4ebed7efffc0e4484ba2a62c9aa5f0c1.jpg
49cc71f707a57070b6e1ec9be66577e7.jpg
Здоров'я
Здоров'я

Здоров'я (122)

На Тернопільських клумбах уже зацвіла календула. Квітка не тільки тішить око, але і має багато лікувальних властивостей.

Календула є невеликою однорічною рослиною зі скромними квітами білого, жовтого або оранжевого кольору родом з Південної Європи вже не одну сотню років має патент цілющого засобу самого широкого спектру дії. Люди давно і успішно застосовують квіткові кошики календули, а також нижні листя і гілочки з листям в період цвітіння для лікування і профілактики різних захворювань, повідомляє ukrhealth.

Квіти календули містять кілька органічних кислот, смоли, каротин (про його наявність свідчить жовтий або оранжевий колір), дубильні речовини, основною же речовиною, яка входить до складу кольорів, є календен. А терпкий аромат квітів календули обумовлює ефірна олія.

Невибаглива календула часто виступає в ролі декоративної рослини і радує своєю скромною красою протягом усього літа, а ось збирати квіти для використання в лікувальних цілях потрібно відразу ж після початку цвітіння. Квіти, зібрані пізніше, можуть втратити колір або в процесі сушіння сильно подрібнити, через що втратять придатність. І, до речі, не варто запасатися календулою про запас — її корисні властивості зберігаються протягом двох років після збору.

Практичне застосування календули

Здорова краса. Ті, хто бажає поліпшити стан шкіри і волосся можуть сміливо використовувати відвари і настої календули — вони дуже ефективні, доступні, прості у використанні і з успіхом замінять багато дорогих косметичних засобів. Між іншим, багато з цих засобів мають у своєму складі витяжки або ефірну олію цих корисних кольорів.

І не даремно. Календула, що володіє бактерицидними властивостями, допомагає позбутися від вугрової висипки, бородавок, фурункулів, пігментних плям. Лосьйони, мазі, креми, масла промислового виробництва або приготовані в домашніх умовах при регулярному застосуванні вирішують багато проблем косметології, а тому улюблені і затребувані красунями в самих різних країнах.

Гінекологія. Дамам буде цікаво дізнатися, що свою англійськау назву marigold, що означає «золото Марії» календула отримала за свої заслуги перед жінками, а в середні століття була одним з квітів, присвячених Діві Марії. У ті часи, коли лікувалися в основному народними методами, саме календула вирішувала багато проблем жіночої статі: їй поступалися навіть фіброми, кісти яєчника та ущільнення на грудях, що вже говорити про такі «дрібниці» як встановлення нормальних менструацій і зняття тонусу матки.

Ще середньовічні жінки виявили, що масло календули ефективно і швидко заліковує тріщини, які часто з’являються при годуванні дітей грудьми і викликають дуже хворобливі відчуття. А ось вагітним жінкам не варто експериментувати: календула дуже активний засіб, через що не рекомендується її застосовувати, будучи в «цікавому» положенні.

Хвороби порожнини рота і горла. Кровоточать ясна? Не відпускає хронічний тонзиліт? Трохи похолодало — ангіна? У дитини стоматит? Настій календули — доступний засіб для полоскання горла, який швидко позбавить від перерахованих проблем і дорослих і дітей. Її бактерицидні властивості забезпечують якісне лікування без будь-яких побічних ефектів.

Захворювання ШКТ. Лікування настоянкою календули дає гарні результати при виразковій хворобі шлунка, гастриті, лікуванні хвороб дванадцятипалої кишки і кишечника, застосовується як жовчогінний засіб для виведення шлаків.

Однак при лікуванні даних захворювань рекомендується дотримуватися дозування в суворій відповідності з призначенням лікаря, з яким потрібно обговорити можливість лікування цим активним засобом. До речі, властивості календули давно визнані офіційною медициною, тому якщо ви звернетеся з проханням до доктора призначити вам курс лікування або профілактики настойкою або відваром календули, він навряд чи здивується.

Серцево-судинні захворювання. Календула навіть може допомогти при багатьох захворюваннях серця, вона також надає заспокійливу дію на центральну нервову систему і знижує артеріальний тиск. Але знову — хоча препарати на її основі не викликають ніяких побічних дій, їх потрібно застосовувати тільки після консультації з лікарем.

Онкологія. Звичайно, стверджувати, що за допомогою календули можна вилікувати рак ми не будемо. Не можна. Але людям, у яких є злоякісні пухлини, вона допомагає істотно зменшити больові відчуття. Саме тому входить до складу багатьох медичних препаратів, спеціально розроблених для вирішення цієї проблеми.

Календула в кулінарії

Оскільки правильне харчування — це частина здорового способу життя, не можна не згадати про те, що навіть у кулінарії знайшлося почесне місце для цілющої багатофункціональної квітки. Так, висушена і подрібнена календула може замінити шафран і використовується як спеції до морепродуктів, м’яса і курки. Часто календула, а саме масляний екстракт з язичкових квіток, застосовується як харчовий барвник, яким фарбують масло і сири. Гурмани посипають свіжими пелюстками квітів літні салати: і красиво, і смачно, і корисно.

А про корисність чаю з неї і говорити нічого - пийте такий час від часу як профілактичний засіб і багато хвороб обійдуть вас десятою дорогою.

На Тернопільських клумбах уже зацвіла календула. Квітка не тільки тішить око, але і має багато лікувальних властивостей.

