4ebed7efffc0e4484ba2a62c9aa5f0c1.jpg
49cc71f707a57070b6e1ec9be66577e7.jpg
Здоров'я
Здоров'я

Здоров'я (122)

 

Упродовж доби лікарі боролися за життя дитини і майже дві доби - за життя дідуся, але врятувати їх не вдалося.

За клінічними ознаками виглядає, що вони отруїлися блідою поганкою. Але остаточний діагноз буде встановлено після завершення судово-медичної експертизи. Про це пише ukrainians.today 

І дідусь, і внук, якому було лише рік і чотири місяці, мешкали в одному з районів Львівщини. Чоловік назбирав у лісі сироїжок, приготував із них страву, яку їв сам. Хтось (чи то дідусь, чи хтось із батьків) нагодував цими грибами дитину. Батьки хлопчика грибів не їли. Серед сироїжок, найімовірніше, причаїлася бліда поганка, яку дідусь не розгледів і токсини якої для людини, тим паче для дитини, є смертельними.

Як розповіла завідувач відділення анестезіології, інтенсивної терапії та реанімації Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Ірина Щуровська, до лікарні дитину привезли на третій день після отруєння. Медики робили все від них залежне, аби врятувати маленького пацієнта, добу боролися за його життя, але пізно ввечері у п’ятницю дитина померла.

За словами завідувача реанімаційного відділення Львівської обласної клінічної лікарні Ірини Шабанової, де рятували дідуся, в суботу вранці не стало і його. Чоловікові не було ще й 60 років.

Чи вдалося б урятувати пацієнтів, якби їх доправили до лікарні раніше? Важко сказати. Як правило, 90% пацієнтів, особливо дітей, що отруїлися блідою поганкою , помирають. Усе залежить від того, яка кількість токсинів потрапила в організм, тобто, скільки отруйних грибів людина чи дитина з їла.

Ірина Щуровська пригадала випадок, коли багато років тому в їхнє відділення привезли дитинку, яка лише трішки скуштувала юшки, приготованої з грибів, серед яких загубилася бліда поганка. Але врятувати дитину також не вдалося.

Аби наші діти не помирали від отруєнь грибами, медики радять до 7- 8 років не давати дітям не те що їсти, а навіть пробувати жодних грибів: ні дикоростучих їстівних, ні парникових (шампіньйони, гливи).

“Гриби - це важка їжа, в них достатньо білків, які потребують спеціальних ферментів для перетравлювання, яких у дітей немає, - каже Ірина Щуровська.

- Вважається, що ферментна система у дітей дозріває в 12 років. Тоді їм можна дозволити попробувати лише парникові гриби, і то не дуже часто”.

На Тернопільських ринках качани кукурудзи - від трьох до п'яти гривень. Кукурудза по праву вважається однією з найбільш древніх і поширених сільськогосподарських культур на землі

Відомо, що її обробляли ще інки на території давньої Мексики за чотири тисячі років до нашої ери, а також вона була відома в Індії, Австралії, Африці. Але в Росії ця рослина потрапила тільки в 17 столітті, і як все іноземне (згадаймо картоплю і помідори) спочатку було сприйнято в багнети. Прижилася кукурудза тільки після того, як селянам почали «на халяву» роздавати зварені качани, а також безкоштовний посівний матеріал. У радянський час вона була проголошена «царицею полів» за врожайність і дешевизну. А сьогодні її поважають за цінні харчові властивості, ситність, смак, універсальність, адже її можна і варити, тушкувати, і робити попкорн, і консервувати, і переробляти на борошно, крупу і т. п. Але найбільш улюблене народне блюдо – зварені в підсоленій воді молоді качани. І вкрай корисним може виявитися інформації про те, які користь і шкода вареної кукурудзи. Адже хоча фахівці з харчування і відносять її до дієтичних продуктів, показана вона далеко не всім, повідомляє iskysstvoetiketa.com 

ЧИ Є КОРИСТЬ ВІД ВАРЕНОЇ КУКУРУДЗИ

Тим, кого цікавить питання, яка може бути користь від вареної кукурудзи, слід звернути увагу, в першу чергу, на склад даного продукту. У ньому дуже багато цінних біологічних речовин. У першу чергу це стосується клітковини і крохмалю. Перший компонент корисний для кишечника, оскільки допомагає оптимізувати його роботу і очистити, а другий забезпечує кукурудзі високу поживність. Крім того, у варених качанах міститься чимало простих вуглеводів, ненасичених жирних кислот. Є тут і вітаміни, насамперед групи В, а також холін, вітамін РР, бета-каротин, різноманітні мінерали: калій, фосфор, магній, кальцій, натрій та ін., Тому кукурудза у вареному вигляді корисна для зору, допомагає покращити апетит і загальне самопочуття. Нею цілком можна замінити традиційну морква - відомого народного «очного лікаря». Ще вона запобігає появі тромбів, нормалізує обмін холестерину, допомагає підняти тонус стінок жовчного міхура, виводить токсини алкоголю під час похмілля, рятує від хронічної втоми і нудьги, прибирає при здутті живота.

