4ebed7efffc0e4484ba2a62c9aa5f0c1.jpg
49cc71f707a57070b6e1ec9be66577e7.jpg
Здоров'я
Здоров'я

Здоров'я (131)

Організм добре засвоює патисон і патисон сам по собі містить небагато калорій. Зараз розроблено багато патисонових дієт, завдяки яким люди худнуть.

Оригінальна форма патисона дозволяє прикрашати страви. Патисони розміром 10-12 см використовують для овочевих рагу, - повідомляє bigmirledy.com.

Патисони є однорічними трав’яними рослинами, що належать до сімейства гарбузових. Біологи класифікують їх як один з різновидів гарбуза звичайного. Цікаво, але назва «патисон» прийшло у світ з легкої руки французьких учених, які знайшли в овочі схожість з національною солодкістю - пирогом. По-французьки слово «пиріг» вимовляється як «pate». Змінена словоформа швидко увійшла в лексикон усіх городників світу.

Інша назва патисони - тарілчастий гарбуз. А ось за рахунок схожості плоду з розкритими долонями під час медитації, китайці часто вживають у своїй мові словосполучення «руки Будди», коли шукають на прилавках патисони.

Історична батьківщина плодів невідома сучасній науці. У дикорослому вигляді вони не зустрічаються. Однак авторитетні біологи схиляються до того, що батьківщиною патисонів могла бути Центральна Америка.

Європейці вперше спробували плоди на межі XVI - XVII століть. Росіяни змогли гідно оцінити користь патисонів тільки на початку XIX століття. На жаль, овоч так і не знайшов популярність серед наших співгромадян. Селяни завжди віддавали перевагу вирощуванню кабачків завдяки простому догляду і майже ідентичним смаком. Сучасні городники популяризують плоди з обережністю: урожай не виправдовує фізичні затрати по догляду за ними. І тільки в Америці овоч люблять і поважають. Місцеві домогосподарки частенько фарширують патисони, прислухаючись до порад дієтологів, які вважають цей продукт є справжнім подарунком для тих, що худне.

Цілющі властивості патисонів

У народній медицині сік і насіння плодів застосовують як ліки від багатьох недуг. А ось в традиційній медичній практиці овоч найчастіше рекомендують вживати як дієтичне блюдо тим, хто страждає ожирінням, підвищеним холестерином, гіподинамією і проблемами  травлення.

Яскраві помаранчеві плоди містять підвищену концентрацію лютеїну. Недолік цієї речовини в людському організмі призводить до необоротного погіршення зору, викликаного відшаруванням сітківки. Завдяки своїм антиоксидантним особливостям, лютеїн благотворно впливає на роботу всіх органічних систем людини, усуває непотрібний нам надлишок вільних радикалів, захищає клітини від швидкого старіння.

Після низки клінічних досліджень, ендокринологи прийшли до висновку, що регулярне вживання страв, приготованих з гарбуза, сприяє нормалізації обміну речовин. В організмі відбувається позитивна динаміка: відділяється жовч, засвоюються необхідні білки і ліпіди.

Гастроентерологи вважають, що патисони - ідеальні овочі для тих, хто страждає захворюваннями органів травлення, жовчного міхура і печінки. Будучи природним джерелом клітковини, плоди попереджають запори, процеси бродіння, надають м’яку стимулюючу дію на роботу кишечника. Нефрологи рекомендують вживати плоди тим, хто не представляє свій денний раціон без білкової їжі. Адже лужні сполуки, присутні в патисони, дозволяють нейтралізувати окислюючу дію м’яса на організм людини і зробити його легко засвоюваним. А для тих, хто страждає на сечокам’яну хворобу плоди є справжньою панацеєю завдяки м’якій сечогінній дії.

Надлишок магнію і калію, присутній в плодах, благотворно впливає на серцево-судинну систему.

Лікарські рецепти з соку і м’якоті патисонів

Травники лікують ниркові хвороби завдяки свіжовичавленому соку з тарілчастих гарбузів. Роблять його вручну, натираючи плід на тертку, потім гарненько зціджуючи через чисту марлю. Але в сучасних умовах цю роботу можна довірити соковижималці. У готовий сік потрібно додавати натуральний бджолиний мед. Ліки слід приймати 3-4 рази на день, дотримуючись суворої пропорції: в 100 мл свіжовичавленого соку додають 1 чайна ложка меду.