Календула є невеликою однорічною рослиною зі скромними квітами білого, жовтого або оранжевого кольору родом з Південної Європи вже не одну сотню років має патент цілющого засобу самого широкого спектру дії. Люди давно і успішно застосовують квіткові кошики календули, а також нижні листя і гілочки з листям в період цвітіння для лікування і профілактики різних захворювань, повідомляє ukrhealth.

Квіти календули містять кілька органічних кислот, смоли, каротин (про його наявність свідчить жовтий або оранжевий колір), дубильні речовини, основною же речовиною, яка входить до складу кольорів, є календен. А терпкий аромат квітів календули обумовлює ефірна олія.

Невибаглива календула часто виступає в ролі декоративної рослини і радує своєю скромною красою протягом усього літа, а ось збирати квіти для використання в лікувальних цілях потрібно відразу ж після початку цвітіння. Квіти, зібрані пізніше, можуть втратити колір або в процесі сушіння сильно подрібнити, через що втратять придатність. І, до речі, не варто запасатися календулою про запас — її корисні властивості зберігаються протягом двох років після збору.

Практичне застосування календули

Здорова краса. Ті, хто бажає поліпшити стан шкіри і волосся можуть сміливо використовувати відвари і настої календули — вони дуже ефективні, доступні, прості у використанні і з успіхом замінять багато дорогих косметичних засобів. Між іншим, багато з цих засобів мають у своєму складі витяжки або ефірну олію цих корисних кольорів.

І не даремно. Календула, що володіє бактерицидними властивостями, допомагає позбутися від вугрової висипки, бородавок, фурункулів, пігментних плям. Лосьйони, мазі, креми, масла промислового виробництва або приготовані в домашніх умовах при регулярному застосуванні вирішують багато проблем косметології, а тому улюблені і затребувані красунями в самих різних країнах.

Гінекологія. Дамам буде цікаво дізнатися, що свою англійськау назву marigold, що означає «золото Марії» календула отримала за свої заслуги перед жінками, а в середні століття була одним з квітів, присвячених Діві Марії. У ті часи, коли лікувалися в основному народними методами, саме календула вирішувала багато проблем жіночої статі: їй поступалися навіть фіброми, кісти яєчника та ущільнення на грудях, що вже говорити про такі «дрібниці» як встановлення нормальних менструацій і зняття тонусу матки.

Ще середньовічні жінки виявили, що масло календули ефективно і швидко заліковує тріщини, які часто з’являються при годуванні дітей грудьми і викликають дуже хворобливі відчуття. А ось вагітним жінкам не варто експериментувати: календула дуже активний засіб, через що не рекомендується її застосовувати, будучи в «цікавому» положенні.

Хвороби порожнини рота і горла. Кровоточать ясна? Не відпускає хронічний тонзиліт? Трохи похолодало — ангіна? У дитини стоматит? Настій календули — доступний засіб для полоскання горла, який швидко позбавить від перерахованих проблем і дорослих і дітей. Її бактерицидні властивості забезпечують якісне лікування без будь-яких побічних ефектів.

Захворювання ШКТ. Лікування настоянкою календули дає гарні результати при виразковій хворобі шлунка, гастриті, лікуванні хвороб дванадцятипалої кишки і кишечника, застосовується як жовчогінний засіб для виведення шлаків.

Однак при лікуванні даних захворювань рекомендується дотримуватися дозування в суворій відповідності з призначенням лікаря, з яким потрібно обговорити можливість лікування цим активним засобом. До речі, властивості календули давно визнані офіційною медициною, тому якщо ви звернетеся з проханням до доктора призначити вам курс лікування або профілактики настойкою або відваром календули, він навряд чи здивується.

Серцево-судинні захворювання. Календула навіть може допомогти при багатьох захворюваннях серця, вона також надає заспокійливу дію на центральну нервову систему і знижує артеріальний тиск. Але знову — хоча препарати на її основі не викликають ніяких побічних дій, їх потрібно застосовувати тільки після консультації з лікарем.

Онкологія. Звичайно, стверджувати, що за допомогою календули можна вилікувати рак ми не будемо. Не можна. Але людям, у яких є злоякісні пухлини, вона допомагає істотно зменшити больові відчуття. Саме тому входить до складу багатьох медичних препаратів, спеціально розроблених для вирішення цієї проблеми.

Календула в кулінарії

Оскільки правильне харчування — це частина здорового способу життя, не можна не згадати про те, що навіть у кулінарії знайшлося почесне місце для цілющої багатофункціональної квітки. Так, висушена і подрібнена календула може замінити шафран і використовується як спеції до морепродуктів, м’яса і курки. Часто календула, а саме масляний екстракт з язичкових квіток, застосовується як харчовий барвник, яким фарбують масло і сири. Гурмани посипають свіжими пелюстками квітів літні салати: і красиво, і смачно, і корисно.

А про корисність чаю з неї і говорити нічого - пийте такий час від часу як профілактичний засіб і багато хвороб обійдуть вас десятою дорогою.

На Тернопільщині у дитячих літніх таборах відпочинку - перший заїзд.

Цього року діти Тернополя і області можуть відвідати відпочинкові, оздоровчі та наметові табори. Ціна – від 160 до 180 гривень за день. Проте є місця і для пільгових категорій. Дві перших групи таких дітей уже поїхали на оздоровлення. Одна у дитячо-оздоровчий комплекс ” Збруч”, що у Борщівському районі, а інша –  у «Лісову пісню» у Борщові, повідомляє TV-4.

Наступне відправлення - 26 і 27 червня.