КОРИСТЬ ВАРЕНОЇ КУКУРУДЗИ ПРИ СХУДНЕННІ

Ще одним цінним властивістю даного продукту є його відносно низька калорійність. Разом зі ста грамами вареної кукурудзи людина отримує 96 ккал (з одним качаном - майже 200). Здається, що це не так уже й мало, проте дане блюдо надовго притуплює відчуття голоду. Тому дієтологи особливо відзначають користь вареної кукурудзи в качанах для схуднення. З цією метою її рекомендується їсти в розвантажувальні дні, щоб очистити кишечник. Але зловживати кукурудзою все ж не варто, оскільки у великих кількостях вона викликає запори. Варена кукурудза у мексиціІ зерна обов’язково потрібно ретельно розжовувати. Варити качани краще без солі, не додаючи її потім і в готову страву. В день буде достатньо чотирьох-п’яти штук.

Кому протипоказаний продукт

Як вже зазначалося вище, від вареної кукурудзи не лише користь для здоров’я, але і шкоду може бути. Її не можна їсти людям, у яких низька згортання крові, оскільки вона і так сильно її розріджує, а також тим, хто страждає на виразку шлунка та алергікам. Крім того, не рекомендується вживати її в їжу людям, які не можуть добре пережовувати зерна.

Тому що погано подрібнена у роті кукурудза викликає метеоризм і кишкові розлади.

 

 

Такий стиглий, яскраво-червоний і соковитий, солодкий, цукровий, він служить спокусою для тернополян і нікого не залишає байдужим. Кавун це незвичайний десерт і ласощі.

До того ж володіє масою корисних і навіть лікувальних властивостей. Його рекомендують при самих різних і часом несподіваних проблеми зі здоров'ям.

Найкраще вживати кавуни в кінці літа. Тоді є велика вірогідність, що вони вирощені без порушень. Звичайно, домашні кавуни можна їсти в будь-який час.

Користь кавунів

Один з найголовніших плюсів вживання кавунів вважається те, що ви отримуєте достатню кількість корисної фолієвої кислоти, яка особливо важлива в першому триместрі вагітності, щоб розвиток плода відбувалося нормально.

Крім того кавуни корисні не тільки для вагітних жінок. Якщо ви будете з'їдати хоча б кілька шматочків на день, тоді імунна система буде працювати краще, а печінка очиститься.

Кавуни вважаються відмінним сечогінним засобом, який допомагає виводити пісок з нирок. Але якщо у вас є проблеми з нирками, тоді перед вживанням слід проконсультуватися з лікарем. Крім цього виводяться ще й токсини, та інші шкідливі речовини.

Якщо кілька днів посилено їсти кавуни, тоді можна добре очистити організм. Це позитивно відбитися і на жовчному міхурі.

Людям, які мають захворювання судин і серця, вживати кавун необхідно, щоб знизити рівень холестерину, повідомляє very-beautiful-woman.blogspot.com 

Навіть, незважаючи на те, що в кавуні міститься багато цукру, це не стало перешкодою і кавун можна їсти людям, які мають таке захворювання, як діабет, тільки в помірній кількості. А все тому, що в кавуні не чистий цукор міститься, а сахароза, фруктоза і глюкоза. У складі кавуна є безліч мікро і макроелементів, які надають позитивний вплив на організм. Це і калій, і магній, і залізо.

Достатня кількість каротину допомагає підтримувати роботу травної системи. Люди, які мають таку проблему, як анемія, вживаючи кавуни, зможуть підтримувати гемоглобін на потрібній позначці.

Кавун допомагає підтримувати дівчатам свою красу. Можна робити різні маски для обличчя і тіла, косметичний лід з кавуном.

Чи можна схуднути, вживаючи кавун? Чи ефективна кавунова дієта і розвантажувальний день на кавуні?

Найпростіший і найлегший спосіб схуднути за допомогою кавуна - триденна кавунова дієта. Як ви могли здогадатися, в цей час вам треба їсти велика кількість кавуна, а й інші продукти не виключаються. У день ви повинні з'їдати один середній кавун або половину великого кавуна.

Додатково можна вживати овочі, кисломолочні продукти, фрукти, свіжі салати з оливковою олією. За весь час дієти ви скинете близько чотирьох зайвих кілограм. Але мінус такої дієти полягає в тому, що основна втрата ваги буде за рахунок рідини, яку ви втратите, так як кавун має хорошу сечогінну дію.

Таку дієту краще не використовувати більше двох разів на місяць. Якщо не хочете сидіти на дієті, то спробуйте розвантажувальний день. За весь день ви повинні з'їсти тільки один кавун. Так само можна пити зелений чай і звичайну воду.

Можна ще спробувати такий метод схуднення. Замініть кавуном будь-який прийом їжі. Наприклад, сніданок або вечерю. Харчуйтеся так протягом тижня-двох, і ви обов'язково помітите, що схудли. У той час, коли ви вживаєте кавун, намагайтеся не їсти солону їжу, щоб рідина не затримувалася в організмі.

Вживайте кавун за показаннями і в міру, тому що користь його незаперечна, а от ефект від схуднення може бути не таким як хотілося б.

 

Ми іноді помилково думаємо, що всі дари, які підносить нам природа, корисні для здоров’я.

Але, на жаль, навіть найпоширеніші і, здавалося б, цілющі трави можуть негативно впливати на організм людини.

