4ebed7efffc0e4484ba2a62c9aa5f0c1.jpg
49cc71f707a57070b6e1ec9be66577e7.jpg
Здоров'я
Здоров'я

Здоров'я (122)

Більшість тернополян вважає, що салат просто харчова трава. Виявляється, нічого подібного - це овочева культура, в яку входить велика кількість видів і сортів салату.

Вони такі різні і відрізняються один від одного не тільки за формою. Листя салату може бути хрустким або м'яким, відносно нейтральним за смаком або гіркуватим і навіть гострим, що нагадує прянощі і перець.

Але незмінним залишається одне - величезна користь і багатий «внутрішній зміст» цього продукту, як повідомляє medfond.com

Але чому саме салат? Чому не капуста, не фрукти? Які корисні властивості ховаються в цих низькокалорійних листках?

Мінерали і вітаміни в листях салату

Здавалося б, ну як в такому маленькому листочку може поміститися так багато всього корисного всього і відразу?! Салат воістину один з найбагатших овочів за вмістом вітамінів, мікро- і макроелементів. 

Все просто: хімічний склад листя салату дозволяє забезпечувати організм максимальною кількістю біологічно активних речовин при мінімумі додаткового баласту.

Так, зелений салат містить велику кількість вітамінів В1 і В9, бета-каротину - попередника вітаміну А, аскорбінової кислоти, вітамінів Е і РР. Цього набору достатньо, щоб справляти корисну дію на багато систем організму і підтримувати його захисні сили.

Чим ще корисні листя салату для організму? Їх мінеральний набір включає в себе залізо, кальцій, магній і калій, властивості яких в організмі різноманітні і дуже важливі.

Калорійність листового салату

Список найбільш низькокалорійних овочевих культур досить широкий і на першому місці серед них знаходиться листовий салат. Енергетична цінність його складає всього 12 ккал на 100 г. Здавалося б, звідки вони в ньому можуть взятися, нехай навіть і в такій мізерно малій кількості.

Всі ми знаємо, що поживна цінність продуктів розраховується виходячи зі змісту білків, вуглеводів і жирів. В аналізованому нами овочі білки з жирами є в дуже малій кількості, зате присутні вуглеводи і різні види цукру. Ось вони і надають салату калорійність.

Корисні властивості листя салату

Завдяки високому вмісту в листках салату вітамінів, мінералів і макроелементів, він входить в десятку корисних продуктів харчування. Його рекомендують якомога частіше вживати в їжу дітям і людям похилого віку. Адже він позитивно впливає на імунну систему, нормалізує діяльність нервової системи, допомагає швидко відновити сили після тривалої хвороби, має легкий снодійний ефект, сприяє переварюванню їжі, розпалює апетит.

Крім всього цього, листя салату вже дуже давно використовується як кровоочисний засіб. Його застосовують для лікування головного болю. Радять з'їдати хоча б кілька зелених листочків під час магнітних бурь метеозалежним людям. І це далеко не всі можливості даного овочу, корисні властивості якого знайшли своє широке застосування в народній і науковій медицині.

Чим корисне листя салату для шлунку

На відміну від багатьох інших овочів листя салату, користь яких не лише в дієтичності, здатні загоювати рани і виразки в шлунку і кишківнику. Тому саме його бажано робити основою овочевих страв при виразковій хворобі або різних колітах.

Хімічний склад салату зеленого багатий пектином, який є одним з головних натуральних ліків для кишківника. А також - серйозною перешкодою на шляху холестерину до кровоносних судин. Так що при ризику розвитку атеросклерозу на корисні властивості салату варто звернути особливо пильну увагу.

Також лист салату сприяє нормалізації багатьох обмінних процесів в організмі завдяки вмісту в його складі комплексу вітамінів В: В1, В2 і В9. Крім того, їх користь у тому, що багато солі легких металів - калію, магнію, кальцію, що входять до складу овоча, - також беруть участь у процесах мінерального обміну в організмі і стабілізують стан багатьох органів.

Варто згадати і про лікувальні властивості салату для шкіри. Він здатний покращувати стан сухої шкіри. Маски з листя салату або настої рекомендують застосовувати для обробки шкіри обличчя, голови і тих ділянок, на яких регулярно відбуваються висипання. Велика кількість вітамінів в салатних листках сприяє нормалізації обмінних процесів у верхніх шарах шкіри і активують роботу шкірних залоз.

Кожному, хто страждає проблемою зайвої ваги, варто знати певні особливості харчування. 

Що можна їсти, щоб швидко схуднути та з користю для фігури

Спочатку давайте поміркуємо, скільком з вас виходить врятуватися від вторинного набору зайвих жирових відкладень після, здавалося б, благополучно проведеного процесу дотримання дієти? Безумовно, в наш час багатьох з вас турбує не стільки лише протікання самої дієти, скільки стійкість отриманого ефекту! Чи вдасться знизити вагу на п’ятнадцять кілограмів за семиденний термін і не набрати десять за наступний триденний період?

На жаль, на це питання дати точну відповідь неможливо. Комусь пощастить, і він збереже свої форми при скинутих п’ятнадцяти кілограмах. Однак крім того, велика частина з нас, рано чи пізно, повернеться до своєї початкової ваги. Як же бути в подібній ситуації?

Ми хочемо пояснити вам, як саме можна знизити вагу без застосування різноманітних дієт, використовуючи всього-на-всього навички збалансованого харчування, повідомляє Maximus.

І полягають дані навички, в першу чергу, в безпомилковому виборі продуктів харчування, які сприяють результативному зниженню ваги.

Які продукти вживати, щоб схуднути

Фрукти.

Серед фруктів абсолютно невелика кількість тих, якими сьогоднішня дієтологія радить не зловживати. Дієта з застосуванням фруктів - це одна з швидкісних і результативних дієт в літній час. Хоча давайте поміркуємо, яким чином зможуть нанести шкоду організму фрукти?

Тут все набагато простіше, не вживайте ті з них, які вміщують у собі непомірну кількість цукру. Цукор, нехай і фруктовий, є зайвою кількістю вуглеводів, які мають таку здатність перевтілюватися в жирові клітини. Тільки от наша з вами мета - це спалювання жирових клітин, а не їх придбання!

На завершення, поділимо фрукти на такі, які зможуть стати перешкодою процесу пониження ваги і такі, які надзвичайно позитивно впливають на позбавлення від надлишкових кілограмів.

Чотири фрукта за добу з переліку тих, що радять для зниження ваги, і за семиденний термін можна скинути до п’яти кілограмів!

Що можна їсти, щоб швидко схуднути: Абрикос, Груша, Черешня, Кавун, Нектарин, Хурма, Апельсини, Персик, Ананас, Мандарини, Гранат, Грейпфрут, Лимони, Кислиця, Слива, Вишня, Журавлина, Ківі, Алича, Фейхоа, Яблука, Лайм, Кокос, Авокадо, Диня, Помело, Айва.

Не вживайте: Маракуйя, Виноград, Банани, Папайя, Гуарана, Інжир (в сушеному або свіжому вигляді), Манго, Фініки.

Слід зазначити, що посеред фруктів, які слабо сприяють схудненню, як правило є тропічні види. Цей факт, знову ж, пов’язаний зі значним вміщенням сахарози в їх плодах.

Порада: Для того щоб бути впевненим, що фрукти в дійсності надають допомогу в схудненні, спробуйте за день вживати не менше чотирьох фруктів, - таку рекомендацію дають фахівці в області дієтології. Через деякий час ви побачите суттєві зміни, як в масі тіла, так і у вашому режимі харчування.

По-перше, кардинально понизиться бажання їсти.

