можна не згадати про те, що навіть у кулінарії знайшлося почесне місце для цілющої багатофункціональної квітки. Так, висушена і подрібнена календула може замінити шафран і використовується як спеції до морепродуктів, м’яса і курки. Часто календула, а саме масляний екстракт з язичкових квіток, застосовується як харчовий барвник, яким фарбують масло і сири. Гурмани посипають свіжими пелюстками квітів літні салати: і красиво, і смачно, і корисно.

А про корисність чаю з неї і говорити нічого - пийте такий час від часу як профілактичний засіб і багато хвороб обійдуть вас десятою дорогою.