Представляємо вашій увазі список літніх трав, які можуть нашкодити вашому здоров’ю, якщо їх неправильно вживати, повідомляє news24.if.ua 

М’ята - трава довголіття

Користь

Наші предки вважали, що м’ята продовжує життя, і називали її травою довголіття. Основна користь цієї рослини заснована на його антисептичних, знеболювальних та спазмолітичних властивостей. М’ята освіжає, відновлює сили, покращує травлення. Ароматний чай з м’ятою знімає нервову напругу, допомагає розслабитися, позбавляє від депресії та безсоння. Його рекомендують пити при простудних захворюваннях, він полегшує дихання, ефективний при мігрені. Такий вплив на організм має ментол, витяжки якого роблять з листя м’яти. Ментол часто додають до ліків для людей з серцево-судинними захворюваннями, він нормалізує тиск і роботу серця. М’ятні відвари рятують від метеоризму і нудоти після рясних святкових застіль і зловживання спиртними напоями.

М’ята вважається жіночою травичкою, так як знижує рівень чоловічих гормонів в організмі. Тому м’ятний чай зменшує ріст волосся в небажаних місцях. М’ята допомагає зняти біль під час місячних, регулює менструальний цикл, покращує самопочуття під час клімаксу.

Шкода

А от чоловікам захоплюватися м’ятою не варто, оскільки вона знижує кількість тестостерону в крові і послаблює потенцію і потяг до прекрасної статі. Шкідливий чай з м’ятою і вагітним жінкам: є думка, що він може вплинути на формування плоду, особливо якщо це хлопчик. Не рекомендують м’яту і під час грудного вигодовування дитини, вважається, що її відвари зменшують кількість материнського молока.

Протипоказана м’ята і людям зі зниженою кислотністю шлункового соку, так як знижує її ще більше.

Як вживати

М’ята сама по собі дуже ароматна і смачна, тому її можна заварювати, як чай. Але багато хто вважає за краще додавати її в зелений і чорний чай або в лікувальні трав’яні збори. Настоювати м’яту треба не менше 10 хвилин.

Влітку м’ятний чай зазвичай п’ють холодним, з лимоном. Цей напій чудово освіжає в спеку. Листя свіжої м’яти часто додають в коктейлі, кондитерські вироби, м’ясні страви та овочеві салати, що робить їх смак особливо вишуканим. Використовують м’яту і при консервації помідорів і огірків.

Високо цінують цілющі властивості м’яти аматори парної: пари завареною м’яти добре очищають бронхи і шкіру від шкідливих бактерій.

Кріп - ліки від гіпертонії

Користь

Кріп допоможе вилікувати або попередити багато хвороб. Ця ароматна травичка, яку ми додаємо в салати і маринади, багата ефірними маслами, вітамінами і мінералами. У кропі багато вітаміну С, вітамінів групи Р і Ст. кріп Багатий фолієвою кислотою, містить калій, залізо, фосфор і кальцій. До складу кропу також входять білки, цукру, флавоноїди і фітонциди.

Особливо корисний кріп гіпертонікам. Настій цієї трави розширює судини і стабілізує кров’яний тиск. Його застосовують при серцевих болях та як сечогінний засіб. А ще він володіє жовчогінними властивостями. Немовлят рятують від болю в животику кроповою водичкою, яка безпечніше таблеток.

Ефективний кріп при запорах, колітах і дисбактеріозі, він знижує активність патогенної мікрофлори, покращує травлення, допомагає організму очиститися від шлаків. Народні цілителі знають, що примочки з кропу добре рятують від гнійників на шкірі і ячменю на оці.

Шкода

Постійне вживання кропу у великих кількостях небезпечно для здоров’я. Фанатики цієї травички нерідко впадають в сонний стан, відчувають загальний занепад сил. Від надлишку хімічних речовин, що містяться в кропі, може розвинутися атонія (неактивність) кишечника і погіршитися зір.

Протипоказаний кріп гіпотонікам, так як він знижує артеріальний тиск. У них кріп часом викликає надмірну слабкість і навіть непритомні стану. Не варто налягати на кріп людям з поганим зором і синдромом хронічної втоми. Інакше можна серйозно погіршити свій стан.

Як вживати

Кріп слід не тільки додавати в окрошку, маринади і салати, але використовувати як цілющий засіб. Бактерицидний чай з кропу покращує травлення і надає загальнозміцнюючу дію. Ось його рецепт:

1 чайна ложка подрібненого кропу настоюється 15-20 хвилин у склянці окропу.

Як антисептичний засіб при хворобах очей використовується відвар:

2 чайних ложки заздалегідь подрібненого кропу кип’ятять приблизно 10 хвилин у 2 склянках води, розмішують і охолоджують до кімнатної температури.

З таким відваром роблять компреси для запалених, втомлених, почервонілих очей. Примочки з кроповим відваром видаляють пігментні плями зі шкіри.

Петрушка - ворог лисини і похмілля

Користь

Петрушка багата фолієвою кислотою, яка бере участь в утворенні гемоглобіну, вона відновлює сили і додає енергії. Взагалі у цієї апетитної травичці багато корисних речовин: є фосфор, калій, селен, вітаміни групи В, аскорбінова кислота.

Вітаміну С в петрушці набагато більше, ніж у лимонах, тому її рекомендують вживати людям, які хочуть підвищити свій імунітет. А ще петрушка добре зміцнює ясна, покращує травлення і обмін речовин. Допомагає вона і тим, хто страждає на виразку шлунка, гастрит і анорексією. Петрушка нормалізує менструальний цикл і знімає болі, які іноді виникають перед початком місячних.

З її допомогою можна легко впоратися з симптомами похмілля. На відміну від м’яти, петрушка - чоловіча травичка, так як відновлює потенцію, діючи як афродизіак.