По-друге, ви позбудетеся від п’яти до семи кілограмів за семиденний термін, всього-на-всього вносячи в власний раціон тільки чотири фрукти.

По-третє, ваш організм інстинктивно приступить до відмови від цукру, звичайного цукру, який ви додаєте в каву або чай. Ви відчуєте цей факт, коли чай, в який ви по звичці закине дві ложечки цукру, стане вам нудотним і солодким.

Без всякого сумніву, саме таким чином впливає фруктоза, яка, на відміну від білого цукру, не приносить абсолютно ніякої шкоди для вашого стану організму, а навіть, навпаки, перешкоджає набору зайвих кілограмів.

Що можна їсти, щоб швидко схуднути - їжте овочі та зелень

Дітям, які проживають в Європі, які страждають від ожиріння, фахівці в області дієтології настійно радять вживати по два городніх плода за день, не змінюючи при цьому свого сформованого раціону харчування. Оскільки підсадити маленьку дитину на найсуворішу дієту забороняється, її організм повинен забезпечуватися якомога більшою кількістю різноманітних поживних компонентів від різних продуктів харчування, як високо- так і малокалорійних.

А всього-на-всього два овоча за один день сприяють у прискоренні процесу обміну речовин і енергії, удосконаленню моторики кишечника і, що найголовніше, кардинальним чином змінюють ліпогенез (процес жироутворення) і ліполіз (процес розтрати жирових клітин). Поміркуйте, а чи є сенс, щоб і вам вчинити так само?

Два і більш овоча за день сприяють у зниженні відсотка вуглеводів, які перевтілюються в жирові клітини, з тридцяти п’яти до десяти відсотків! Щоб зміст останньої пропозиції став для вас найбільш зрозумілим, поговоримо докладніше про процес виникнення натільного жиру.

Їжа, яку ми вживаємо, в певній кількості, вміщує в собі вуглеводи. Згідно правил, близько тридцяти п’яти відсотків спожитих з їжею вуглеводів формуються в жирові відкладення і відкладаються на вашому тілі «про запас», на час стресових ситуацій, недостатньо гарного харчування, захворювань тощо. Решта шістдесят п’ять відсотків розтринькуються організмом у формі енергії для його подальшої життєдіяльності. Проте це були цифри, які приведені до стандартних показників.

Отже, овочі та зелень сприяють нам у абсолютно іншому процесі, протилежному ліпогенезу. Вони викликають процес ліполізу, тобто спалюванню жиру. Кращим чином даному процесу сприяють ті овочі, які вміщують у собі антиоксидант, кислоту ретинову, похідну ретинолу, тобто вітаміну групи А.

Овочі, що у величезній кількості містять ретонову кислоту, приводять в норму співвідношення «енергоспоживаючого» і «жирового» відсотків, і тому сприяють у процесі стрімкого схуднення. Ці овочі ми наводимо для вас нижче:

Що можна їсти, щоб швидко схуднути:

Червоні, зелені і жовті овочі (гарбуз, морквина, перець солодкий, броколі, шпинат, цибуля зелена, селера, капуста білокачанна, зелень кропу і петрушки, кольрабі, помідори), сімейство бобових (горох, соя), різні трави (водорості морські, листя бурачника, корінь лопуха, люцерна, хміль, хвощ, фенхель, ламінарія, коров’як, лимонник, кропива, петрушка, овес, перцева м’ята, листя малини, подорожник, конюшина, шавлія, плоди шипшини, листя фіалки, щавель, мучниця).

Рекомендація: перелік овочів, який наведено для вас вище, абсолютно не означає, що ті що залишилися вживати не варто.

Запам’ятайте: кожен з овочів - це скриня, скарбами якої є мінерали, вітаміни, природна вода та інші корисні біологічні компоненти, які не тільки лише сприяють у схудненні, а й збережуть ваш організм в нормальному тонусі.

Всі овочі, в більшості випадків, малокалорійні. Їх споживання вагомо полегшує процес зниження ваги. Спочатку рекомендуємо вам протягом одного дня вживати одну тарілочку якого-небудь салату з городніх плодів. Непогано б обирати овочі з числа тих, які записані в переліку «Що можна їсти, щоб швидко схуднути», проте не забороняється додавати й ті, які розташовуються поза даного переліку.

До того ж ви зможете оцінити особливо результативні дієти з застосуванням овочів, однією з яких є дієта з вживанням броколі, за допомогою якої можна без особливих зусиль знизити масу тіла до десяти кілограмів за семиденний термін. А ще капуста броколі є в нашому чарівному переліку городніх плодів, які сприяють схудненню.

Про ягоди для схуднення

Ліквідувати зайві кілограми із ягодами набагато простіше, ніж, приміром, з фруктами або навіть овочами. Ягоди не вміщують в собі стільки цукру, скільки його у фруктах і ще менше калорійні, ніж овочі. Однак при цьому вони вміщають набагато більше число мікроелементів, як в якісному, так і в кількісному співвідношенні, ніж городні плоди або фрукти.

А це означає, що схуднення за допомогою них - це ще більш швидкісний і здоровий метод скинути зайву вагу. А ще всім відомо, що саме ягоди, особливо лісові, мають найбільший антиоксидантний ефект.

Як їсти м’ясо щоб швидко схуднути

Безперечно, без м’ясних продуктів не можна. Усунувши з власного раціону харчування м’ясо, ви піддаєте ризику залишити без білка свій організм з незвичайним біохімічним складом, який властивий тільки лише білкам тваринного походження. І як кінцевий підсумок - перебій обміну речовин і енергії (раптове збільшення ваги), призупинення процесів витрачання жиру, тобто зниження ваги, пригнічений стан, дисбаланс гормонів.

Візьміть на замітку, не існує м’яса, яке не можна б було вам вживати! Існують заборонені способи його виготовлення, наприклад, підсмажування або фритюр.

Вживайте абсолютно будь-які м’ясні продукти, кожен з них сприяє у приведенні вас до струнких форм і вашій бездоганній вазі, по іншому не було б такого розмаїття результативних дієт на основі білка, суттєвим прикладом яких може бути всім відома «Кремлівська дієта».

Але підходьте з розумом до процедури приготування м’яса. Замість того, щоб смажити, використовуйте духовку, гриль, пароварку, мультиварку чи духовку. Додавати сіль теж слід трохи менше звичної кількості. Частіше використовуйте соєвий соус.

Курячі грудки маринуйте в соєвому соусі на 15 хвилин, а потім запікайте в духовці. Це чистий білок.

Корисна рекомендація: кожен вид м’яса має свою окрему функцію для зниження ваги.

Наприклад, індичку вважають самим дієтичним м’ясом за власним складом, а ось курка - найбільш малокалорійним.

Окрім м’яса птиці, не слід забувати і про червоне м’ясо, наприклад, м’ясо телятини, яловичини або кролятини. Можна зробити виняток, ймовірно, для свинячого м’яса. Це досить жирне м’ясо, ось чому його застосування переважніше лімітувати.

Як правильно їсти зернові, щоб швидко схуднути

Найкорисніші вуглеводи - ось що саме являють собою різноманітні каші зернові. Щоб стрімко і результативно знижувати вагу, вам потрібно замістити хлібобулочні вироби звичайними кашами: гречкою, вівсянкою, рисом. Це три найбільш ефективні в зниженні ваги крупи, що дозволяють позбутися від шести до дев’яти кілограмів за семиденний строк, з урахуванням, що за добу ви зможете вживати всього на всього сто п’ятдесят грамів (~ одну тарілочку) якої-небудь з цих каш.