У косметології використовують і сік і м’якоть овоча. Їх чудодійні лікувальні властивості дозволяють поліпшити стан проблемної, схильної до подразнень і алергічних реакцій, шкіри. Маски на основі м’якоті патисони дозволяють омолодити, пом’якшити і освітлити обличчя в домашніх умовах. Для цього потрібно нарізати плід тонкими пластинами і накласти на обличчя, уникаючи області навколо очей. Витримавши 20 хвилин, пластинки прибирають, а шкіру обличчя протирають змоченим в сирому молоці ватним диском. Особливість такої маски в тому, що її можна наносити навіть на пошкоджений шкірний покрив, оскільки сік, що виділяють патисони, сприяє загоєнню.

Один з кращих способів скинути зайву вагу після пологів - перейти на патисонову дієту. Завдяки описаним вище властивостям виводити з організму зайвий холестерин і регулювати обмінні процеси, патисон дозволить скинути непотрібні кілограми в рекордні терміни. Досить просто включити його до складу улюблених страв, адже він поєднується з усіма продуктами.

Чорниця (чорниця звичайна) - це низькорослий чагарник сімейства Вересових. Її ягоди і листя використовуються в їжу і для лікувальних цілей.

Цю ягоду можна зустріти в північних районах. Чорниця добре росте у соснових лісах, на болотах. Цвіте у травні, а плоди дає на початку липня. Приємний смак і лікувальні властивості чорниці роблять дуже популярною і затребуваною. повідомляє momandkids 

Листя і ягоди чорниці використовуються для лікування і профілактики багатьох захворювань. Навіть вчені визнають це. Вона застосовується як в приготуванні різних народних лікувальних засобів, так і в сучасних лікарських препаратах. Наші предки давно вже оцінили не тільки приємний смак, але і цілющі властивості цієї дивовижної ягоди. Однак і в цій бочці меду є своя ложка дьогтю, а саме, деякі протипоказання.

Користь ягід чорниці

1. Чорниця - це чудова профілактика ракових пухлин. Її антиоксиданти на клітинному рівні впливають на недоброякісні пухлини, не даючи їм розвиватися.

2. Використовується для профілактики простудних захворювань. Вітаміни, що входять до складу чорниці, зміцнюють імунітет.

3. Застосовується для лікування очних захворювань: кон'юнктивіти, зниження гостроти зору, погіршення темнової адаптації і при відшаруванні сітківки. Хоча деякі лікарі стверджують, що на зір чорниця не робить ніякого впливу - що це міф, що створений англійцями під час Другої світової війни.

4. Сприяє поліпшенню обміну речовин, виводить з організму шлаки і солі металів.

5. Має протизапальний ефект. У цій якості часто застосовується для лікування печінки, жовчного міхура і ревматизмов.

6. Дуже ефективна при хворобах нирок і сечового міхура.

7. Часто показана при цукровому діабеті, оскільки нормалізує кількість цукру в організмі.

8. Відвар з ягід чорниці можна застосовувати для позбавлення від хронічних проносів. Також він дуже дієвий при фарингітах, ангінах і запальних процесах ротової порожнини.

9. Сушені ягоди допомагають при циститах і діареях.

10. Входить до складу деяких косметичних препаратів, сприяючи кращому зволоженню шкіри.

11. Є ідеальним дієтичним продуктом - містить малу кількість калорій при великій кількості поживних речовин і вітамінів.

КОРИСТЬ ЛИСТЯ ЧОРНИЦІ

1. Настій листя чорниці застосовують для лікування шкірних захворювань і пошкоджень: опіків, ранок, екзем.

2. Чай з листя допомагає впоратися з головними болями і тривалим кашлем.

3. Також поряд з ягодами листяні відвари застосовуються для профілактики застуди, для лікування ревматизму, ниркових хвороб, діареї, для нормалізації цукру при діабеті.

Настій готується наступним чином: протріть листя і одну столову ложку їх залийте склянкою гарячої води. Нехай він настоїться протягом 30 хвилин на водяній бані. Потім настій потрібно процідити і можна його застосовувати. Цілком достатньо буде пити по 1/3 склянки три рази в день.

Протипоказань чорниця має трохи. Вони полягають в наступному:

1. Чорниця, її сік і все, що може її утримувати, протипоказана при сечокам'яній хворобі. А саме, при оксалатних каменях.

2. Не слід вживати цю ягоду тим, хто страждає алергією або індивідуальною непереносимістю деяких компонентів, що входять до складу чорниці.

3. Надмірне її вживання може викликати запори.

4. Людям із захворюваннями підшлункової залози також слід утриматися від вживання в їжу.

«Чорниця форте»

Напевно ви чули про даному препараті. Це біологічно активна добавка, дія якої спрямована на поліпшення очних функцій і стимуляцію їх роботи. У своєму складі цей препарат містить екстракт чорниці, властивості якої і забезпечують позитивну дію добавки. До позитивних ефектів прийому відносяться: зняття втоми очей, підвищення гостроти зору, зниження внутрішньоочного тиску, протимікробну дію і багато іншого.