Шкода

Все добре в міру і захоплюватися петрушкою не варто. При її надмірному вживанні можуть з’явитися болі в м’язах, судоми, нудота, головні болі, кривавий стілець. Не рекомендується петрушка вагітним жінкам (є ризик викидня), хворим на сечокам’яну хворобу і запаленням сечового міхура.

Як вживати

Петрушку використовують не тільки в кулінарії. З цієї цілющої трави готують відвари, поліпшують мозкову активність. Настої приймають при еректильній дисфункції. Для досягнення потрібного ефекту ці ліки слід приймати регулярно.

Петрушку застосовують і в косметології. Маски на її основі позбавляють від небажаної пігментації і покращують колір обличчя. А настої петрушки надають пофарбованому волоссю блиск і додаткову силу. З їх допомогою люди можуть боротися з початком облисінням.

Селера - спалювач жиру

Користь

Селера особливо популярний серед жінок, тому що з його допомогою можна швидко схуднути. У цій рослині чимало вітамінів - С, В, А, Е - і різних мінералів. В корені селери міститься вітамін К, який бере участь у процесі згортання крові і корисний для кісток.

Особливо цінна селера тим, що в ній багато калію, який регулює обмін речовин, водно-сольовий баланс і зміцнює серце. Корінь селери знижує рівень холестерину, що є профілактикою атеросклерозу. Калій, що міститься в ньому, впливає на серцевий м’яз і покращує її роботу, надаючи кардіотонічну дію. А ще при регулярному вживанні кореня селери знижується артеріальний тиск, що особливо важливо для гіпертоніків. Селера зміцнить вашу імунну систему і їй буде легше протистояти інфекціям і попереджувати утворення злоякісних пухлин. До складу кореня селери входять антиканцерогенні речовини.

Людям, страждаючим цукровим діабетом, рекомендується частіше вживати листя селери, так як вони нормалізують рівень цукру в крові. Біологічно активні речовини цієї трави значно знижують вміст в організмі гормону стресу. Щоб перестати нервувати, достатньо з’їсти трохи листя селери або випити сік, вичавлений з них. Крім усього іншого він зміцнює пам’ять, захищає від старечого недоумства (хвороби Альцгеймера).

Селера багатий клітковиною, тому рекомендується при запорах. Він активно впливає на роботу передміхурової залози, покращуючи її трофіку та кровопостачання. Для лікування простатиту рекомендується застосовувати коріння і стебла селери. Ще він є потужним афродизіаком, зміцнює потенцію і підвищує статевий потяг. Вважається, що селера омолоджує всі органи і тканини.

Шкода

На жаль, це надзвичайно корисну рослину можна вживати не всім. Язвенникам і людям, страждаючим гастритом, селера протипоказана з-за того, що її сік справляє стимулюючий вплив на шлунково-кишковий тракт.

Також не рекомендується вживати селеру страждаючим тромбофлебітом, варикозним розширенням вен, вагітним і жінкам, які годують дитину груддю.

Як вживати

Найчастіше селеру використовують як пряну приправу при приготуванні м’яса, риби, грибів, овочів. Якщо її регулярно вживати разом з їжею і пару раз на тиждень влаштовувати собі розвантажувальні дні на супі із селери, зайві кілограми підуть дуже швидко.

Селера містить всього 16 ккал на 100г, а при її перетравленні енергії витрачається в декілька разів більше, ніж поступає.

Жовтогарячими барвами тернопільські ринки заполонили абрикоси. Їх п'янкий аромат приваблює покупців. І не дарма.

Абрикоси - частування сезонне, але улюблене майже усіма. Якщо вам пощастило, і ви придбали стиглий, вчасно зірваний абрикос, ви зможете оцінити по достоїнству не тільки його ніжний, солодкий смак, але і чудовий аромат. Абрикос таїть в собі користь і шкоду, як і будь-який інший продукт, і важливо знати, кому його можна їсти, а кому - не варто. 

Мінерали і вітаміни в абрикосах 

Абрикоси просто рясніють корисними речовинами, список яких аж ніяк не обмежується вітамінами. Так, наприклад, ці ласощі неймовірно багаті на бета-каротин - речовину, яка допомагає підтримувати здоров’я очей, а також є прекрасним антиоксидантом. Вживаючи в їжу абрикоси весь сезон, ви не тільки підправити зір, але й істотно поліпшите стан печінки і щитовидки. 

Вітамінна основа цього фрукта - вітаміни А і С. Перший захищає шкіру від старіння, крім інших його заслуг, а другий, як відомо, доблесно охороняє імунітет людини, дозволяючи справлятися з вірусами і практично виключити ризик простудних захворювань, повідомляє korysniporady.com.ua 

У складі абрикоса міститься велика кількість йоду, калію, магнію та заліза. Ці мінерали мають важливе значення для серцево-судинної і кровоносної систем організму, завдяки чому цей фрукт важливо регулярно їсти тим, хто страждає анемією. 

Ще один очевидний плюс абрикосів - велика кількість клітковини, яка не розчиняється у шлунково-кишковому тракті, а набухає, зберігаючи жорсткість волокон, і чистить його. Завдяки цьому можна вирішити проблему розлади шлунка, а також звільнити свій організм від токсинів і шлаків. 

Що примітно, курага (сушені абрикоси) користі несе не менше - вона зберігає всі корисні властивості цього фрукта, от тільки його калорійність і рівень цукру істотно підвищуються. 