Готувати каші дозволено як на водичці, так і за допомогою молока. Наперекір загальновідомій думці, каші, проварені на молоці ні краплі не калорійніші, ніж проварені на водичці. Тільки, використовуючи молоко, ви дозволяєте власному організму придбати більшу кількість корисних мікроелементів. Смак краще, користі більше, а шкоди для ваших форм ніякої. Ось чому, головний герой нашої статті - каша з молоком - один з стрімких і здорових методів втратити жирові клітини.

Ми радимо за добу їсти по одній тарілочці гречки, рису або вівсяної крупи на ваш особистий вибір. Ось помітите, ефект не змусить себе чекати тривалий час.

Корисна рекомендація: щоб помітити, наскільки результативним для вас може стати процес схуднення на гречці, рисі або вівсянці, спробуйте якийсь час дотримуватися дієти на кашах, в статті про неї ви також зможете знайти визначення механізмів, які провокують зниження ваги за допомогою вживання гречки, рису і вівсяної крупи.

Спробуйте просто-напросто ввести в свій щоденний раціон тарілку однією з таких каш, переважніше зранку, але гречу можна в обід. Результат буде не довгоочікуваним, а швидким.

Продукти харчування, які сприяють правильному харчуванню та здоровому зниженню ваги, ми згадали. Залишилося підвести підсумки і коротко описати наш план того що можна їсти, щоб швидко втратити вагу.

5 правил для швидкого схуднення

Внесіть у власний раціон чотири фрукти на добу (з переліку рекомендованих, дивіться вище). Це набагато прискорить процедуру схуднення, позбавляє від переїдань, відчуття голоду та знизить вашу схильність до солодких продуктів.

Завжди приділяйте увагу і ягодам, особливо результативним  для зниження ваги вважають їх суміщення з молоком або кисломолочними продуктами (кефіром, сиром, йогуртом). Звертайте увагу на дієти багаті клітковиною для користі організму.

Ніколи не відмовляйтеся від м’яса! Вживайте його у власне задоволення (не переїдайте, звичайно). Але не смажте його. Спробуйте вживати відварене або зроблене в процесі гасіння, слабо посолене м’ясо кролика, птахи або корови.

Для зниження ваги дуже корисне систематичне вживання круп, особливо гречки, круп з вівса і рису. Спробуйте вживати за день мінімум одну тарілку кожної з подібних каш, тоді вже через кілька діб почнуться початкові результати, які дуже часто можуть досягти п’яти кілограмів за триденний термін.

І ще - пийте чисту воду. Рекомендується за 20 хвилин до їжі випити півсклянки води.

Спробуйте хоча б 5-7 днів скористатися нашими порадами. Вже за перші 2-3 дні у вас виникне можливість знизити вагу на три - п’ять кілограмів. Вам не потрібно буде при цьому заміщати звичний раціон харчування, а всього-на-всього ввести в нього деякі зміни згідно з п’ятьма рекомендаціями.

Ось що забороняється вживати. Деталізований та шкідливий перелік:

Хот-доги;

Шаурма;

Кола;

Йогурт (з багатьма добавками);

Еклер;

Кекс;

Торти;

Пиріжки;

Морозиво;

Тістечка;

пельмені;

Супчики (швидкого виготовлення);

Снеки;

Майонез;

Ковбаса;

Сосиски;

Сіль;

Хліб;

Цукор;

Шоколадні цукерки;

«Фанта»;

Бутерброди;

Стейк;

Попкорн;

Джем;

Печиво (виготовлене з борошна білої);

Локшина;

Макарони;

Алкогольні напої;

Мед;

Карамельки;

М’ятні цукерки;

Чатні;

Маринад;

Горішки;

Іриски;

Жуйки;

Кубики бульйонні;

Млинчики;

Пюре;

Чіпси;

Банани;

Кекс;

Солодка газована вода;

Виноград;

Курка - гриль (з магазину);

Сухарики;

Желе;

Бекон;

Крекер;

Жирний сир;

Сироп;

Маргарин;

Кава;

Піца;

Крем шоколадний;

Сметана;

Свинина;

Коктейль;

Сало;

Оселедець;

Какао;

Пепсі;

Зефір;

Булочки;

Масло вершкове;

Олія соняшникова;

Пряники;

Насіння соняшнику;

Вугор (виготовлений в процесі копчення);

Шашлики;

Ошийок (свинячий);

Сирок глазурований;

Біг Мак;

Чізбургер;

Вафлі;

Гамбургер;

Халва;

Пудинг;

Пластівці;

Котлети;

Драже;

М’ясний рулетик;

Рулетик шоколадний;

Ватрушки;

Шинка;

Голубці.

Перелік того, що потрібно вживати, щоб протікав процес схуднення:

Чорна кава, без наявності цукру;

Диня;

Ананас;

Сік грейпфрута;

Авокадо;

Свіжий огірок;

Грейпфрут;

Свіжий томат;

Корнішони;

Лимон;

Риба;

Персик;

Мандарин;

Апельсин;

Черешня;

Смородина;

Цільнозерновий хліб;

Малина;

Мінеральна вода без наявності газу;

Чай (зелений);

Чорниця;

Горобина;

Шипшина, а також відвар з шипшини;

Слива;

Спаржа;

Перець;

Яблучко;

Зелена цибуля;

Гриби (тільки не прожарені);

Кольорова капуста;

Гарбуз;

Кавун;

Висівки;

Лохина;

Кориця;

Курка, філе без жиру і шкірки;

Пісна яловичина;

Лайм;

Оцет яблучний;

Груша;

Папайя;

Суп (охолоджений і маложирний);

Квасоля;

Крес-салат;

Броколі;

Горох;

Суниця;

Шпинат;

Насіннячка льону;

Полуничка;

Артишок;

Оливкова олія;

Ожина;

Вода;

Брусниця;

Журавлина;

Калина;

Ківі;

Петрушка;

Базилік;

Сир до 5% жирності;

Морква;

Селера;

Часник;

Креветки;

Рис;

Гречана каша;

Сироватка;

Сухі фрукти;

Боби;

Вівсяна каша;

Гірчиця;

Ізюм;

Мідії;

Баранина;

Фенхель;

Устриці;

Жовток яєчний;

Агрус;

Сочевиця;

Краби;

Раки;

Кольрабі;

Картопля (виготовлена в мундирі);

Чай червоний;

Кабачки;

Суп (сильно гарячий);

Естрагон;

Листя салату;

Вино (червоне);

Шавлія;

Буряк (червоний);

Імбир.

І худніть на здоров'я!

Настав час тернополянам вдосталь поласувати дарами літа.

Влітку потрібно запасатися вітамінами, щоб організму було легко витримувати похолодання і робочі стреси, які обов'язково прийдуть слідом за порою відпусток.

Однією з найкорисніших літніх ягід є малина, про вражаючі цілющі властивості якої Life. Оглядач розповіла лікар-терапевт, сертифікований дієтолог МОЗ України Тетяна Фіалкова.

Малиновий чай і малинове варення - солодощі, знайомі всім із дитинства. Хто під час застуди не пив ароматний напій із ягід або листя цієї цінної рослини?! І недарма - під час вживання чаю починається активне потовиділення, це сприяє виведенню всього інфекційного бруду, знижується температура і проходить слабкість.

Головним компонентом цієї ягоди є саліцилова кислота. Вона набагато легше засвоюється організмом саме з малини, ніж звичайним синтетичним методом. Кислота є своєрідним жарознижувачем, тому чай із ягід або листя чудово бореться з простудними захворюваннями і грипом.

Малина навіть допомагає при депресії!

Адже в ній у великій кількості міститься сильний антидепресант - мідь, а також комплекс із есенціальних жирних кислот (близько 22%).

Смачна допомога при головному болю!