Як і де краще збирати чорницю?

Чорниця росте майже у всіх хвойних лісах північної частини країни. Вона дуже вологолюбна, віддає перевагу тінь. Ягоди починають збирати з початку липня, і майже весь місяць чорниця дає плоди. Для збору листя ідеально підходить травень - місяць цвітіння чагарнику.

Ягоди краще брати з молодих кущиків. Визначити їх вік можливе за кількістю гілочок на стеблі: чим старше кущ, тим більше відгалужень. Здійснюйте збір вручну, так як застосування спеціальних комбайнів може призвести до знищення кущика. Ходити за ягодами можна вранці або рано ввечері. Зібраний урожай складайте в плетені кошики або відерця: ягоди пересипати не рекомендується, бо це шкодить їх цілісності.

Якщо Ви купуєте чорницю на ринку, то зверніть увагу на її зовнішній вигляд. Ягоди повинні бути великими і однорідними за своїм кольором. Якщо поверхня темна, гладка і суха, то таку чорницю цілком можна купувати. Виявлений при більш близькому розгляді сизий наліт означає, що ягоди були зібрані руками і не пересипались з ємності в ємність.

Зберігання і рецепти з чорниці

Чорницю можна вживати не тільки в свіжому вигляді, але також сушити і заморожувати її. Крім цього існує безліч рецептів з чорниці. Все це допоможе вам зробити запаси на зиму. Адже під час зимових холодів корисні і профілактичні властивості чорниці особливо необхідні.

ЗБЕРІГАННЯ

Чорницю можна зберігати двома способами. При цьому вона майже не втрачає своїх лікувальних властивостей.

1. Сушіння. Призначені для цього ягоди повинні бути ретельно відібрані, промиті і висушені. Після цього можна приступати до процедури. Якщо Ви сушіть чорницю з допомогою спеціальної сушарки, то пам'ятайте, що починати треба з температури до 40°C, а після того як ягоди злегка підсушиться, можна збільшити до 70°C. Для рівномірного сушіння деко з ягодами необхідно періодично трусити. Термін зберігання сухої чорниці - 2 роки.

2. Заморожування. З усього врожаю відберіть найбільш великі ягоди і викладіть їх на картонний піддон висотою до 2,5 см, покладіть його в морозилку. Після заморозки розсортуйте ягоди по окремих ємкостях. Такі ягоди можна буде вживати просто з цукром або що-небудь виготовити їх них.

З чорничних ягід можна робити різні запаси на зиму.

1. Чорниця, перетерта з цукром. Відібрані й чисті ягоди засипте в попередньо простерилізовані банки і додайте цукор. Після добре утрясете і можете закатувати.

2. Чорничний сироп. 3 кг ягід покладіть в каструлю, залийте водою і проваріть. Відіжміть сік і додайте 1,5 кг цукру, прокип'ятіть 5 хвилин. Не забувайте знімати пінку. Ще гарячий сироп розлийте по трохи підігрітим банкам/пляшках, щільно закрийте і загорніть у ковдру.

3. Чорничний сік. Ягоди подрібнюють товкачем, а одержану масу кладуть під прес. Після додайте 2 столові ложки окропу в макуха та повторно розітріть його. З ягід потрібно отримати якомога більше соку і барвника. Далі концентрат потрібно розбавити, додати цукор (80 грам на 1 літр) і підігріти до 80°C. Після цього його можна закатувати.

Така обробка ягід дозволяє максимально зберігати їх корисні властивості. Чорниця на зиму, рецепти якої передбачають більш сильні впливи, наприклад, варення, пастила, мармелад, буде мати менше своїх первинних властивостей, але все ж не втратить їх зовсім. Для тривалого зберігання такі рецепти найбільш ефективні.

Чорниця - це по-справжньому цінна ягода, здатна багато чого дати організму людини. До того ж вона володіє дуже приємним смаком. Тому намагайтеся по максимуму вживати цю ягоду в сезон, а також залишайте запаси на зиму.

З чорницею, продуктами та препаратами на її основі ви будете здоровими та несприйнятливими до багатьох хвороб.

Жовтогарячими барвами тернопільські ринки заполонили абрикоси. Їх п'янкий аромат приваблює покупців. І не дарма.