 

У рецептах літніх салатів від тернопільських кухарів і домашніх господинь все частіше з'являється рукола. І не дарма.

Дворічна трав’яниста рослина. Вона дуже популярна в країнах Близького Сходу, Центральної та Південної Європи, особливо у Франції та Італії. В останні роки завоювала любов українців. Тому продається на ринках, у супермаркетах, все більше людей вирощують її на своїх присадибних ділянках.

Рукола має своєрідний смак - кислувато-гірчичний, тому підходить практично до всіх страв: овочевих, м’ясних, рибних, рису, макаронів, картоплі.

ЧИМ КОРИСНА ЦЯ РОСЛИНА

Страви з руколою стають не тільки оригінальними й смачними, а й дуже корисними. Рукола - це джерело потрібних для організму речовин. Вона містить вітаміни: А, В1, В2, В5, В6, В9, РР, С, Е, К; макроелементи: калій, кальцій, магній, натрій, фосфор; мікроелементи: залізо, марганець, мідь, селен, цинк, йод. Тому вона корисна й тим, хто прагне зберегти своє здоров’я, й тим, хто хоче відновити його, позбувшись різних хвороб. Рукола сприяє нормалізації обміну речовин. Через це дуже цінується дієтологами, які спеціалізуються на харчуванні для людей, котрі мріють нормалізувати свою масу тіла. Страви з руколою швидко насичують, хоча можуть бути низькокалорійними.

Крім того, ця рослина є природним енергетиком, імуномодулятором. Вона сприяє підвищенню рівня гемоглобіну крові, виведенню холестерину й тонізує увесь організм. Рукола відома також як рослина-афродизіак (сприяє підвищенню потенції). З цією метою її вживають у суміші: 100 г сухого потовченого листя руколи, 100 г меду і 10 г чорного перцю. Для досягнення стійкого тривалого ефекту застосовують щоранку по 1 ч. л.

Американські лікарі виявили, що вживання руколи запобігає розвитку виразкової хвороби, використовують її й для лікування цієї недуги. Рукола вважається однією з найцінніших рослин у профілактиці онкологічних захворювань. Рослина має виражені діуретичні (виводить надмірну воду з організму), гепатозахисні (поліпшує функції печінки), протицинготні, антибактеріальні, протикашльові, лактогенні та ті, що поліпшують травлення, властивості.

Речовини, які містяться в рослині, стимулюють роботу травного тракту, зміцнюють стінки кровоносних судин, сприяють нормалізації водно-сольового балансу, підвищують рівень гемоглобіну й знижують рівень цукру в крові. Індійські цілителі застосовують насіння руколи як засіб для лікування шкірних хвороб, сік — для лікування виразок, гематом, поліпів носоглотки.

Трохи гострувато-пряний смак і тонкий аромат яскраво-зеленого соковитого листя добре комбінуються з іншими листовими овочами (шпинатом, салатом). Руколу додають у перші страви, до тушкованих овочевих гарнірів, у піцу, різотто й різні соуси для макаронів, рису. Велике листя - оригінальний гарнір до м’ясних і рибних страв, прикраса для бутербродів. Подрібнене листя можна додавати в домашній сир, до відвареної картоплі, до холодних закусок, повідомляє Академія здоров'я.

ЯК ВИРОСТИТИ РУКОЛУ

За бажанням руколу легко виростити в себе на грядці. Причому, сіяти її можна в кілька строків, аж до середини серпня. Висівають руколу рядами з проміжком 20-25 см, глибина загортання насіння 10-11 мм. Сходи, зовні схожі на редис, з’являються на 5—6 день. Догляд за ними не складний: своєчасне розпушування міжрядь, видалення бур’янів і проріджування. Головне - пам’ятати, що рукола - дуже світлолюбна рослина, що потребує рясного поливу, під час якого формується більше й ніжне листя, з легкою пікантною гірчинкою. У разі рідкого поливу - листя дрібне й гірке, рослина швидко зацвітає. Для вирощування в середній смузі можна використовувати ранньостиглі сорти (врожай уже через 20-25 днів після сходів) - Пасьянс, Рококо, чи середньостиглі сорти (30-35 днів) - Корсика.

У 100 Г СВІЖОГО ЛИСТЯ РУКОЛИ МІСТИТЬСЯ:

Вітаміни:

Вітамін А (бета-каротин) — 1,4 мг

Вітамін В1 (тіамін) — 0,044 мг

Вітамін В2 (рибофлавін) — 0,086 мг

Ніацин (вітамін В3, чи вітамін РР) — 0,305 мг

Вітамін В5 (пантотенова кислота) — 0,44 мг

Вітамін В6 (піридоксин) — 0,07 мг

Фолієва кислота (вітамін В9) — 97 мкг

Вітамін С (аскорбінова кислота) — 15 мг

Вітамін Е (токоферол) — 0,43 мг

Вітамін К (філохінон) — 108,6 мкг

Холін (вітамін В4) — 15,3 мг

Макроелементи:

Калій — 369 мг

Кальцій — 160 мг

Магній — 47 мг

Натрій — 27 мг

Фосфор — 52 мг

Мікроелементи:

Залізо — 1,46 мг

Марганець — 321 мкг

Мідь — 76 мкг

Селен — 0,3 мкг

Цинк — 0,47 мг

СМАЧНО Й КОРИСНО

Страви з руколою подарують вашому організмові безліч вітамінів і корисних речовин. Тому додавайте її в усілякі салати, перші та другі страви, вона прикрасить їх своїм пікантним смаком. Пропонуємо кілька рецептів із цією корисною рослиною.