Організм добре засвоює патисон і патисон сам по собі містить небагато калорій. Зараз розроблено багато патисонових дієт, завдяки яким люди худнуть.

Оригінальна форма патисона дозволяє прикрашати страви. Патисони розміром 10-12 см використовують для овочевих рагу, - повідомляє bigmirledy.com.

Патисони є однорічними трав’яними рослинами, що належать до сімейства гарбузових. Біологи класифікують їх як один з різновидів гарбуза звичайного. Цікаво, але назва «патисон» прийшло у світ з легкої руки французьких учених, які знайшли в овочі схожість з національною солодкістю - пирогом. По-французьки слово «пиріг» вимовляється як «pate». Змінена словоформа швидко увійшла в лексикон усіх городників світу.

Інша назва патисони - тарілчастий гарбуз. А ось за рахунок схожості плоду з розкритими долонями під час медитації, китайці часто вживають у своїй мові словосполучення «руки Будди», коли шукають на прилавках патисони.

Історична батьківщина плодів невідома сучасній науці. У дикорослому вигляді вони не зустрічаються. Однак авторитетні біологи схиляються до того, що батьківщиною патисонів могла бути Центральна Америка.

Європейці вперше спробували плоди на межі XVI - XVII століть. Росіяни змогли гідно оцінити користь патисонів тільки на початку XIX століття. На жаль, овоч так і не знайшов популярність серед наших співгромадян. Селяни завжди віддавали перевагу вирощуванню кабачків завдяки простому догляду і майже ідентичним смаком. Сучасні городники популяризують плоди з обережністю: урожай не виправдовує фізичні затрати по догляду за ними. І тільки в Америці овоч люблять і поважають. Місцеві домогосподарки частенько фарширують патисони, прислухаючись до порад дієтологів, які вважають цей продукт є справжнім подарунком для тих, що худне.

Цілющі властивості патисонів

У народній медицині сік і насіння плодів застосовують як ліки від багатьох недуг. А ось в традиційній медичній практиці овоч найчастіше рекомендують вживати як дієтичне блюдо тим, хто страждає ожирінням, підвищеним холестерином, гіподинамією і проблемами  травлення.

Яскраві помаранчеві плоди містять підвищену концентрацію лютеїну. Недолік цієї речовини в людському організмі призводить до необоротного погіршення зору, викликаного відшаруванням сітківки. Завдяки своїм антиоксидантним особливостям, лютеїн благотворно впливає на роботу всіх органічних систем людини, усуває непотрібний нам надлишок вільних радикалів, захищає клітини від швидкого старіння.

Після низки клінічних досліджень, ендокринологи прийшли до висновку, що регулярне вживання страв, приготованих з гарбуза, сприяє нормалізації обміну речовин. В організмі відбувається позитивна динаміка: відділяється жовч, засвоюються необхідні білки і ліпіди.

Гастроентерологи вважають, що патисони - ідеальні овочі для тих, хто страждає захворюваннями органів травлення, жовчного міхура і печінки. Будучи природним джерелом клітковини, плоди попереджають запори, процеси бродіння, надають м’яку стимулюючу дію на роботу кишечника. Нефрологи рекомендують вживати плоди тим, хто не представляє свій денний раціон без білкової їжі. Адже лужні сполуки, присутні в патисони, дозволяють нейтралізувати окислюючу дію м’яса на організм людини і зробити його легко засвоюваним. А для тих, хто страждає на сечокам’яну хворобу плоди є справжньою панацеєю завдяки м’якій сечогінній дії.

Надлишок магнію і калію, присутній в плодах, благотворно впливає на серцево-судинну систему.

Лікарські рецепти з соку і м’якоті патисонів

Травники лікують ниркові хвороби завдяки свіжовичавленому соку з тарілчастих гарбузів. Роблять його вручну, натираючи плід на тертку, потім гарненько зціджуючи через чисту марлю. Але в сучасних умовах цю роботу можна довірити соковижималці. У готовий сік потрібно додавати натуральний бджолиний мед. Ліки слід приймати 3-4 рази на день, дотримуючись суворої пропорції: в 100 мл свіжовичавленого соку додають 1 чайна ложка меду.

У косметології використовують і сік і м’якоть овоча. Їх чудодійні лікувальні властивості дозволяють поліпшити стан проблемної, схильної до подразнень і алергічних реакцій, шкіри. Маски на основі м’якоті патисони дозволяють омолодити, пом’якшити і освітлити обличчя в домашніх умовах. Для цього потрібно нарізати плід тонкими пластинами і накласти на обличчя, уникаючи області навколо очей. Витримавши 20 хвилин, пластинки прибирають, а шкіру обличчя протирають змоченим в сирому молоці ватним диском. Особливість такої маски в тому, що її можна наносити навіть на пошкоджений шкірний покрив, оскільки сік, що виділяють патисони, сприяє загоєнню.

Один з кращих способів скинути зайву вагу після пологів - перейти на патисонову дієту. Завдяки описаним вище властивостям виводити з організму зайвий холестерин і регулювати обмінні процеси, патисон дозволить скинути непотрібні кілограми в рекордні терміни. Досить просто включити його до складу улюблених страв, адже він поєднується з усіма продуктами.

Чорниця (чорниця звичайна) - це низькорослий чагарник сімейства Вересових. Її ягоди і листя використовуються в їжу і для лікувальних цілей.