Склянка свіжої малини легко може замінити таблетку анальгіну або аспірину.

Малина вбиває 90% ракових клітин!

Фахівці з Університету Клемсона провели дослідження на тваринах. Вони давали тваринам витяжки з малини. У результаті більше 90% клітин пухлини кишечника гинули.

У малині багато пектинів - желюючі речовини, які допомагають травленню. Пектини мають здатність поглинати і виводити з організму через кишечник різні шкідливі речовини - жовчні кислоти при порушеному травленні або солі важких металів, які потрапляють ззовні, радіоактивні елементи, "старий" холестерин.

Добре зберігає корисні речовини і заморожена малина. Наразі в харчовій промисловості розроблено метод сублімації сушіння малини: в умовах вакууму, без окислюючого впливу кисню, висушують попередньо заморожені ягоди. Під час такої сушки малина зберігає форму, колір, аромат, смакові якості і лікувальні властивості.

Заморожувати малину можна і в побутових холодильниках. Вона тривалий час зберігається при температурі близько мінус 18°С. Щоб розморозити ягоди, потрібно помістити їх на декілька хвилин у теплу воду.

Тих, хто худне: калорійність ягід невисока: всього 41 калорія на 100 грамів продукту.

Заряд бадьорості на увесь рік - cапфіри за безцінь! Це про чорницю. На тернопільських ринках сезон чорниці - у розпалі.

Коли ягідки на кущі чорниці змінюють зеленуватий весняний відтінок на червонувато-синій, а згодом і на характерний глибокий колір індиго, ми розуміємо, що в Україні літо у розпалі.

Чорниця родом із Північної Америки, а знайшли її європейські поселенці. Кущі чорниці ростуть на рівні з іншими ягодами, такими як: малина, смородина, полуниця, суниця чи порічки. Але на відміну від перерахованих, кущі чорниці, а відповідно і самі ягідки вважаються дикою рослиною, бо полюбляють лісові хащі і затишок, повідомляє jisty.com.ua 

Чорниця знакова для кожної людини, адже це - літня вітамінна бомба, насититись якою потрібно кожному. Чорниця настільки багата антиоксидантами, що здатна боротися з багатьма хворобами, а у дієтологів особливе ставлення до цієї лісової ягідки. Дослідження показують, що чорниця може допомогти запобігти навіть деяким видам раку, знижує рівень холестерину, зменшує ризик інсульту і хвороби Альцгеймера. Одна порція містить майже третину добової норми вітаміну C.

7 цікавих фактів про чорницю

Окрім цього, чорниця дуже смачна і найкорисніша у свіжому вигляді. Дійсно, ягоди чорниці - один із найбільших дарів, які є на нашій землі. Тим паче, що в Україні не обов’язково витрачати гроші, аби придбати дорогоцінних сапфірових ягід. У лісі вони ростуть безкоштовно, і повітрям свіжим подихаєте, і назбираєте безцінних «вітамінних камінців».

Є кілька фактів про чорницю, про які ви точно не здогадувались:

1. Чорниця зміцнює пам’ять. Дослідження, проведені у 2012 році, показали, що принаймні одна порція чорниці на тиждень (100-150 грамів), сповільнює зниження когнітивних функцій у кілька разів. Один з дослідів, який проводили на мишах, виявив, що чорниці захищають мозок від токсичних білків, які з роками там накопичуються.

2. Кущ чорниці - родич рододендрона і азалії.

3. США - найбільший у світі виробник чорниці, там збирають загалом 2560 тонн культурних і диких ягід чорниці на рік.

4. А чи знаєте ви, що ранні американські колоністи винайшли сіру фарбу шляхом кип’ятіння чорниці в молоці.

5. Чорниця - чудові ліки від старості. Як ми знаємо, антиоксиданти - речовини антистаріння. Чорниця багата антиоксидантами, які уповільнюють старіння шкіри. Саме тому чорницю використовують компанії, які виготовляють косметичну продукцію.

6. Чорниця містить такі мінерали як калій, марганець, мідь, залізо і цинк, які допомагають контролювати кров’яний тиск. Мідь та залізо необхідні для формування червоних кров’яних клітин.

7. Чорниця - офіційна ягода Нової Шотландії, а у Північній Америці росте, збирається і заготовляється майже 90% усієї чорниці у світі.

На тернопільських ринках запахло персиками.

Ці соковиті і солодкі фрукти допоможуть не тільки зарядитися вітамінами, позбутися проблем із травленням, зміцнити імунітет, але і швидко схуднути.

10 причин полюбити персики

У чому користь персиків

1. У персиках міститься цілий комплекс вітамінів, органічних кислот, мінеральних і пектинових речовин, які благотворно впливають на всі системи організму. Наприклад, в одному персику - три чверті добової дози вітаміну С і всього 35 калорій.

2. Персики сприяють оздоровленню кишечника і допомагають усунути проблеми з «капризним» жовчним міхуром. Органічні кислоти і ефірна олія, які містяться в персиках, стимулюють шлункову секрецію і сприяють поліпшенню травлення.

3. Завдяки високому вмісту солей калію і заліза, персики незамінні при  анемії (сприяють кровотворенню) і серцево-судинних захворюваннях. Також ці соковиті фрукти допомагають нормалізувати обмін речовин.

4. Персики сприяють поліпшенню пам'яті і роботи мозку. Все завдяки високому вмісту фосфору і калію. Також персики допомагають легше пережити стрес,  відновити сили після нервової напруги, приборкати емоції і заспокоїтися.

5. Завдяки вмісту каротину і вітаміну А персики допомагають захистити організм від ракових клітин і утворення «підозрілих» родимок.

6. Регулярне вживання персиків покращує зір.

7. Персики сприяють зміцненню імунітету і служать відмінною профілактикою від простудних захворювань. Крім того, персики дуже корисні дітям, тому що стимулюють ріст.

8. Якщо вагітні жінки вживатимуть по 2-3 персики в день, це може позбавити токсикозу і нудоти.

9. Персики захищають від зморшок, сприяють поліпшенню живлення шкіри і збереженню вологи в її клітинах. А також покращують колір обличчя і допомагають зробити шкіру красивою і оксамитовою. Для цього потрібно включати персики в свій раціон якомога частіше. Ідеальний варіант з'їдати по 1-3 персики щодня.

Крім того, маска з м'якоті персиків допомагає зняти біль і почервоніння при сонячних опіках, що особливо актуально в розпал пляжного сезону.

10. І найголовніше! Персики допомагають схуднути, швидко і легко, без голодних дієт. Що особливо приємно для любителів солодкого - природний цукор, який міститься в цих фруктах, абсолютно безпечний для талії, повідомляє organic.ua 

Персикова дієта: схудни і очисть організм від шлаків

Суть персикової дієти. У раціоні - тільки свіжі персики. Допускаються страви зі свіжих персиків - фреші, смузи або пюре.

Кількість з'їїдених персиків в день не повинна перевищувати 1,5-2 кг, які слід розділити на 5-7 прийомів.

Що пити? Тра'яний чай - для схуднення краще ромашковий, воду без газу, несолодкий компот з персиків. Для завзятих кавоманів допускається 1-2 чашки несолодкої натуральної кави в першій половині дня.

На такому очищаючому раціоні можна посидіти 2-4 дні. Потім перейти на більш щадну дієту, розбавивши раціон іншими фруктами, овочами, додавши кисломолочні продукти, пісне м'ясо, рибу, птицю.

Літо у розпалі. Сидячи теплим вечором на лавочці,  тернополяни часто нарікають на наших літаючих «сусідів» - комарів. Ще більше крилаті комахи докучають вночі.

Як захиститись від набридливих комарів та інших комах на дачі чи вдома на терасі?