Сирний салат

Сир фета — 250 г, помідори чері — 8—10 штук, рукола — 1 пучок, маслинова олія, лимон.

Фету (бринзу чи любительський сир) нарізати невеликими шматочками, помідори чері - половинками. Змішати з листям руколи, поперчити, заправити маслиновою олією та лимонним соком.

Яєчний салат із руколою

Яйця курячі — 3 шт., рукола — 50 г, зелень кропу — 1 пучок, йогурт натуральний чи сметана — 3—4 ст. л., гірчиця — 1 ч. л., сіль (за смаком), перець чорний мелений (за смаком), горіхи кедрові (за смаком), олія маслинова — 1 ст. л.

Яйця відварити й нарізати, додати дрібно нарізану зелень кропу. Йогурт чи сметану з’єднати з гірчицею та маслиновою олією, перемішати до однорідної маси, посолити, поперчити. Заправити салат. Перемішати й поставити в холодильник на 20 хв. Листя руколи порвати руками. З’єднати з охолодженим салатом, перемішати, посипати кедровими горішками, подавати до столу.

Салат із руколою та сьомгою

Сьомга (філе слабосолене) — 200 г, лимон — 0,5 шт., грейпфрут (червоний) — 1 шт., цибуля ріпчаста (невелика) — 0,5 шт., оливки без кісточок — 10 шт., рукола — 1 пучок, перець білий — 0,5 ч. л., твердий сир — 50 г, олія маслинова.

Філе сьомги обмазати з усіх боків сумішшю солі, цукру й перцю, покласти в глибоку ємність, скропити маслиновою олією та соком половини лимона. Залишити маринуватися на півгодини.

Листя руколи промити й просушити, порвати руками на шматочки. Філе сьомги вийняти з маринаду й нарізати тонкими скибочками, викласти на тарілку. Додати м’якоть грейпфрута, почищену від перегородок. Додати цибулю, нарізану півкільцями, й розрізані навпіл оливки. Натерти на тертці твердий сир. Заправити салат маринадом, що залишився від риби.

Рукола здатна оздоровити весь організм.

Її називають Чорною королевою лісу, Цар-ягодою. На тернопільських ринках на прилавках з городиною уже з'явилась чорниця.

Продавці правлять від 50 гривень, але висока ціна не зупиняє поціновувачів цієї особливої ягоди.

Як тільки літнє сонце починає свої найкращі дні, тишком-нишком вона дозріває у лісах для того, щоб подарувати людям справжню насолоду смаком, а разом з тим і полікувати.

Чорниця – чагарникова рослина, кущик до 0,5 м висоти з синьо-чорними їстівними ягодами; росте по лісах утворюючи живе надґрунтове вкриття.

Чорниця росте у хвойних і мішаних лісах на галявинах. Світлолюбна рослина. Цвіте у квітні-травні, плоди достигають у липні.

Поширена на Поліссі, у Карпатах, зрідка у північному Лісостепу. Основні райони заготівель зосереджені у Волинській, Рівненській, Житомирській, Тернопільській, Сумській, Львівській областях, на півночі Чернігівської і Київської областей, у Карпатах. Запаси ягід значні, проте чорниця потребує дбайливого використання і охорони. Загальна площа чорничників становить 40 тис. га, тільки на Поліссі України щорічно можна заготовити в середньому до 30 тис. тон ягід.

Плоди чорниці містять вуглеводи (5,3 – 7,4%): глюкоза, фруктоза, сахароза, пектин; органічні кислоти (0,90 – 1,28% ): лимонна, молочна, щавлева, яблучна, янтарна; вітаміни: А, В, С, РР, аскорбінова кислота, нікотинова кислота, каротин; ефірну олію, сполуки марганцю і заліза. Вміст аскорбінової кислоти становить до 250 мг/100 г.

До складу плодів чорнициці входять також такі макроелементи: калій - 0,12-0,87%, кальцій – 0,098-1,12%, фосфор – 0,125-0,286% та мікроелементи: бром – 1,12-10,5 кг/мг, мідь – 329 – 3120 кг/мг, йод – 0,126-0,298 кг/мг, марганець – 41,4-177 кг/мг, цинк – 10,4-31,4 кг/мг.

Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров’я склали список з 10 продуктів, без яких просто неможливо підтримувати здоровий спосіб життя. Серед яблук, моркви, капусти, зеленого чаю, помідорів, гострого перцю чілі, броколі, цибулі та крес-салату знайшлося місце і чорниці. Регулярне вживання такого кошика продуктів допомагає не лише залишатися молодими та здоровими, а й впливає на психологічний стан та настрій людини, оскільки усі вищезгадані продукти мають унікальне поєднання активних елементів. Отож, вперед знайомитися з корисними властивостями диво-ягоди!

Дякуючи вмісту вітаміну А, чорниця незамінна при лікуванні проблем зору. Відомо, що вона не лише допомагає позбутися втоми очей, але й загострює зір, особливо зір у сутінках. Можна їсти чорницю свыжу та повидло з неї, заварювати чай із висушених плодів. З неї роблять ліки та краплі для очей.

Звичайно, чорниця, як і усі інші фрукти має максимум корисності при мінімумі калорій. Хочете знати який ефект будете мати після чорничної дієти? За 3 дні ви зможете позбутися 1-2,5 кг. Все залежить від того, скільки зайвої ваги у вас є. При умові розумного та здорового харчування. Триденна дієта може стати хорошим початком боротьби з зайвими кілограмами. До того ж, споживаючи чорницю, ви не лише позбавитеся зайвої ваги, а й загострите зір та помолодшаєте, адже саме ця ягода є лідером за вмістом вітамінів серед її лісових подруг.