Абрикоси - частування сезонне, але улюблене майже усіма. Якщо вам пощастило, і ви придбали стиглий, вчасно зірваний абрикос, ви зможете оцінити по достоїнству не тільки його ніжний, солодкий смак, але і чудовий аромат. Абрикос таїть в собі користь і шкоду, як і будь-який інший продукт, і важливо знати, кому його можна їсти, а кому - не варто. 

Мінерали і вітаміни в абрикосах 

Абрикоси просто рясніють корисними речовинами, список яких аж ніяк не обмежується вітамінами. Так, наприклад, ці ласощі неймовірно багаті на бета-каротин - речовину, яка допомагає підтримувати здоров’я очей, а також є прекрасним антиоксидантом. Вживаючи в їжу абрикоси весь сезон, ви не тільки підправити зір, але й істотно поліпшите стан печінки і щитовидки. 

Вітамінна основа цього фрукта - вітаміни А і С. Перший захищає шкіру від старіння, крім інших його заслуг, а другий, як відомо, доблесно охороняє імунітет людини, дозволяючи справлятися з вірусами і практично виключити ризик простудних захворювань, повідомляє korysniporady.com.ua 

У складі абрикоса міститься велика кількість йоду, калію, магнію та заліза. Ці мінерали мають важливе значення для серцево-судинної і кровоносної систем організму, завдяки чому цей фрукт важливо регулярно їсти тим, хто страждає анемією. 

Ще один очевидний плюс абрикосів - велика кількість клітковини, яка не розчиняється у шлунково-кишковому тракті, а набухає, зберігаючи жорсткість волокон, і чистить його. Завдяки цьому можна вирішити проблему розлади шлунка, а також звільнити свій організм від токсинів і шлаків. 

Що примітно, курага (сушені абрикоси) користі несе не менше - вона зберігає всі корисні властивості цього фрукта, от тільки його калорійність і рівень цукру істотно підвищуються. 

Смачний і ароматний, пряний соєвий соус на азіатській кухні давно займає одне з найпочесніших місць.

Рідко яка страва в китайській і японській кухнях готується без цієї коричневої, солонуватої рідини, яку щедро додають до риби, грибів, морепродуктів.

Сьогодні мало хто замислюється над тим, що соєвий соус не лише смачна оригінальна приправа, а ще і цінний дієтичний продукт, корисний для здоров’я.

У чому користь соєвого соусу, в чому його шкода?

Суперечки на цю тему не замовкають. Любителі соусу стверджують, що соєвий соус - користь, шкоду організму він не принесе, якщо вживати його в розумних кількостях, супротивники вживання цього продукту стверджують, що сучасний соєвий соус шкідливий через присутність консервантів і генномодифіцированих складових у складі соусу. Розглянемо користь і шкоду натурального соєвого соусу, який отримують в процесі бродіння.

Склад соєвого соусу :

У соєвому соусі знаходиться велика кількість макро- і мікроелементів, вітамінів і амінокислот, що перетворює його на незамінний продукт харчування для вегетаріанців. Для здоров’я корисний соєвий соус, приготований з дотриманням усіх правил. Склад якісного соусу унікальний: в нім присутні антиоксиданти в 10 разів більше, ніж в червоному вині вітаміни групи В20, цінних амінокислот, кальцій, залізо і цинк.

Енергетична цінність соусу - 50 - 70 ккал, тому його без побоювань можна вживати і тим, хто сидить на дієті і тим, що страждає ожирінням. Проте зловживати цим продуктом не можна, надмірне вживання багате наслідками відкладенням солей, повідомляє korust.znay 

Вплив соєвого соусу на організм

Антиоксиданти, якими багатий соєвий соус, перешкоджають передчасному старінню і запобіжуть ризику виникнення онкології. Соус виявляє на організм людини седативну дію, що полегшує головні болі, безсоння, м’язові спазми, набряки, розтягування і дерматити.

У продукті знаходяться фітоестрогени корисні для жінок в період клімаксу. Жінки, в раціон яких входить соєвий соус, довго не старіють, не мучаться від хворобливих менструацій і симптомів менопаузи. Вживання соєвого соусу попереджає розвиток остеопорозу, артритів, артрозу і зменшує ризик появи раку молочних залоз.

Соєвий соус по кількості білків, що містяться в нім, не поступається м’ясу, це робить його корисним для людей з алергією на білки тваринного походження. Продукт рекомендують вживати людям з серцево-судинними захворюваннями: ішемічною хворобою, атеросклерозом і для відновлення після інфарктів.

Шкідливі для людини наслідки, що виникають при вживанні соусу, зв’язуються з сучасними способами його виробництва :

- Недобросовісні виробники, прагнучи прискорити процес виробництва і понизити собівартість, додають в готовий продукт штучні добавки.