Для цього можна використати особливості рослин. 

Kvitkainfo.com пропонує посадити біля зони патіо, терас, або інших зон відпочинку рослини, які мають сильний запах і здатні відлякувати комарів та інших комах.

Рослини, які відлякуюють комарів

Найвідомішою з таких рослин є м’ята. Сама по собі м'ята не пахне, але якщо її  зім'яти, одразу ж виділяється сильний запах, якого бояться комарі.Тому, щоб захиститися від комарів за допомогою м'яти, краще потерти відкриті ділянки тіла її листочками. Також свіжа м'ята може захистити будинок від мурах, а пучки сухої м'яти виганяють мишей.

Лаванда - рослини які відлякують комарів

Лаванда це всім відомий захист проти молі. Цей запах….. Лаванда також відлякує і комарів. Так що суцвіття рослини можна сушити і класти в шафу. А щоб захиститися від комарів її листочки потрібно потерти на оголених ділянках тіла . Крім цього, лаванда красиво цвіте, а її аромат заспокоює, підвищує настрій і сприяє хорошому сну.

Чорнобривці - рослини які відлякують комарів

Яскраві та непримхливі квіти чорнобривці люблять багато квітникарів. У цієї квітки є ще одну корисна властивість - вона захищає від комарів. Сама рослина яка росте на подвір’ї не відлякує комарів, але якщо зірвати квітки і потерти їх на тілі, цей різкий запах комарам точно не сподобається.

Поставте горщик з базиліком на обідній стіл в патіо або альтанці, і комарі не будуть вам докучати під час обіду або вечері. Базилік – з своїм сильним запахом чудово відлякує комарів, а також є чудова приправа до багатьох страв. До речі, ця рослина також допомагає зняти свербіж після комариних укусів. Досить просто розтерти пару листочків в руках і прикласти до місця укусу. Ефірна олія яка виділяється із зелені зніме набряк і свербіж.

Розмарин - ще одна пряність, запах якої не переносять комарі. Щоб аромат його був сильнішим, не обов'язково розтирати листя, досить поворушити рослину. В саду це робить вітер, а якщо ви вирощуєте розмарин в горщику, досить просто трохи потрясти його. Як і у випадку з базиліком, розмарин здатний знімати свербіж після укусу комарів. Розітріть пару листочків і прикладіть їх до почервоніння на шкірі.

Щоб чебрець відлякував комарів, він повинен рости і цвісти на сонячних місцях. Це важливо, адже, чим сильніше світить сонце тим більш інтенсивний запах виділяю рослина, тим ефективніше він захистить вас від комарів.

Пеларгонія (герань) квітуча рослина, яка росте на кожному подвір'ї, і є відмінним захистом від комарів. Розітріть листочки на оголене тіло і комарі вам нестрашні.

Насолоджуйтесь літом! І нехай жодні комарі вас не турбують.

Аби забезпечити сім'ю аґрусом і запастися на зиму варенням, на дачній ділянці добре мати три-чотири кущі, кажуть бувалі дачники.

Агрус багатий вітамінами групи В (В1, В2, В6, В9), вітаміном A, вітамінами С, Е, РР, а також мікро- і макроелементами: залізом, золою, йодом, калієм, кальцієм, магнієм, марганцем, міддю, молібденом, натрієм, нікелем, сіркою, фосфором, фтором та іншими. У ньому містяться органічні кислоти, моно- і дисахариди, харчові волокна. У середньому калорійність агрусу становить близько 45 ккал.

Користь і властивості аґрусу. У лікувальному харчуванні ягоди  аґрусу, будучи цінним дієтичним продуктом, особливо цінуються при порушеному обміні речовин (особливо при ожирінні).

Їх потрібно вживати в їжу свіжими або у відварі при гіповітамінозі, дефіциті заліза, міді, фосфору в організмі. Корисний аґрус при хворобах шлунково - кишкового тракту, сечового міхура і нирок, гастроентероколітах, хронічних запорах. Застосовують аґрус як жовчогінний і сечогінний засіб.

Показаний аґрус і при недокрів'ї та підвищеній проникності судин. Поєднання корисних речовин у цих ягодах сприяє підвищенню імунітету, а також захисту організму від дії радіоактивних речовин. Пектини, що містяться в аґрусі, виводять з організму радіонукліди і солі важких металів.

Завдяки вмісту серотоніну, стиглий аґрус володіє протипухлинними властивостями. Ягоди аґрусу мають освіжаючу, сечогінну, жовчогінну, протизапальну, кровоспинну, судинозміцнювальну і загальнозміцнюючу дію, - повідомляє fruit.org.ua 

Коли їсти

Увага, не пропустіть момент ідеальною зрілості аґрусу, коли ягоди тверді і досягають свого максимального розміру, але при цьому тільки починають набувати забарвлення властивого сорту. У перестиглих ягодах набагато менше вітамінів і цукрів.

Ягоди рекомендують їсти прямо з куща, разом з «ніжками», так в них залишається максимум корисних речовин. А ще добре вживати аґрус з медом.

Аґрус буває білим, зеленим і червоним. Але самими корисними вважають тільки зелені плоди.

Аґрус для схуднення. Для боротьби із зайвою вагою аґрус потрібно застосовувати як основний продукт розвантажувального дня, він також показаний для лікування ожиріння в дієтичному харчуванні, коли хворому потрібно з'їдати щодня протягом декількох тижнів по 800-900 г  аґрусу, суворо обмеживши добову калорійність їжі.

Протипоказання до вживання   аґрусу. Аґрус  не корисний, якщо є виразка шлунка і дванадцятипалої кишки в періоді загострення. Він також протипоказаний при ентеритах, колітах, що супроводжуються проносом. У цьому випадку можна в незначних кількостях приймати свіжий сік аґрусу.

Аґрус в косметичних цілях. Стиглий і солодкий аґрус може стати не тільки ласощами, але і прекрасним косметичним засобом для сухої шкіри обличчя. Досить просто розім'яти кілька стиглих ягід і на 15 хвилин накласти на обличчя. Шкіра стане не тільки зволоженою, але і більш світлою. Якщо шкіра лущиться, то до ягід треба додати чайну ложку кукурудзяної або оливкової олії. Якщо шкіра схильна до жирності, то аґрус повинен бути недостиглий.

Агґрус від синців під очима. Щоб позбутися синців під очима вам знадобиться тепле молоко, кілька кілець свіжого огірка і заморожені ягоди  аґрусу. Ягоди повинні злегка відтанути, але бути ще холодними, в такому вигляді їх потрібно на одну хвилину покласти на шкіру під очима, потім, прибравши ягоди, на хвилину прикласти кільця огірка, змочені в теплому молоці. Чергувати аґрус і огірок потрібно 3-4 рази.

Після застосування цього рецепта ні кіл, ні слідів втоми під очима не буде.

Картопля, буряк, хліб і алкоголь входять до четвірки найпопулярніших продуктів в раціоні громадян України.

На Тернопільщині популярність буряку - особлива: борщ, буряк з хроном, салати, закуски і, навіть, десерти.

ПОКИ НА ВАШОМУ ГОРОДІ УТВОРИТЬСЯ ЧИМАЛЕНЬКИЙ КОРЕНЕПЛІД ЧЕРВОНОГО БУРЯКА, ПОСМАКУЙТЕ МОЛОДОЮ ГИЧКОЮ.

ГОСПОДИНІ ЧАСТО ВИКИДАЮТЬ ГИЧКУ СТОЛОВОГО БУРЯКУ. А ДАРЕМНО - БО ЧЕРЕШКОВО-ЛИСТОВІ ЧАСТИНИ ОВОЧА ЩЕ КОРИСНІШІ, НІЖ КОРЕНЕПЛОДИ.