Якщо ще зовсім нещодавно чорницю вважали лише лікарем для покращення зору, то вже зараз вчені стверджують про її чудодійний омолоджуючий ефект. Виявляється, чорниця - найбагатше джерело антоціанидів - найсильніших із усіх природних антиоксидантів.

Усім відомо, що чим молодший у людини мозок, основною функцією якого є регулювання усіх видів обміну в організмі, тим молодший і сам організм. Виявляється, чорниця здатна збільшувати у мозку кількість дофаміну - сполучення, що регулює найважливіші процеси мозку. Збільшення дофаміну сприяє виробленню гормону росту, який відповідає за поновлення та омолодження всіх клітин організму.

Цікавою властивістю цієї ягоди є те, що сушені вони мають антибактеріальну дію і добре допомагають при розладі шлунка, повідомляє organic.ua 

Ягода надзвичайно багата вітамінами та мікроелементами має протибактеріальну, протианемійну дію та властивість оздоровлювати кишечник.

Надзвичайно корисна людям, хворим на малокрів‘я, ревматизм, шкірні захворювання, а також тим, хто має каміння в нирках.

Чорницю використовують в харчовій промисловості (для виробництва сиропів, соків, морсів, повидла, варення, мармеладів, наповнювачів, харчових барвників). З ягід чорниці роблять плодово-ягідне вино, яке має прекрасні смакові якості, високі лікувально-дієтичні властивості та гарний колір.

Сік і ягоди чорниці мають бактерицидні властивості, кислоти ягід поліпшують процеси травлення і запобігають відкладанню в порожнині суглобів солей щавлевої кислоти. Велике значення ягоди чорниці мають в нормалізації процесів обміну речовин, лікуванні подагри і ревматизму запаленні слизових оболонок носоглотки.

Не пропустіть сезон чорниці - ця чудо-ягода лікує сто хвороб!

До медиків Козівської районної лікарні зі скаргами на погіршення самопочуття звернулись 57-річна козівчанка та її 8-річна онука. З діагнозом отруєння невідомою речовиною їх госпіталізували. 

Про випадок медики повідомили районне відділення поліції.

Поліцейські з’ясували, що пенсіонерка і дівчинка втрапили до медзакладу через побутову необачність. Того дня дідусь малечі планував обприскувати виноград й підготував для цього спеціальний розчин. Отруту розведену з водою залишив у відрі в хаті, повідомляє сайт Нацполіції.

Повернувшись з вулиці, нічого не відаючи, бабуся з отруйної води зробила для себе і онуки чай. Після чаювання в обох раптово погіршилося самопочуття.

На щастя, потерпілим вчасно була надана медична допомога і зараз їхньому життю вже нічого не загрожує.

Подію поліцейські кваліфікували як побутовий нещасний випадок. Інформацію внесено до Єдиного обліку

Її називають Чорною королевою лісу, Цар-ягодою. На тернопільських ринках на прилавках з городиною уже з'явилась чорниця.

Продавці правлять від 50 гривень, але висока ціна не зупиняє поціновувачів цієї особливої ягоди.

Як тільки літнє сонце починає свої найкращі дні, тишком-нишком вона дозріває у лісах для того, щоб подарувати людям справжню насолоду смаком, а разом з тим і полікувати.

Чорниця – чагарникова рослина, кущик до 0,5 м висоти з синьо-чорними їстівними ягодами; росте по лісах утворюючи живе надґрунтове вкриття.

Чорниця росте у хвойних і мішаних лісах на галявинах. Світлолюбна рослина. Цвіте у квітні-травні, плоди достигають у липні.

Поширена на Поліссі, у Карпатах, зрідка у північному Лісостепу. Основні райони заготівель зосереджені у Волинській, Рівненській, Житомирській, Тернопільській, Сумській, Львівській областях, на півночі Чернігівської і Київської областей, у Карпатах. Запаси ягід значні, проте чорниця потребує дбайливого використання і охорони. Загальна площа чорничників становить 40 тис. га, тільки на Поліссі України щорічно можна заготовити в середньому до 30 тис. тон ягід.

Плоди чорниці містять вуглеводи (5,3 – 7,4%): глюкоза, фруктоза, сахароза, пектин; органічні кислоти (0,90 – 1,28% ): лимонна, молочна, щавлева, яблучна, янтарна; вітаміни: А, В, С, РР, аскорбінова кислота, нікотинова кислота, каротин; ефірну олію, сполуки марганцю і заліза. Вміст аскорбінової кислоти становить до 250 мг/100 г.

До складу плодів чорнициці входять також такі макроелементи: калій - 0,12-0,87%, кальцій – 0,098-1,12%, фосфор – 0,125-0,286% та мікроелементи: бром – 1,12-10,5 кг/мг, мідь – 329 – 3120 кг/мг, йод – 0,126-0,298 кг/мг, марганець – 41,4-177 кг/мг, цинк – 10,4-31,4 кг/мг.

Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров’я склали список з 10 продуктів, без яких просто неможливо підтримувати здоровий спосіб життя. Серед яблук, моркви, капусти, зеленого чаю, помідорів, гострого перцю чілі, броколі, цибулі та крес-салату знайшлося місце і чорниці. Регулярне вживання такого кошика продуктів допомагає не лише залишатися молодими та здоровими, а й впливає на психологічний стан та настрій людини, оскільки усі вищезгадані продукти мають унікальне поєднання активних елементів. Отож, вперед знайомитися з корисними властивостями диво-ягоди!