- Для прискорення виробництва користуються сірчаною або соляною кислотою, а також лугом. Продукт, що отримується так само небезпечний для здоров’я;

- У продукті деяких компаній міститься ГМО.

При купівлі соєвого соусу слід уважно вивчити склад, і ні в якому разі не придбавати соуси від сумнівних виробників.

Навіть натуральний соєвий соус, приготований з дотриманням технології, протипоказаний при деяких захворюваннях:

- Зловживання продуктом ( через підвищений вміст солі) може викликати появу каменів в нирках і гіпертонію;

- Можлива поява алергії, особливо у дітей молодше за 3 роки;

- Не рекомендується вживання вагітним жінкам через ризик викидня.

Шкода соєвого соусу залежить від якості продукту. Всі дешеві способи виробляти соєвий соус дуже шкідливі для здоров'я, оскільки нерідко там виявляють найсильніші канцерогени, які можуть спровокувати рак.

Ніколи не купуйте шкідливі сурогати, вони безсумнівно шкідливі для вашого здоров'я.

Традиційна для наших широт ягода вишня уже достигла. Тернопільські продавці її винесли на продаж.

Червоні ягоди-намистинки мають чимало переваг:

Низька калорійність вишні

Почати, мабуть, варто з того, що вишні та інші ягоди і фрукти, містять зовсім небагато калорій. На 100 грам ваги їх припадає лише 52. Тобто, з'ївши кілограм цих ягід, ви поглине всього 520 калорій, при цьому, найімовірніше, сповна наситившись.

Кілограм м'яса, цукерок, печива та інших недієтичних продуктів містить калорій на порядок більше.

Причому з калоріями, отриманими від з'їдених вишень, ви також даєте організму вітаміни С, РР, В1 і Р, мінеральні солі, каротин, мідь, фолієву кислоту, танін, кумарини і безліч інших корисних речовин.

Вплив вишні на організм людини

Крім того, ягоди вишні є хорошим очисником організму від шлаків, токсинів і гниючих продуктів. Також вони звільняють шлунково-кишковий тракт від всіляких продуктів розпаду і не переварених залишків речовин, повідомляє Аптека трав.

І не можна не сказати, що ці ягоди стимулюють секрецію шлункових соків, що сприяє прискоренню процесу перетравлювання їжі. Все це сприяє як поліпшенню травлення, так і нормалізації речовинного балансу організму, що у справі боротьби із зайвою вагою дуже важливо.

Крім того, вишні - прекрасний сечогінний засіб, яке звільнить ваш організм від зайвої рідини і зніме набряки в проблемних місцях.

А що містяться в ягодах вишні ефірні олії та органічні кислоти викликають розщеплення жирів і, відповідно, спалювання жирових відкладень. Всім зрозуміло, що це теж дуже до речі для охочих схуднути.

Вишня корисна для здоров'я

Крім перерахованих вище достоїнств вишні як помічника в нелегкій справі боротьби із зайвою вагою, хотілося б відзначити і ті її властивості, які несуть користь здоров'ю людського організму, так як їх чимало.

По-перше, вишні - це відмінний протизапальний, антисептичний та відхаркувальний засіб.

По-друге, ці ягоди прекрасно очищають печінку.

По-третє, ягоди вишень сприяють зняттю м'язової напруги, а також заспокоюють нервову систему, підвищуючи життєвий тонус людини і повертаючи йому спокійний здоровий сон.

І по-четверте, вишні зміцнюють стінки судин, перешкоджають утворенню тромбів і покращують стан серцево-судинної системи в цілому.

Таким чином, регулярно вживаючи вишні, і ви схуднете, і здоров'я підправите.

Малина містить фруктозу, глюкозу, органічні кислоти, вітаміни групи А, В1, В2, С, РР, Е, ефірні олії, пектини, клітковину, дубильні і фарбувальні речовини, каротин, солі міді, заліза, калію, фолієву кислоту, катехіни, антоціани, флавоноїди, інформує Tochka.net.

За вмістом заліза малина поступається тільки вишні і агрусу. Також у ній достатньо вітаміну С - вживання 1 склянки малини щодня забезпечує добову потребу людини.

Завдяки саліциловій кислоті, що міститься в ягодах, малина дуже довго здатна зберігати свої лікувальні властивості, тому сушена чи перетерта з цукром малина практично так само корисна, як і свіжа.

Бета-ситостерин і антоціани мають протисклеротичні властивості.

Кумарини нормалізують згортання крові.

Малина містить багато грубих харчових волокон, що є сприятливим для травлення. Однак людям, які страждають на виразкову хворобу шлунка і 12-палої кишки, краще вживати малиновий сік, а не цілі ягоди.