Чи знаєте ви відповідь на таку гастрономічну загадку: в часи Вавилона якого овоча в їжу використовували лише листя, а корінь - лише для лікування? Столового, або як іще його називаємо, червоного буряка. Отже, якщо вміло приготувати «криваву ріпку» - коренеплід, черешки, листя - страви будуть не просто дуже смачні, а й суперкорисні. А додають буряки не лише у салати та класичний український борщ, а і в супи, котлети, квас і навіть торт, повідомляє Україна молода.

Трохи Італії

Поки на вашому городі утвориться чималенький коренеплід червоного буряка, посмакуйте молодою гичкою. Із давніх-давен із неї готували салати. Зрозуміло, що для початку гичку потрібно помити. Потім дрібно порізати і ошпарити окропом - так ви позбавитеся специфічного запаху.

Дуже гарно така гичка поєднується зі свіжими огірками, редькою, капустою, кропом, шпинатом, вареними яйцями, горіхами і насінням. Заправляти салати краще соняшниковою чи оливковою олією, змішаними з бальзамічним оцтом, лимонним, яблучним чи гранатовим соком. Або сметаною чи легким майонезом, краще домашнього приготування.

Щоб приготувати салат із гички і грецьких горіхів, візьміть 200 г гички, зубчик часнику, 3 столові ложки оливкової олії, зелень петрушки, кіндзи, кропу, 70 г почищених і подрібнених грецьких горіхів, столову ложку лимонного соку і сіль. Гичку помийте, покришіть і відваріть у підсоленій воді (хвилин вiсiм на повільному вогні), відкиньте на друшляк. Розітріть дерев’яною ложкою і залийте сумішшю олії й часнику, подрібненого і розтертого із сіллю. Зверху салат посипте зеленню петрушки, кропу, кінзи, горіхами. Скропіть лимонним соком.

Для салату з яйця і гички знадобиться 200 г гички, 50 г зеленого салату, 50 г соняшникової олії, кріп, петрушка, яйце, сіль, лимонний сік. Листя салату, гичку, кріп і петрушку помийте, подрібніть, посоліть і заправте олією. Додайте порізане варене яйце і скропіть лимонним соком.

Вишуканий бурячковий салат із сиром фета. Припасіть два середні молоді бурячки, 150 г сиру фета, пучок руколи, гілочку помідорів чері, жменю подрібнених грецьких горіхів, 3 столові ложки оливкової олії, чотири столові ложки гранатового соусу «Наршараб» або просто пригорщу зерен граната, перець. Запечені буряки поріжте на тонкі пластинки, змішайте з дрібно порізаною зеленню і викладіть на тарілки. Зверху покладіть нарізаний кубиками сир фета, злегка приперчіть і викладіть чері. Окремо змішайте гранатовий соус і оливкову олію, полийте салат. Присипте горіхами. Маленький кулінарний шедевр по-iталiйськи готовий!

Літні рецепти

Літнім у народі прозвали борщ iз молодим листям буряку. Для його приготування візьміть 500 г молодих бурячків iз гичкою, 4 картоплини, 200 г кабачків, 2 свіжі помідори, морквину, цибулину, столову ложку оцту, 2 столові ложки олії, чайну ложку вершкового масла, чайну ложку цукру, сметану і сіль за смаком.

Буряки помийте, відріжте гичку і почистіть, покладіть у киплячу воду разом iз дрібно нарізаною картоплею. За 10-15 хвилин до готовності додайте в банячок дрібно нарізану гичку, попередньо підсмажені на олії морквину і цибулину, помідори, кабачки, посоліть, додайте масло, оцет і цукор. За 5 хвилин до готовності буряк витягніть, потріть на великій тертці і знову додайте у борщ. Подавайте зі сметаною і зеленим кропом.

А не пробували ще голубці «Літній букет»? Для їх приготування потрібно великі листочки щавлю, буряку, хріну і капусти, 5 столових ложок томатної пасти, 3 столові ложки сметани, 2 зубчики часнику, 500 г м’ясного фаршу (який ви виберете), морквину, цибулину, 3 столові ложки сирого промитого рису, зелень, перець і сіль.

Спочатку приготуємо фарш: моркву натираємо на дрібній тертці й пасеруємо. Цибулю дрібно ріжемо і також пасеруємо окремо. З’єднуємо з фаршем, додаємо рис, сіль, перець, посічену зелень, усе перемішуємо. Листя хрону, щавлю, капусти та буряків ошпарюємо окропом, кладемо на них фарш і загортаємо, злегка обсмажуємо на олії. Дно каструлі покриваємо листям капусти. Викладаємо голубці шарами. Перший шар - в капустяному листі, другий - в листі щавлю, третій - у листках буряків, четвертий - в листі хрiну, і знову все спочатку. Зверху прикриваємо капустяними листочками, наливаємо трохи води, додаємо томатної пасти і тушкуємо на середньому вогні приблизно 50 хвилин. Готові голубці поливаємо соусом, посипаємо їх посіченою зеленню і подаємо до столу. Соус приготуйте з 3 столових ложок сметани, 4 столових ложок соусу з каструлі, де тушкувалися голубці, 2 зубчиків часнику - все перемішайте, і готово!

Можна приготувати оригінальне і корисне рагу з бурякової гички. Потрібно до півкілограма молодої гички, 2 зубчики часнику, цибулина, стручок болгарського перцю, солодка паприка за смаком, оливкова олія, 100 твердого сиру.

У високу пательню налийте 4 столові ложки оливкової (можна й іншу, кулiнарнi знавцi кажуть, особливо смакує з гарбузовою). Цибулину, солодкий перець і часник дрібно поріжте й обсмажте до золотистого кольору. Додайте помиту і дрібно порізану гичку, помішайте і тушкуйте, постійно помішуючи дерев’яною ложкою, 15 хвилин. Додайте 150 г холодної води, помішайте і всипте спеції. Натріть сир. Викладіть гаряче рагу на тарілку, посипте сиром і подавайте з тостами з чорного хліба і часнику.

Прихильникам здорового харчування припадуть до смаку оригінальні котлетки з листям буряку. А готуються вони просто: наріжте якнайдрібніше 300 г гички, додайте два сирі яйця і чотири столові ложки борошна, посоліть, поперчіть і перемішайте. З отриманої маси сформуйте невеличкі котлетки, обсмажте на соняшниковій олії і подавайте зі сметаною.

Для шанувальників пирогів

Любителі солоної випічки, напевне, спечуть пиріг iз бурячиння і курячим фаршем. Власне гичка надасть пирогу не лише літнього смаку, а соковитості, пишності, тому вона в рецепті - не випадкова. Отож приготуйте 300 г борошна, 150 г вершкового масла, яйце, 2 столові ложки води і сіль. Для начинки: 800 г молодої гички, 400 г фаршу, 2 зубчики часнику, 40 г вершкового масла, пучок петрушки і спеції за смаком.

Спочатку готуємо пісочне тісто. Всипте борошно в глибоку миску. Зробіть у ній заглиблення, влийте туди воду, додайте яйце і сіль. Замісіть тісто, накрийте серветкою й поставте на півгодини в холодильник. Гичку помийте, дрібно поріжте й проваріть у підсоленій воді 8-10 хвилин. На пательні розтопіть масло, обсмажте в ньому курячий фарш iз часником і подрібненою петрушкою. Із бурячиння злийте зайву воду, додайте зелену масу до фаршу i протушкуйте все 5 хвилин. Тісто тонко розкачайте на два коржі. Перший покладіть у форму, змащену маслом і присипану сухарями. На тісто викладіть начинку, накрийте другим коржем і защіпніть краї. Зверху змастіть збитим жовтком і запікайте в духовці при 180-200 градусах приблизно годину.