Дякуючи вмісту вітаміну А, чорниця незамінна при лікуванні проблем зору. Відомо, що вона не лише допомагає позбутися втоми очей, але й загострює зір, особливо зір у сутінках. Можна їсти чорницю свыжу та повидло з неї, заварювати чай із висушених плодів. З неї роблять ліки та краплі для очей.

Звичайно, чорниця, як і усі інші фрукти має максимум корисності при мінімумі калорій. Хочете знати який ефект будете мати після чорничної дієти? За 3 дні ви зможете позбутися 1-2,5 кг. Все залежить від того, скільки зайвої ваги у вас є. При умові розумного та здорового харчування. Триденна дієта може стати хорошим початком боротьби з зайвими кілограмами. До того ж, споживаючи чорницю, ви не лише позбавитеся зайвої ваги, а й загострите зір та помолодшаєте, адже саме ця ягода є лідером за вмістом вітамінів серед її лісових подруг.

Якщо ще зовсім нещодавно чорницю вважали лише лікарем для покращення зору, то вже зараз вчені стверджують про її чудодійний омолоджуючий ефект. Виявляється, чорниця - найбагатше джерело антоціанидів - найсильніших із усіх природних антиоксидантів.

Усім відомо, що чим молодший у людини мозок, основною функцією якого є регулювання усіх видів обміну в організмі, тим молодший і сам організм. Виявляється, чорниця здатна збільшувати у мозку кількість дофаміну - сполучення, що регулює найважливіші процеси мозку. Збільшення дофаміну сприяє виробленню гормону росту, який відповідає за поновлення та омолодження всіх клітин організму.

Цікавою властивістю цієї ягоди є те, що сушені вони мають антибактеріальну дію і добре допомагають при розладі шлунка, повідомляє organic.ua 

Ягода надзвичайно багата вітамінами та мікроелементами має протибактеріальну, протианемійну дію та властивість оздоровлювати кишечник.

Надзвичайно корисна людям, хворим на малокрів‘я, ревматизм, шкірні захворювання, а також тим, хто має каміння в нирках.

Чорницю використовують в харчовій промисловості (для виробництва сиропів, соків, морсів, повидла, варення, мармеладів, наповнювачів, харчових барвників). З ягід чорниці роблять плодово-ягідне вино, яке має прекрасні смакові якості, високі лікувально-дієтичні властивості та гарний колір.

Сік і ягоди чорниці мають бактерицидні властивості, кислоти ягід поліпшують процеси травлення і запобігають відкладанню в порожнині суглобів солей щавлевої кислоти. Велике значення ягоди чорниці мають в нормалізації процесів обміну речовин, лікуванні подагри і ревматизму запаленні слизових оболонок носоглотки.

Не пропустіть сезон чорниці - ця чудо-ягода лікує сто хвороб!

Прилавки тернопільських ринків переповнені червоним соковитим дивом. Повз ароматну спокусу неможливо пройти, не спокусившись придбати хоч кілограмчик. Здається, її люблять усі. Ціна цьогоріч доступна  - 13-20 гривень за кілограм.

А чи знаєте ви, як впливає ця смачна ароматна ягода на ваше здоров’я?

Полуниця зайняла гідне місце в харчовій промисловості, косметології, народній медицині. Завдяки своєму складу вона володіє протизапальними і антимікробними властивостями, надає загальну оздоровчу дію на організм, допомагає нормалізувати обмін речовин і налагодити роботу внутрішніх органів, повідомляє портал Здоров'я.

Склад полуниці

Речовини, що входять до складу полуниці, наділяють її унікальними харчовими і цілющими властивостями. Ця ягода на 85% складається з води. У решті її складу входять сахарид, вітамін С, вітаміни групи В, каротин, фолієва кислота, калій, кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо, цинк. Крім того, полуниця містить органічні кислоти (яблучну і саліцилову), клітковину, пектини.

Полуниця має низьку калорійність. Так, в 100 г цієї ягоди міститься всього 30,7 ккал.

Чим корисна полуниця

Засіб для боротьби з авітамінозом. Після зимово-весняного періоду багатьом знайома проблема нестачі вітамінів. Регулярно вживаючи полуницю в сезон цієї ягоди, ви поповните організм вітаміном С, який необхідний для зміцнення імунітету. Фолієва кислота (вітамін В9), якою також багата полуниця, необхідна для профілактики серцево-судинних і шкірних захворювань.

Покращує обмін речовин. Вітамінний склад, фруктові кислоти і вуглеводи, які не напружують інсулярного апарату підшлункової залози, сприяють поліпшенню обмінних процесів в організмі, тим самим, його омолодження.

Нормалізує роботу кишечника і очищає організм. Будучи джерелом полісахаридів та органічних кислот, полуниця сприяє нормалізації складу мікрофлори кишечника. Також вони допомагають зв’язати і вивести з організму токсини, важкі метали. Пектин, який міститься в ній ефективно діє проти закрепів.

Допомагає схуднути. Полуниця сприяє розщепленню жирів і нормалізації рівня цукру в крові. Крім того, як згадувалося вище, ця ягода — низькокалорійний продукт, який підходить для розвантажувальних днів.