Малина - корисні властивості та застосування в народній медицині і косметиці

Традиційно малина з успіхом застосовується для лікування простудних захворювань, грипу, ГРВІ, при загостренні болю в суглобах, радикуліті, гарячках і невралгічних явищах.

Малина - дуже сильний потогінний засіб, завдяки саліциловій кислоти, що міститься в ній. При цьому на відміну від медикаментозних засобів, малина не надає побічних дій на організм.

Фолієва кислота у складі малини має хороший вплив на підготовку жіночого організму до вагітності і в період виношування немовляти. Також малина має кровоспинну та антитоксичну дію, що благотворно впливає особливо на жіночий організм.

Малину застосовують при гематологічних захворюваннях і проблемах зі шлунково-кишковим трактом, при атеросклерозі, гіпертонії, для поліпшення апетиту.

Ягоди і листя малини мають сечогінну дію, покращуючи роботу нирок.

Завдяки великому вмісту міді, яка входить до складу багатьох антидепресантів, малина корисна людям, що переживають нервові напруження і стреси.

Також ягоди, квіти і листя малини активно використовують в косметичних цілях. Вони допомагають зберегти молодість шкіри, її пружність і рівний колір обличчя, позбавитися зморшок і млявості шкіри. Малина добре відбілює шкіру, приховує плями і веснянки, видаляє жирність, прищі, висип і вугри.

 

На тернопільських ринках сезон чорниці - у розпалі.

Коли ягідки на кущі чорниці змінюють зеленуватий весняний відтінок на червонувато-синій, а згодом і на характерний глибокий колір індиго, ми розуміємо, що в Україні літо у розпалі.

Чорниця родом із Північної Америки, а знайшли її європейські поселенці. Кущі чорниці ростуть на рівні з іншими ягодами, такими як: малина, смородина, полуниця, суниця чи порічки. Але, на відміну від перерахованих, кущі чорниці, а відповідно і самі ягідки вважаються дикою рослиною, бо полюбляють лісові хащі і затишок, повідомляє jisty.com.ua 

Чорниця знакова для кожної людини, адже це - літня вітамінна бомба, насититись якою потрібно кожному. Чорниця настільки багата антиоксидантами, що здатна боротися з багатьма хворобами, а у дієтологів особливе ставлення до цієї лісової ягідки. Дослідження показують, що чорниця може допомогти запобігти навіть деяким видам раку, знижує рівень холестерину, зменшує ризик інсульту і хвороби Альцгеймера. Одна порція містить майже третину добової норми вітаміну C.

7 цікавих фактів про чорницю

Окрім цього, чорниця дуже смачна і найкорисніша у свіжому вигляді. Дійсно, ягоди чорниці - один із найбільших дарів, які є на нашій землі. Тим паче, що в Україні не обов’язково витрачати гроші, аби придбати дорогоцінних сапфірових ягід. У лісі вони ростуть безкоштовно, і повітрям свіжим подихаєте, і назбираєте безцінних «вітамінних камінців».

Є кілька фактів про чорницю, про які ви точно не здогадувались:

1. Чорниця зміцнює пам’ять. Дослідження, проведені у 2012 році, показали, що принаймні одна порція чорниці на тиждень (100-150 грамів), сповільнює зниження когнітивних функцій у кілька разів. Один з дослідів, який проводили на мишах, виявив, що чорниці захищають мозок від токсичних білків, які з роками там накопичуються.

2. Кущ чорниці - родич рододендрона і азалії.

3. США - найбільший у світі виробник чорниці, там збирають загалом 2560 тонн культурних і диких ягід чорниці на рік.

4. А чи знаєте ви, що ранні американські колоністи винайшли сіру фарбу шляхом кип’ятіння чорниці в молоці.

5. Чорниця - чудові ліки від старості. Як ми знаємо, антиоксиданти - речовини антистаріння. Чорниця багата антиоксидантами, які уповільнюють старіння шкіри. Саме тому чорницю використовують компанії, які виготовляють косметичну продукцію.

6. Чорниця містить такі мінерали як калій, марганець, мідь, залізо і цинк, які допомагають контролювати кров’яний тиск. Мідь та залізо необхідні для формування червоних кров’яних клітин.

7. Чорниця - офіційна ягода Нової Шотландії, а у Північній Америці росте, збирається і заготовляється майже 90% усієї чорниці у світі.

На Тернопільщині розпочався сезон бобу. Масово в області культуру не вирощують, але в приватних господарствах про неї не забувають.

Боби містять велику кількість білка та клітковини, кальцій, фосфор, залізо, магній, каротин, а також вітаміни.