У кав’ярнях часто можна замовити собі шматочок моркв’яного пирога й отримати велике задоволення від його споживання. Буряковий торт - не тільки у закладах громадського харчування поки рідкість. Утiм деякі господині вже щедро діляться перевіреним рецептом буряково-шоколадного торту. Знає його Любов Скок iз Київщини, провідний бібліотекар ЦНБ ім. Вернадського, моя однокурсниця. Отож для торта знадобиться один великий буряк, 100 г борошна, 200 г цукру, 4 яйця, плитка чорного шоколаду, 3 столові ложки какао, 2 столові ложки меленого мигдалю, пакетик розпушувача для тіста, пакетик ваніліну, дрібка морської солі, чайна ложка цедри лимона і дві столові ложки оливкової олії.

Змішайте борошно, розпушувач, мигдаль і ванілін. На водяній бані розтопіть шоколад, додайте 3 столові ложки води, какао і цедру. Натріть на дрібній терці буряк. Окремо збийте яйця з оливковою олією. У посудині з борошном поєднайте яйця, буряк, шоколадну суміш iз дрібкою морської солі. Замісіть тісто, викладіть його у змащену маслом форму і поставте у духовку, розігріту до 180 градусів, на 40-45 хвилин. Коли торт буде готовим, остудіть його, розріжте на дві частини і перемастіть кремом зі сметани, збитої з цукром. Зверху прикрасьте ягодами, мигдалевою стружкою чи горіхами.

Ще простіше печеться буряковий кекс. Беріть 3 яйця, склянку цукру, 1,5 склянки борошна, склянку подрібнених горіхів, 3 склянки дрібно натертого буряку, по чайній ложці кориці та натертого імбиру, по склянці родзинок та олії і чайну ложку соди, погашеної оцтом. Усі інгредієнти поступово поєднуємо і вимішуємо. Випікаємо близько 40 хвилин при 180 градусах.

Не забувайте порад цілителів: максимально використовуйте всі літні дари природи!

Напої

Молодий квас

Актуальним у літню спеку стане корисний і поживний буряковий напій, приготовлений з півкілограма буряку, 4 столових ложок цукру і лимонної кислоти за смаком. Потрібно сирий буряк подрібнити, залити охолодженою кип’яченою водою і в закритому посуді залишити годин на дванадцять. Процідити, додати лимонну кислоту і цукровий сироп iз чотирьох столових ложок цукру. Остудити і… охолоджуватися!

Корисно

Молодий бурячок позбавляє болячок

«Ми ще багато чого не знаємо», - говорила нам бабуся, коли розтирала листок червоного буряку в руці й прикладала до голови, яка комусь із нас інколи могла розболітися. Бо ми не знали, для чого вона його прикладає, адже буряк - не пігулка. Втім через хвилин 15 головний біль минав. І до ран листочок буряку бабуся прикладала - здавалося, точно пам’ятаю, що розбите коліно боліло вже не так. Не повірите, але запалення очей я і зараз знімаю собі розтертим листочком буряку.

У будь-якій книжці з народного цілительства можна прочитати, що буряк - це клондайк вітамінів і мікроелементів: перший овоч молодості, що не може не зацікавити жінок, головний лікар при лікуванні анемії, щитовидки, шлунково-кишкового тракту, кровообігу, діабету, склерозу. Відомий карпатський цілитель Іван Гоянюк у своїй книзі «Народні рецепти. Лікування захворювань лікарськими рослинами. Поради на кожен день» славить лікувальні властивості маленького червоного коренеплоду і всіляко заохочує не нехтувати ним щодня. «Все, що росте в твоєму саду, - тобі на здоров’я й поживу» - пише він і додає: - Все, що у тебе росте під ногами, - для тебе ж».

Господині часто викидають гичку столового буряку. А даремно - бо черешково-листові частини овоча ще корисніші, ніж коренеплоди. До слова - бурячиння ще в давнину високо цінували за велику кількість корисних речовин, які воно містить. Приміром, у ньому є, крім аскорбінової і фолієвої кислот, вітаміни В1, В2, Р, РР, а ще - залізо, кальцій, калій, магній і йод. А вітаміну С у кілька разів більше, ніж у самому корені. Отож шлунок, печінка і кровообіг при вживанні буряку працюватимуть як годинник, поліпшиться обмін речовин.

А ще листя буряку, якщо його вживати, стає на перепоні утворення недоброякісних клітин.

Еліксир чоловічого здоров’я - смородина біла дозріла у садках на Тернопільщині.

Рости чорну смородину для онуків, червону для дітей, а білу для себе.

Народна мудрість.

Звичайна культура, але рідкісна за своїми якостями.

У сучасних садах біла смородина незаслужено скривджена увагою. Їй відводиться не найкраще місце, та належного догляду вона не отримує. Даремно. Біла смородина має посісти гідне місце в кожному саду, запорукою тому - безсумнівні, навіть унікальні достоїнства.  

Цікавими історіями діляться автори vinsad.vn.ua. 

Мій дід, Степан Іванович, учасник кількох військових кампаній, весь поранений, у першому шлюбі мав 7 дітей. Він пережив свою першу дружину і одружився вдруге у віці 75 років. Від цього шлюбу в нього було ще 5 дітей. Немічним він ніколи не був, завжди в доброму здоров’ї. Помер дід в 1931 році, у віці 104 року під час роботи (колов дрова). Моєму батькові, Петру Степановичу (він був наймолодшим), було тоді 18 років. Тема феноменального здоров’я діда в нашій родині обговорювалася не раз. Мої старші брати (нас було 8 дітей) частенько “випитували” у батька: “Чим харчувався дід, що пив?” Було цікаво, адже наш батько народився, коли дідові було 86 років! Харчування діда було звичайним для небагатої сім’ї. Вів він, як зараз кажуть, здоровий спосіб життя (треба ж дітей піднімати!). Мав великий сад з набором традиційних плодових дерев і ягідників (а сади тоді були далеко не у всіх), і любив він смородинкою побалуватися. Перевагу віддавав білій. Любив сік з неї з медом, особливо після баньки. “Для чоловічого здоров’я”, як він говорив. Скільки себе пам’ятаю, в нашій сім’ї завжди були якісь заготовки з білої смородини. Про особливу користь білої смородини я чув від людей похилого віку неодноразово, але підтвердження учених не знаходив.

Придбав якось чудову книгу доктора сільськогосподарських наук І.С. Ісаєвої (дочка відомого радянського селекціонера С.І. Ісаєва, учня І.В. Мічуріна) “Сад ХХІ століття”. Читаю: “Що ж стосується білої смородини, то особливо притягну до неї увагу чоловіків. У старі часи добра господиня обов’язково підносила на ніч чоловікові кухоль її соку - щоб чоловіча сила міцнішала”. Так це ж про мого діда! Згадали-таки стару мудрість про головне! Зі сказаного Іриною Сергіївною неважко зрозуміти, що біла смородина з таким же успіхом і з тієї ж причини корисна і жінкам, адже все так взаємопов’язано …

Біологічні особливості.

Смородина з білими та червоними плодами належить до одного виду Ribes rubrum L. Кущі більшості сортів пряморослі, стислі, досягають висоти 1,5 м і більше. Основа куща порівняно швидко оголюється. Плодоносять пагони двох-трирічного віку і старше. Найбільше плодових бруньок знаходяться на кордонах приростів, тому основний урожай знаходиться на ярусах ближче до верхівки, однак це не виключає плодоношення уздовж усього пагону. У білої смородини пагоновідновна здатність виражена слабше, ніж у чорної смородини та її кущі утворюють менше нульових (однорічних) пагонів. Гілки білої смородини зберігають продуктивність до 8 років, значно більше, ніж у чорної.