Оздоровлює серцево-судинну систему. За рахунок вмісту саліцилової кислоти полуниця сприяє розрідженню крові і запобігає утворенню згустків. Завдяки цьому знижується навантаження на серце. Вітамін С, калій, клітковина і поліфеноли пригнічують всмоктування холестерину в кишечнику, що також важливо для нормальної роботи судин.

М’який потогінний і жарознижуючий засіб. Цими властивостями полуниця також володіє завдяки вмісту саліцилової кислоти, тому може використовуватися під час простудних і вірусних захворювань для зниження температури тіла.

Покращує настрій і загальний тонус. Ароматичні речовини, що містяться в полуниці, стимулюють вивільнення серотоніну, тим самим, покращуючи настрій. А антиоксидант фізетін покращує пам’ять і розумову діяльність.

Профілактика і лікування захворювань щитовидної залози. Полуниця позитивно впливає на обмінні процеси йоду.

Впливає на статеву сферу. Цинк, що міститься в ягодах, впливає на гормон тестостерон, що регулює статевий потяг. Також сприятливо на статевій функції позначається і вміст в полуниці антиоксидантів.

Користь для шкіри. Натуральні косметичні маски, приготовані на основі полуниці, відбілюють шкіру, роблять її еластичною, допомагають позбутися прищів завдяки антисептичним властивостям, володіє відлущувальною дією.

«Зворотній бік» полуниці

Щоб корисна ягода не перетворилася на шкідливу, не варто поспішати наїдатися перших полуниць, які з’явилися на ринку в кінці весни. Перші ягоди часто оброблені хімічними речовинами, які прискорили їх дозрівання. Краще дочекатися сезону природного дозрівання полуниці.

Крім того, важливо пам’ятати, що в ягодах полуниці можуть перебувати яйця глистів. Вони потрапляють на листя і ягоди з фекальних добрив, якими обробляли землю. Щоб не заразитися гельмінтами, ретельно мийте ягоди і обдайте їх окропом: яйця глистів гинуть при високих температурах.

Кому потрібно бути обережним з полуницею

Незважаючи на безліч корисних властивостей, якими володіє полуниця, деяким людям все ж варто обмежити її вживання, або взагалі від неї відмовитися.

Насамперед, потрібно пам’ятати, що полуниця належить до продуктів-алергенів. Алергікам, маленьким дітям і вагітним жінкам потрібно з обережністю ставитися до цієї ягоди.

Полуниця може погіршити стан тих, хто страждає виразковою хворобою або гастритами, оскільки насіння цієї ягоди і кислоти, що містяться в ній подразнюють слизову шлунка.

При хворобах суглобів допускається їсти полуницю в обмеженій кількості, так як вона може стати причиною посилення подагричних болів. Тим, хто приймає антигіпертензивні препарати на основі еналаприлу, також варто бути обережним з полуницею. Вміщені в ній речовини в поєднанні з ліками збільшують навантаження на нирки.

Сезон полуниці короткий. Щоб ласувати цією ягодою з користю для здоров’я як можна довше, її можна заморозити або засушити.

Тернопільські ринки заполонила зелень. Кріп пахучий або городній є одним з найпопулярніших і поширених пряних рослин, який застосовується в кулінарії завдяки своєму неповторному аромату. Ця рослина - найпоширеніша пряність на кухні.

Кріп широко використовують у приготуванні рибних, м'ясних і овочевих страв для додання їм неповторного аромату.

Склад кропу

Кріп - одна з найпоширеніших і постійних трав на нашому столі. Адже крім виняткових смакових якостей, кріп володіє і безліччю корисних і лікувальних для здоров'я властивостей. В зелені кропу міститься вітамін С, каротин, вітамін В, нікотинова і фолієва кислоти, а також багато цінні мікроелементи, такі як солі кальцію, калій, залізо, фосфор.

Корисні властивості кропу

Завдяки такому складу, кріп ефективно регулює роботу шлунково-кишкового тракту, знижує тиск і корисно впливає на серцеву діяльність. В силу корисних властивостей, кріп здатний полегшувати симптоми циститу і ниркових захворювань. Кріп має сечогінні та жовчогінні властивості, а також застосовується як засіб посилення секреції молока у годуючих матерів. А ще зелень кропу миттєво полегшує головний біль і допомагає впоратися з безсонням.

Кріп в медицині

Настій трави кропу знижує кров'яний тиск, розширює судини, розслаблює кишечник і збільшує діурез.

Сучасна медицина використовує кріп у свіжому вигляді (салати, кропова вода) і у формі препаратів (настої, відвари). Кропову воду готують з олії кропу з розрахунку 1 частина олії кропу на 1000 частин води. Доведено, що ці препарати знижують кров'яний тиск, розслаблюють тонус гладкої мускулатури, зменшують перистальтику кишечника, розширюють кровоносні судини, збільшують діурез.

Водний настій насіння кропу

Водний настій насіння кропу готують так: столову ложку подрібненого насіння кропу заливають 200 мл окропу, настоюють 15 хвилин у закритому посуді, проціджують і п'ють по 30-50 мл 5-6 разів на день. Застосовують при захворюваннях сечовидільної системи (нирковокам'яна хвороба, пієлонефрити, цистити, уретрити). Цей же настій використовують як сечогінний засіб - по 0,5 склянки 3 рази на день до їди. Цей настій рекомендується і при запальних захворюваннях дихальних шляхів як відхаркувальний, як заспокійливий при різних кольках, підвищеної нервової збудливості і тривожному сні, наполегливої гикавці. Настій корисний при метеоризмі. Приймають по столовій ложці 3-6 разів на день за 15 хв до їди.