Боби містять близько 25% рослинного білка, поживна цінність якого є значно більшою, ніж білка, який походить зі збіжжя. Їх також цінують з огляду на великий вміст клітковини, жирів, вітамінів і мінералів.

Нуль холестерину

Біб не містить холестерину, тому його радять вживати при хворобах системи кровообігу. Регулює також діяльність травної системи - завдяки клітковині він значно прискорює процес метаболізму, тому його охоче застосовують у дієтах, повідомляє  bonduelle.ua 

Троянці також їли біб

Біб відомий більше 5000 років. Його сліди знайдено в Китаї, стародавньому Єгипті, а навіть на руїнах Трої. Овоч, який легко вирощується, поживний, додає сил і енергію, а також швидко гамує голод, в основному споживається нижчими соціальними верствами. У давнину біб вважали символом смерті і тому священики його не вживали. Біб був одним з важливих компонентів харчування наших пращурів, хоча прийшов до нас із берегів Середземного моря. Сьогодні біб вирощують по всьому світу. Навіть Біблія про нього згадує. Така популярність рослини пов’язана з її високою харчовою цінністю та наявністю багатьох біологічно-активних речовин. Тому їсти біб корисно, це покращує настрій та протидіє депресивним станам.

Смачно та здорово

Найсмачнішим є молодий біб, зварений у злегка підсоленій воді, з крихтою масла. Його також можна додавати до салатів, супів і всіх страв, які добре поєднуються з іншими стручковими рослинами, такими як квасоля чи горох. З бобу можна приготувати спектр страв - від закусок і салатів  до котлет, коржів та навіть солодких тортів. У кожній країні біб готують відповідно до національних кухарських традицій: в Італії - з макаронами, помідорами й моцарелою, у Мексиці - з халапеньйо й кукурудзяними коржами, в Угорщині - зі свининою та паприкою, у Болгарії - з бринзою й часником, в Індії - з карі чи масалою, у Канаді - з олениною, а в Аргентині з яловичиною.

Кухня давніх слов’ян була більш простою, але теж не бракувало: до бобу додавали овочі, ароматні трави (дикий часник, ведмежа цибуля), гриби, горіхи, соління, масло, шкварки тощо. Проте приготування будь-яких страв з бобу починається з відварювання, хоча в південно-східній Азії та на Близькому Сході біб також смажать. Але ми - в Україні.

Біб відварний - це просто. На 1,5 літра холодної води додати 1 чайна ложка солі та 1,5 - цукру, всипати 1 кілограм бобу, готувати 3 хвилини від моменту закипання. Хто любить більш «фактурний» - 1-2 хвилини, хто більш розварений - 5-7 хвилин. Можна теж всипати в окріп і варити 10-12 хвилин. Далі все залишить від фантазії: його їдять цілим у салатах, його можна змолоти, додати у вареники, зробити супи-пюре, соуси, котлети.  

Можна після варіння підсмажити з маслом, часником, або зі шкварками й цибулькою. Варіантів - сотні.

Жовтогарячими барвами тернопільські ринки заполонили абрикоси. Їх п'янкий аромат приваблює покупців. І не дарма.

Абрикоси - частування сезонне, але улюблене майже усіма. Якщо вам пощастило, і ви придбали стиглий, вчасно зірваний абрикос, ви зможете оцінити по достоїнству не тільки його ніжний, солодкий смак, але і чудовий аромат. Абрикос таїть в собі користь і шкоду, як і будь-який інший продукт, і важливо знати, кому його можна їсти, а кому - не варто. 

Мінерали і вітаміни в абрикосах 

Абрикоси просто рясніють корисними речовинами, список яких аж ніяк не обмежується вітамінами. Так, наприклад, ці ласощі неймовірно багаті на бета-каротин - речовину, яка допомагає підтримувати здоров’я очей, а також є прекрасним антиоксидантом. Вживаючи в їжу абрикоси весь сезон, ви не тільки підправити зір, але й істотно поліпшите стан печінки і щитовидки. 

Вітамінна основа цього фрукта - вітаміни А і С. Перший захищає шкіру від старіння, крім інших його заслуг, а другий, як відомо, доблесно охороняє імунітет людини, дозволяючи справлятися з вірусами і практично виключити ризик простудних захворювань, повідомляє korysniporady.com.ua 

У складі абрикоса міститься велика кількість йоду, калію, магнію та заліза. Ці мінерали мають важливе значення для серцево-судинної і кровоносної систем організму, завдяки чому цей фрукт важливо регулярно їсти тим, хто страждає анемією. 