Садити білу смородину потрібно із заглибленням 5-7см (інакше виростуть штамбові кущі) і вертикально, без нахилу (щоб не відбулося самозагущення куща). Біла та червона смородини, на відміну від чорної, не містять в деревині, корі, вічках та листі ефіроносних клітин, тому в них відсутній специфічний для чорної смородини запах. Ягоди білої смородини можуть мати кремовий та жовтий відтінок.

Зимостійкість білої смородини висока. Вона світлолюбива, досить не вибаглива до грунту. На відміну від чорної смородини проявляє велику стійкість до недоліків грунтової вологи і менш болісно переносить підвищену сухість повітря.  

Кущі смородини білої зовні не відрізняються від червоної, тому будьте пильні і купуйте саджанці тільки у тих, кому ви довіряєте.

Ягоди білої смородини в житті людини.

За вмістом вітаміну С біла смородина поступається чорній. У білих ягодах цього вітаміну до 45мг /%. У білій смородині є також Р-активні речовини (катехіни, антоціани, лейкоантоціани), необхідні для здоров’я людини (до 5мг /%). Слід зазначити, що вітамін С та Р-активні речовини, взаємодіючи один з одним, різко підвищують опір організму несприятливим факторам зовнішнього середовища. Важливо також поєднання цих двох речовин.

Ягоди білої (та червоної) смородини відрізняються високим вмістом пектинових речовин серед традиційних садових культур. Відома важлива роль цих речовин в лікувально-профілактичному харчуванні. Пектинові речовини, легко утворюючи колоїдні розчини, володіють обволокуючою властивістю. Завдяки цьому, вони сприяють загоєнню виразкових уражень шлунка та кишкового тракту. Величезне значення має властивість пектинових речовин які нейтралізують, виводять з організму солі важких металів. Встановлено також їх захисна дія при радіоактивному ураженні. Зміст пектинових речовин у білій смородині в середньому становить 8,5%.

За опублікованими даними в ягодах білої смородини містяться вітаміни В1, В2, В9, Н, Е, в невеликих кількостях присутні калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, мідь, а йоду міститься в 3 рази більше, ніж в чорній смородині.

Білу смородину рекомендують лікарі для людей (особливо дітей), які страждають алергією на забарвлені ягоди і фрукти.

Так, в старовину знали, що еліксир чоловічого здоров’я зростає на кущі. Наука ще не визначила формули успіху білої смородини, але вона діє багато століть, тільки ми трішечки підзабули. Як говориться “знання - сила”, але, як ми розпорядимося своїми знаннями, залежить тільки від нас самих.

Садіть, вирощуйте білу смородину, їжте на здоров’я.

Запашненькі чорненькі ягідки, що нагадують за формою малину, рясно прикрашають колючі кущі ожини українських лісів із червня до серпеня і уже з'явились на тернопільських ринках.

Греки називали ожину кров’ю титанів, яку ті, за легендою, пролили на землю під час жорстокої битви з богами.

Можливо, саме тому після затяжної хвороби або складної операції корисно вживати ожиновий сік чи сироп, що чудово відновлюють сили та зміцнюють ослаблений організм. А ось в Англії, наприклад, через дугоподібні вкорінені паростки ожини змушували пролазити хворих. Вважали, що гострі шипи цієї рослини «здеруть» із людини всі недуги.

Ожина - напівчагарник із розпростертими шипуватими пагонами до 1,5 м завдовжки. Квітне з кінця травня і до осені. Час збору плодів - наприкінці літа, листя - протягом усього літа, коріння - лише восени.

Ожина росте на всій території України по долинах річок і струмків, ярах, сирих лісах, у заростях чагарників, на вирубках і галявинах, уздовж парканів. Має безліч видів і різновидів. Особливо поширена на Поліссі, у Карпатах, Лісостепу та гірських районах Криму, повідомляє organic.ua

У народі ожину називають скупою травою. Існує легенда, що в одному селищі жив багатий, але скупий чоловік. Мав він двох дочок, хоч красивих, однак надто жадібних. Через їхню скупість ніхто не хотів брати з ними шлюб. Тому пішов їхній батько до чорта і став просити, щоб його добро і дочки нікому не дісталися. Чорт із радістю погодився, перетворивши дочок на колючу ожину, перегородивши шлях до його скарбів. Побачив це дійство ангел небесний, розповів Божій Матері. Вона намагалася врятувати дівчат від чарів. Вдалося перетворити молодшу сестру на духмяну малину. Старша ж залишилася колючою ожиною. Але благодать Божа вселилася в неї, недарма вона п’є кров землі, воду чисту, дарує сизу, смачну, корисну лікувальну ягоду.

Ожина - справжнє джерело корисних мікроелементів для організму. Ягоди містять цукри глюкози, сахарози та фруктози (5,1-13%), органічні кислоти: яблучну, лимонну, саліцилову, винну тощо (0,5-1,5%), пектинові речовини (1,8%), клітковину (2-4%), вітаміни групи Р, В, Е, С, каротин, солі калію, марганцю, міді, калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо тощо.

Плоди ожини мають тонкий своєрідний смак і аромат завдяки дуже гармонійному поєднанню природних цукрів і кислот. Вони дають високоякісні продукти переробки: джеми і желе, мармелад, соки і сиропи, вино та інші напої.

Лікарські властивості ожини сизої відомі вже понад дві тисячі років. Ще давні греки використовували відвар із її листя як протизапальний засіб при захворюваннях ротової порожнини та ясен.

Ожина має протизапальні, бактерицидні, заспокійливі, кровоочисні та загальнозміцнюючі властивості. Найчастіше ліки з цієї рослини вживають при застуді, ангіні, запаленні легень, після сильного перемерзання. Крім того, ожина діє на організм як сечогінний і потогінний засіб, зупиняє кров, має в’язку дію, тому ефективна при лікуванні запальних захворювань нирок, сечового міхура.

Корисні властивості ожини сприяють нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, поліпшують апетит, посилюють перистальтику кишечника, допомагають при атеросклерозі й гіпертонії, заспокоюють нервову систему, зміцнюють імунітет організму.

Ожину застосовують при запаленні нирок, печінки, діабеті, дизентерії, неврозах, гастритах, шлункових і кишкових кровотечах, екземі, пневмонії, гіпертонії, атеросклерозі як ранозагоювальний, заспокійливий засіб.

За допомогою ожини ефективно лікують дизентерію, гіпертрофію передміхурової залози, цукровий діабет, шкірні захворювання (екзему, лишаї, трофічні виразки, гнійні рани).

Ягоди ожини особливо корисні жінкам у клімактеричний період. Жінкам бальзаківського віку рекомендують запастися соком та сиропом на зиму і готувати собі напій із медом як загальнозміцнюючий і заспокійливий засіб.

Плоди ожини дуже цінуються як засіб, що виводить із організму радіоактивні елементи і солі важких металів, поліпшує діяльність судин головного мозку, покращує пам’ять, нормалізує сон.

Багатий вітамінний склад ягід ожини зумовлює доцільність її використання з метою профілактики чи подолання нервових хвороб, стресів, які притаманні сучасному суспільству. Адже під час хвилювань порушується багато нормальних функцій організму, зокрема всмоктування білка, відновити які допоможуть вітаміни. 

Ось така вона дика недоторкана лісова красуня! Не відмовляйте собі у задоволенні поласувати корисними ягідками та будьте завжди здоровими!