Цю ягоду можна зустріти в північних районах. Чорниця добре росте у соснових лісах, на болотах. Цвіте у травні, а плоди дає на початку липня. Приємний смак і лікувальні властивості чорниці роблять дуже популярною і затребуваною. повідомляє momandkids 

Листя і ягоди чорниці використовуються для лікування і профілактики багатьох захворювань. Навіть вчені визнають це. Вона застосовується як в приготуванні різних народних лікувальних засобів, так і в сучасних лікарських препаратах. Наші предки давно вже оцінили не тільки приємний смак, але і цілющі властивості цієї дивовижної ягоди. Однак і в цій бочці меду є своя ложка дьогтю, а саме, деякі протипоказання.

Користь ягід чорниці

1. Чорниця - це чудова профілактика ракових пухлин. Її антиоксиданти на клітинному рівні впливають на недоброякісні пухлини, не даючи їм розвиватися.

2. Використовується для профілактики простудних захворювань. Вітаміни, що входять до складу чорниці, зміцнюють імунітет.

3. Застосовується для лікування очних захворювань: кон'юнктивіти, зниження гостроти зору, погіршення темнової адаптації і при відшаруванні сітківки. Хоча деякі лікарі стверджують, що на зір чорниця не робить ніякого впливу - що це міф, що створений англійцями під час Другої світової війни.

4. Сприяє поліпшенню обміну речовин, виводить з організму шлаки і солі металів.

5. Має протизапальний ефект. У цій якості часто застосовується для лікування печінки, жовчного міхура і ревматизмов.

6. Дуже ефективна при хворобах нирок і сечового міхура.

7. Часто показана при цукровому діабеті, оскільки нормалізує кількість цукру в організмі.

8. Відвар з ягід чорниці можна застосовувати для позбавлення від хронічних проносів. Також він дуже дієвий при фарингітах, ангінах і запальних процесах ротової порожнини.

9. Сушені ягоди допомагають при циститах і діареях.

10. Входить до складу деяких косметичних препаратів, сприяючи кращому зволоженню шкіри.

11. Є ідеальним дієтичним продуктом - містить малу кількість калорій при великій кількості поживних речовин і вітамінів.

КОРИСТЬ ЛИСТЯ ЧОРНИЦІ

1. Настій листя чорниці застосовують для лікування шкірних захворювань і пошкоджень: опіків, ранок, екзем.

2. Чай з листя допомагає впоратися з головними болями і тривалим кашлем.

3. Також поряд з ягодами листяні відвари застосовуються для профілактики застуди, для лікування ревматизму, ниркових хвороб, діареї, для нормалізації цукру при діабеті.

Настій готується наступним чином: протріть листя і одну столову ложку їх залийте склянкою гарячої води. Нехай він настоїться протягом 30 хвилин на водяній бані. Потім настій потрібно процідити і можна його застосовувати. Цілком достатньо буде пити по 1/3 склянки три рази в день.

Протипоказань чорниця має трохи. Вони полягають в наступному:

1. Чорниця, її сік і все, що може її утримувати, протипоказана при сечокам'яній хворобі. А саме, при оксалатних каменях.

2. Не слід вживати цю ягоду тим, хто страждає алергією або індивідуальною непереносимістю деяких компонентів, що входять до складу чорниці.

3. Надмірне її вживання може викликати запори.

4. Людям із захворюваннями підшлункової залози також слід утриматися від вживання в їжу.

«Чорниця форте»

Напевно ви чули про даному препараті. Це біологічно активна добавка, дія якої спрямована на поліпшення очних функцій і стимуляцію їх роботи. У своєму складі цей препарат містить екстракт чорниці, властивості якої і забезпечують позитивну дію добавки. До позитивних ефектів прийому відносяться: зняття втоми очей, підвищення гостроти зору, зниження внутрішньоочного тиску, протимікробну дію і багато іншого.

Як і де краще збирати чорницю?

Чорниця росте майже у всіх хвойних лісах північної частини країни. Вона дуже вологолюбна, віддає перевагу тінь. Ягоди починають збирати з початку липня, і майже весь місяць чорниця дає плоди. Для збору листя ідеально підходить травень - місяць цвітіння чагарнику.

Ягоди краще брати з молодих кущиків. Визначити їх вік можливе за кількістю гілочок на стеблі: чим старше кущ, тим більше відгалужень. Здійснюйте збір вручну, так як застосування спеціальних комбайнів може призвести до знищення кущика. Ходити за ягодами можна вранці або рано ввечері. Зібраний урожай складайте в плетені кошики або відерця: ягоди пересипати не рекомендується, бо це шкодить їх цілісності.

Якщо Ви купуєте чорницю на ринку, то зверніть увагу на її зовнішній вигляд. Ягоди повинні бути великими і однорідними за своїм кольором. Якщо поверхня темна, гладка і суха, то таку чорницю цілком можна купувати. Виявлений при більш близькому розгляді сизий наліт означає, що ягоди були зібрані руками і не пересипались з ємності в ємність.

Зберігання і рецепти з чорниці

Чорницю можна вживати не тільки в свіжому вигляді, але також сушити і заморожувати її. Крім цього існує безліч рецептів з чорниці. Все це допоможе вам зробити запаси на зиму. Адже під час зимових холодів корисні і профілактичні властивості чорниці особливо необхідні.

ЗБЕРІГАННЯ

Чорницю можна зберігати двома способами. При цьому вона майже не втрачає своїх лікувальних властивостей.