Ще один очевидний плюс абрикосів - велика кількість клітковини, яка не розчиняється у шлунково-кишковому тракті, а набухає, зберігаючи жорсткість волокон, і чистить його. Завдяки цьому можна вирішити проблему розлади шлунка, а також звільнити свій організм від токсинів і шлаків. 

Що примітно, курага (сушені абрикоси) користі несе не менше - вона зберігає всі корисні властивості цього фрукта, от тільки його калорійність і рівень цукру істотно підвищуються. 

Більшість тернополян вважає, що салат просто харчова трава. Виявляється, нічого подібного - це овочева культура, в яку входить велика кількість видів і сортів салату.

Вони такі різні і відрізняються один від одного не тільки за формою. Листя салату може бути хрустким або м'яким, відносно нейтральним за смаком або гіркуватим і навіть гострим, що нагадує прянощі і перець.

Але незмінним залишається одне - величезна користь і багатий «внутрішній зміст» цього продукту, як повідомляє medfond.com

Але чому саме салат? Чому не капуста, не фрукти? Які корисні властивості ховаються в цих низькокалорійних листках?

Мінерали і вітаміни в листях салату

Здавалося б, ну як в такому маленькому листочку може поміститися так багато всього корисного всього і відразу?! Салат воістину один з найбагатших овочів за вмістом вітамінів, мікро- і макроелементів. 

Все просто: хімічний склад листя салату дозволяє забезпечувати організм максимальною кількістю біологічно активних речовин при мінімумі додаткового баласту.

Так, зелений салат містить велику кількість вітамінів В1 і В9, бета-каротину - попередника вітаміну А, аскорбінової кислоти, вітамінів Е і РР. Цього набору достатньо, щоб справляти корисну дію на багато систем організму і підтримувати його захисні сили.

Чим ще корисні листя салату для організму? Їх мінеральний набір включає в себе залізо, кальцій, магній і калій, властивості яких в організмі різноманітні і дуже важливі.

Калорійність листового салату

Список найбільш низькокалорійних овочевих культур досить широкий і на першому місці серед них знаходиться листовий салат. Енергетична цінність його складає всього 12 ккал на 100 г. Здавалося б, звідки вони в ньому можуть взятися, нехай навіть і в такій мізерно малій кількості.

Всі ми знаємо, що поживна цінність продуктів розраховується виходячи зі змісту білків, вуглеводів і жирів. В аналізованому нами овочі білки з жирами є в дуже малій кількості, зате присутні вуглеводи і різні види цукру. Ось вони і надають салату калорійність.

Корисні властивості листя салату

Завдяки високому вмісту в листках салату вітамінів, мінералів і макроелементів, він входить в десятку корисних продуктів харчування. Його рекомендують якомога частіше вживати в їжу дітям і людям похилого віку. Адже він позитивно впливає на імунну систему, нормалізує діяльність нервової системи, допомагає швидко відновити сили після тривалої хвороби, має легкий снодійний ефект, сприяє переварюванню їжі, розпалює апетит.

Крім всього цього, листя салату вже дуже давно використовується як кровоочисний засіб. Його застосовують для лікування головного болю. Радять з'їдати хоча б кілька зелених листочків під час магнітних бурь метеозалежним людям. І це далеко не всі можливості даного овочу, корисні властивості якого знайшли своє широке застосування в народній і науковій медицині.

Чим корисне листя салату для шлунку

На відміну від багатьох інших овочів листя салату, користь яких не лише в дієтичності, здатні загоювати рани і виразки в шлунку і кишківнику. Тому саме його бажано робити основою овочевих страв при виразковій хворобі або різних колітах.

Хімічний склад салату зеленого багатий пектином, який є одним з головних натуральних ліків для кишківника. А також - серйозною перешкодою на шляху холестерину до кровоносних судин. Так що при ризику розвитку атеросклерозу на корисні властивості салату варто звернути особливо пильну увагу.

Також лист салату сприяє нормалізації багатьох обмінних процесів в організмі завдяки вмісту в його складі комплексу вітамінів В: В1, В2 і В9. Крім того, їх користь у тому, що багато солі легких металів - калію, магнію, кальцію, що входять до складу овоча, - також беруть участь у процесах мінерального обміну в організмі і стабілізують стан багатьох органів.

Варто згадати і про лікувальні властивості салату для шкіри. Він здатний покращувати стан сухої шкіри. Маски з листя салату або настої рекомендують застосовувати для обробки шкіри обличчя, голови і тих ділянок, на яких регулярно відбуваються висипання. Велика кількість вітамінів в салатних листках сприяє нормалізації обмінних процесів у верхніх шарах шкіри і активують роботу шкірних залоз.