Настій трави кропу

При метеоризмі, запорах і хронічному коліті рекомендується також настій трави кропу: столову ложку сушеної трави кропу заварюють 0,5 л окропу, настоюють протягом години, проціджують і п'ють по 0,5 склянки 3 рази на день до їди.

Народні рецепти лікування кропом

Кріп при диспепсії, болях у шлунку і кишечнику: 1 ч. ложку товчених насіння кропу залити 1 склянкою окропу. Настояти, закутавши, 2 години, процідити. Дітям приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день, дорослим - по 1/2 склянки 3 рази в день до їжі.

Як сечогінний і лактогонного засоби: 1 ст. ложку насіння кропу залити 1 склянкою окропу і настоювати 30 хв, процідити. Приймати по 1 ст. ложці 4-5 разів на день за 15 хв до їди.

Відвар кропу призначається при наполегливій гикавці, покращує травлення, заспокоює кашель, застосовується при метеоризмі.

При нетриманні сечі у людей будь-якого віку, дітям дозу зменшити втричі: 1 ст. ложку насіння кропу залити 1 склянкою окропу, настояти, закутавши, 2 години, процідити. Випити весь стакан за один прийом 1 раз на день після вечері.

Корисні властивості кропу при жовчно-кам'яної хвороби: 2 ст. ложки насіння залити 2 склянками окропу, нагрівати на слабкому вогні 15 хв, охолодити, процідити. Пити по 1/2 склянки теплого відвару 4 рази на день. Курс лікування - 2-3 тижні.

Для збільшення кількості молока у годуючої матері: 1 ст. ложку насіння залити 1 склянкою киплячої води, настоювати 20 хв, процідити і приймати по 1 ст. ложці 5-6 разів на день за 15 хв до їди.

Для очної оптичної системи, допомагає при курячій сліпоті у поєднанні з соком моркви: 20-30 мл соку з кропу змішати зі 100-150 мл соку моркви. Приймати вранці натщесерце. Влітку збільшити споживання свіжого кропу.

Від шуму в голові, при простудних захворюваннях, після грипу: краплі в кожне вухо по 1-2 краплі 1 раз на день.

Для поліпшення функції кишечника і зменшення метеоризму: 1 частина масла змішати з 100 частинами води. Приймати по 1 ст. ложці 3-6 разів на день.

Відвар плодів кропу застосовують при жовчнокам'яній хворобі. Для приготування відвару беруть 2 столові ложки плодів кропу, заливають 200 мл окропу, кип'ятять 15 хв на слабкому вогні, охолоджують, проціджують. Рекомендується пити по 0,5 склянки теплого відвару 4 рази на день. Курс лікування 2-3 тижні.

При атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, склерозі мозкових судин, що супроводжуються головними болями, п'ють гарячий свіжоприготований чай з плодів кропу. Його приймають на ніч при тривожному сні, підвищеної збудливості.

Є відомості про зниження внутрішньоочного тиску після прийому настою насіння (плодів) кропу. Відзначено їх ефективність і при лікуванні хронічного бронхіту, пневмонії та малярії.

Протипоказання

Особливо обережно вживати кріп слід людям зі зниженим тиском. Як було сказано вище, кріп сприяє зниженню тиску, і в даному випадку може тільки погіршити становище.

З обережністю слід застосовувати кріп при вагітності. І звичайно, варто взагалі відмовитися від цієї ароматної прянощі при індивідуальній непереносимості.

Перед вживанням незайвим буде перевірити наявність алергічних реакцій на кріп. Це можна зробити на маленькій ділянці шкіри, якщо кріп планується застосовувати зовнішньо або з'їсти невелику кількість прянощі натщесерце.

Якщо ніякої алергічної реакції не спостерігається, то можна сміливо використовувати кріп в косметичних і лікувальних цілях.

Користь і шкода кропу не викликають сумнівів, але якщо покласти їх на чашу ваг, то корисних властивостей у рослини виявиться набагато більше. Здорові люди можуть вживати кріп в розумних кількостях без побоювання.

Інфікована сказом лисиця вкусила тернополянина. Тварину  потерпілий отримав від жительки Вінниці. Про це УНН повідомили в прес-службі Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

За інформацією Тернопільського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби, 25 травня по медичну допомогу житель Тернополя. Чоловік повідомив, що його укусила лисиця. Тварину він отримав від жительки Вінниці, яка у свою чергу, придбала трьох лисенят через мережу Інтернет.

Під час епідрозслідування з’ясовано, що тварина була привезена до Тернополя 20 травня. Вже за кілька днів, 23 числа, хазяїн помітив неадекватну поведінку лисеняти — тварина була агресивною і 25 травня загинула. При проведенні дослідження патматеріалу тварини на сказ Тернопільською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини отримано позитивний результат.

Після розслідування випадку покусу, фахівці Тернопільського лабораторного центру зв’язалися із колегами з Вінницького лабораторного центру Держсанепідслужби. Збір даних під час епідрозслідування у Вінниці виявив, що ще одне лисеня із згаданого виводку загинуло. Господиня закопала його на подвір’ї та не звернулась з приводу цього випадку до ветеринарів. Дослідження решток тваринки також виявило збудник сказу.

Третє лисеня досі живе. Його вилучено, ветеринари спостерігають за ним.

Власниця тварин демонструвала їх знайомим і дозволяла влаштовувати з лисицями фотосесії.

Фахівці Вінницького лабораторного центру Держсанепідслужби визначили 11 контактних осіб. Усі вони отримують антирабічні щеплення.