1. Сушіння. Призначені для цього ягоди повинні бути ретельно відібрані, промиті і висушені. Після цього можна приступати до процедури. Якщо Ви сушіть чорницю з допомогою спеціальної сушарки, то пам'ятайте, що починати треба з температури до 40°C, а після того як ягоди злегка підсушиться, можна збільшити до 70°C. Для рівномірного сушіння деко з ягодами необхідно періодично трусити. Термін зберігання сухої чорниці - 2 роки.

2. Заморожування. З усього врожаю відберіть найбільш великі ягоди і викладіть їх на картонний піддон висотою до 2,5 см, покладіть його в морозилку. Після заморозки розсортуйте ягоди по окремих ємкостях. Такі ягоди можна буде вживати просто з цукром або що-небудь виготовити їх них.

З чорничних ягід можна робити різні запаси на зиму.

1. Чорниця, перетерта з цукром. Відібрані й чисті ягоди засипте в попередньо простерилізовані банки і додайте цукор. Після добре утрясете і можете закатувати.

2. Чорничний сироп. 3 кг ягід покладіть в каструлю, залийте водою і проваріть. Відіжміть сік і додайте 1,5 кг цукру, прокип'ятіть 5 хвилин. Не забувайте знімати пінку. Ще гарячий сироп розлийте по трохи підігрітим банкам/пляшках, щільно закрийте і загорніть у ковдру.

3. Чорничний сік. Ягоди подрібнюють товкачем, а одержану масу кладуть під прес. Після додайте 2 столові ложки окропу в макуха та повторно розітріть його. З ягід потрібно отримати якомога більше соку і барвника. Далі концентрат потрібно розбавити, додати цукор (80 грам на 1 літр) і підігріти до 80°C. Після цього його можна закатувати.

Така обробка ягід дозволяє максимально зберігати їх корисні властивості. Чорниця на зиму, рецепти якої передбачають більш сильні впливи, наприклад, варення, пастила, мармелад, буде мати менше своїх первинних властивостей, але все ж не втратить їх зовсім. Для тривалого зберігання такі рецепти найбільш ефективні.

Чорниця - це по-справжньому цінна ягода, здатна багато чого дати організму людини. До того ж вона володіє дуже приємним смаком. Тому намагайтеся по максимуму вживати цю ягоду в сезон, а також залишайте запаси на зиму.

З чорницею, продуктами та препаратами на її основі ви будете здоровими та несприйнятливими до багатьох хвороб.

Жовтогарячими барвами тернопільські ринки заполонили абрикоси. Їх п'янкий аромат приваблює покупців. І не дарма.

Абрикоси - частування сезонне, але улюблене майже усіма. Якщо вам пощастило, і ви придбали стиглий, вчасно зірваний абрикос, ви зможете оцінити по достоїнству не тільки його ніжний, солодкий смак, але і чудовий аромат. Абрикос таїть в собі користь і шкоду, як і будь-який інший продукт, і важливо знати, кому його можна їсти, а кому - не варто. 

Мінерали і вітаміни в абрикосах 

Абрикоси просто рясніють корисними речовинами, список яких аж ніяк не обмежується вітамінами. Так, наприклад, ці ласощі неймовірно багаті на бета-каротин - речовину, яка допомагає підтримувати здоров’я очей, а також є прекрасним антиоксидантом. Вживаючи в їжу абрикоси весь сезон, ви не тільки підправити зір, але й істотно поліпшите стан печінки і щитовидки. 

Вітамінна основа цього фрукта - вітаміни А і С. Перший захищає шкіру від старіння, крім інших його заслуг, а другий, як відомо, доблесно охороняє імунітет людини, дозволяючи справлятися з вірусами і практично виключити ризик простудних захворювань, повідомляє korysniporady.com.ua 

У складі абрикоса міститься велика кількість йоду, калію, магнію та заліза. Ці мінерали мають важливе значення для серцево-судинної і кровоносної систем організму, завдяки чому цей фрукт важливо регулярно їсти тим, хто страждає анемією. 

Ще один очевидний плюс абрикосів - велика кількість клітковини, яка не розчиняється у шлунково-кишковому тракті, а набухає, зберігаючи жорсткість волокон, і чистить його. Завдяки цьому можна вирішити проблему розлади шлунка, а також звільнити свій організм від токсинів і шлаків. 

Що примітно, курага (сушені абрикоси) користі несе не менше - вона зберігає всі корисні властивості цього фрукта, от тільки його калорійність і рівень цукру істотно підвищуються. 

Смачний і ароматний, пряний соєвий соус на азіатській кухні давно займає одне з найпочесніших місць.

Рідко яка страва в китайській і японській кухнях готується без цієї коричневої, солонуватої рідини, яку щедро додають до риби, грибів, морепродуктів.

Сьогодні мало хто замислюється над тим, що соєвий соус не лише смачна оригінальна приправа, а ще і цінний дієтичний продукт, корисний для здоров’я.

У чому користь соєвого соусу, в чому його шкода?

Суперечки на цю тему не замовкають. Любителі соусу стверджують, що соєвий соус - користь, шкоду організму він не принесе, якщо вживати його в розумних кількостях, супротивники вживання цього продукту стверджують, що сучасний соєвий соус шкідливий через присутність консервантів і генномодифіцированих складових у складі соусу. Розглянемо користь і шкоду натурального соєвого соусу, який отримують в процесі бродіння.

Склад соєвого соусу :

У соєвому соусі знаходиться велика кількість макро- і мікроелементів, вітамінів і амінокислот, що перетворює його на незамінний продукт харчування для вегетаріанців. Для здоров’я корисний соєвий соус, приготований з дотриманням усіх правил. Склад якісного соусу унікальний: в нім присутні антиоксиданти в 10 разів більше, ніж в червоному вині вітаміни групи В20, цінних амінокислот, кальцій, залізо і цинк.

Енергетична цінність соусу - 50 - 70 ккал, тому його без побоювань можна вживати і тим, хто сидить на дієті і тим, що страждає ожирінням. Проте зловживати цим продуктом не можна, надмірне вживання багате наслідками відкладенням солей, повідомляє korust.znay 

Вплив соєвого соусу на організм

Антиоксиданти, якими багатий соєвий соус, перешкоджають передчасному старінню і запобіжуть ризику виникнення онкології. Соус виявляє на організм людини седативну дію, що полегшує головні болі, безсоння, м’язові спазми, набряки, розтягування і дерматити.

У продукті знаходяться фітоестрогени корисні для жінок в період клімаксу. Жінки, в раціон яких входить соєвий соус, довго не старіють, не мучаться від хворобливих менструацій і симптомів менопаузи. Вживання соєвого соусу попереджає розвиток остеопорозу, артритів, артрозу і зменшує ризик появи раку молочних залоз.

Соєвий соус по кількості білків, що містяться в нім, не поступається м’ясу, це робить його корисним для людей з алергією на білки тваринного походження. Продукт рекомендують вживати людям з серцево-судинними захворюваннями: ішемічною хворобою, атеросклерозом і для відновлення після інфарктів.

Шкідливі для людини наслідки, що виникають при вживанні соусу, зв’язуються з сучасними способами його виробництва :

- Недобросовісні виробники, прагнучи прискорити процес виробництва і понизити собівартість, додають в готовий продукт штучні добавки.

- Для прискорення виробництва користуються сірчаною або соляною кислотою, а також лугом. Продукт, що отримується так само небезпечний для здоров’я;

- У продукті деяких компаній міститься ГМО.

При купівлі соєвого соусу слід уважно вивчити склад, і ні в якому разі не придбавати соуси від сумнівних виробників.

Навіть натуральний соєвий соус, приготований з дотриманням технології, протипоказаний при деяких захворюваннях:

- Зловживання продуктом ( через підвищений вміст солі) може викликати появу каменів в нирках і гіпертонію;

- Можлива поява алергії, особливо у дітей молодше за 3 роки;

- Не рекомендується вживання вагітним жінкам через ризик викидня.

Шкода соєвого соусу залежить від якості продукту. Всі дешеві способи виробляти соєвий соус дуже шкідливі для здоров'я, оскільки нерідко там виявляють найсильніші канцерогени, які можуть спровокувати рак.

Ніколи не купуйте шкідливі сурогати, вони безсумнівно шкідливі для вашого здоров'я.

Традиційна для наших широт ягода вишня уже достигла. Тернопільські продавці її винесли на продаж.

Червоні ягоди-намистинки мають чимало переваг:

Низька калорійність вишні

Почати, мабуть, варто з того, що вишні та інші ягоди і фрукти, містять зовсім небагато калорій. На 100 грам ваги їх припадає лише 52. Тобто, з'ївши кілограм цих ягід, ви поглине всього 520 калорій, при цьому, найімовірніше, сповна наситившись.

Кілограм м'яса, цукерок, печива та інших недієтичних продуктів містить калорій на порядок більше.

Причому з калоріями, отриманими від з'їдених вишень, ви також даєте організму вітаміни С, РР, В1 і Р, мінеральні солі, каротин, мідь, фолієву кислоту, танін, кумарини і безліч інших корисних речовин.

Вплив вишні на організм людини

Крім того, ягоди вишні є хорошим очисником організму від шлаків, токсинів і гниючих продуктів. Також вони звільняють шлунково-кишковий тракт від всіляких продуктів розпаду і не переварених залишків речовин, повідомляє Аптека трав.

І не можна не сказати, що ці ягоди стимулюють секрецію шлункових соків, що сприяє прискоренню процесу перетравлювання їжі. Все це сприяє як поліпшенню травлення, так і нормалізації речовинного балансу організму, що у справі боротьби із зайвою вагою дуже важливо.

Крім того, вишні - прекрасний сечогінний засіб, яке звільнить ваш організм від зайвої рідини і зніме набряки в проблемних місцях.

А що містяться в ягодах вишні ефірні олії та органічні кислоти викликають розщеплення жирів і, відповідно, спалювання жирових відкладень. Всім зрозуміло, що це теж дуже до речі для охочих схуднути.

Вишня корисна для здоров'я

Крім перерахованих вище достоїнств вишні як помічника в нелегкій справі боротьби із зайвою вагою, хотілося б відзначити і ті її властивості, які несуть користь здоров'ю людського організму, так як їх чимало.

По-перше, вишні - це відмінний протизапальний, антисептичний та відхаркувальний засіб.

По-друге, ці ягоди прекрасно очищають печінку.

По-третє, ягоди вишень сприяють зняттю м'язової напруги, а також заспокоюють нервову систему, підвищуючи життєвий тонус людини і повертаючи йому спокійний здоровий сон.

І по-четверте, вишні зміцнюють стінки судин, перешкоджають утворенню тромбів і покращують стан серцево-судинної системи в цілому.

Таким чином, регулярно вживаючи вишні, і ви схуднете, і здоров'я підправите.