4ebed7efffc0e4484ba2a62c9aa5f0c1.jpg
49cc71f707a57070b6e1ec9be66577e7.jpg
Здоров'я
Здоров'я

Здоров'я (140)

У Тернополі зацвіла липа. П'янкий запах не дає проходу.

Липа, липа зацвіла! —

Засурмила всім бджола.—

Гей, злітайтеся, подруги,

У гайок на край села.

Там уже не видно віт,

А лише пахучий цвіт.

Наберем багато меду.

Вирушаймо ж у політ! —

Бджоли з пасіки летять,

Липі крону золотять.

І здається, що у липи

Віти струнами бринять.

Літо. Тамара Коломієць

Липовий цвіт здавна вважається дивним природним ліками, за допомогою якого можна боротися з багатьма захворюваннями, а також позбавлятися від зайвих кілограмів. Як саме його застосовувати, щоб отримати максимум користі?

У багатьох популярних виданнях радянського часу можна було знайти рецепти приготування відвару липи від простудних захворювань. Сьогодні він також рекомендується для зміцнення імунітету, при лікуванні різних запальних захворювань і ГРЗ, а також як сечогінний і жовчогінний засіб.

Липовий цвіт: властивості

Перелічити всі корисні компоненти, що містяться в квітках липи, досить складно - адже їх дуже багато. Кожен з них несе певну користь організму. Найвідоміші властивості липового цвіту полягають у його здатності лікувати набряки, простуду, безсоння і сприяти швидкому схудненню, повідомляє faqukr. 

Не тільки народна медицина визнає липовий цвіт як відмінне лікарський засіб, але і традиційна. Давно освоєно виробництво липового екстракту, можна купити в аптеці і подрібнені квітки липи.

Вчені уважно вивчили склад квіток липи і виділили їх головні корисні компоненти: фітонциди, флавоноїди, каротин, вітамін С, дубильні речовини і ефірна олія. Завдяки останньому інгредієнту липа відрізняється особливим яскравим запахом, а також має властивість заспокоювати нервову систему. Містяться в ньому флавоноидам липовий цвіт зобов'язаний здатністю надавати протизапальну, протиалергічну та антиоксидантну дію. Через наявність дубильних речовин він вважається бактерицидним засобом, а завдяки фитонцидам, каротину і аскорбінової кислоти - ідеальним антисептиком. Таким чином, липовий цвіт має воістину універсальної лікувальної силою.

Ця рослина також відоме своїм легку сечогінну, спазмолітичну і відхаркувальну ефектом. Завдяки першому з них відвар і настій квіток липи використовується для зниження ваги.

Липовий цвіт для схуднення

Через високого вмісту в квітках липи фітоестрогенів, які вважаються натуральними аналогами природних гормонів, ця рослина прискорює обмін речовин в організмі людини, за рахунок чого, власне, і відбувається схуднення.

Судячи з відгуків тих, хто вже худнув за допомогою будь-яких рецептів на підставі липи, можна зробити висновок, що їх ефективність досить висока. Адже всього за місяць реально позбутися двох-чотирьох кілограмів зайвої ваги. При цьому доповнювати «липові рецепти» іншими дієтами або тренуваннями не обов'язково. Головна умова - дотримуватися правильного харчування і дотримуватися повноцінний питний режим, щоб вчасно рятувати свій організм від зайвої рідини.

Використовувати липовий цвіт для схуднення можна різними способами. Як варіант, можна готувати спеціальні настої або відвари на основі не тільки липи, але й інших трав, або ж приймати ванни, які, до того ж, допомагають забути про целюліт.

Липовий відвар користується великою популярністю. Приймати його слід курсами, при цьому поєднуючи з іншими лікарськими рослинами. Найпопулярніший напій для схуднення з липового цвіту - чай. Його готувати легко.

Візьміть ложку квіточок липи, залийте їх однією склянкою окропу і залиште хвилин на 40 настоюватися. Після закінчення зазначеного часу чай потрібно процідити, а потім розділити на чотири рівні частини, щоб приймати вранці, вдень, ввечері і перед сном.

До такого чаю ідеально підійдуть такі рослини: ромашка, звіробій, деревій. Просто додавайте до липи по чайній ложці обраної трави і заварюйте разом.

Перед тим як починати використовувати липовий цвіт для схуднення або інших цілей, варто проконсультуватися з фахівцем - адже поряд з корисними властивостями він має і деякі протипоказання до застосування. Його не можна постійно пити замість звичайного чаю, так як тривале застосування цього засобу призводить до підвищеного навантаження на серце. З обережністю застосовують липовий цвіт при лікуванні вагітних, годуючих жінок і дітей до семи років.

У рецептах літніх салатів від тернопільських кухарів і домашніх господинь все частіше з'являється рукола. І не дарма.

Дворічна трав’яниста рослина. Вона дуже популярна в країнах Близького Сходу, Центральної та Південної Європи, особливо у Франції та Італії. В останні роки завоювала любов українців. Тому продається на ринках, у супермаркетах, все більше людей вирощують її на своїх присадибних ділянках.

Рукола має своєрідний смак - кислувато-гірчичний, тому підходить практично до всіх страв: овочевих, м’ясних, рибних, рису, макаронів, картоплі.

ЧИМ КОРИСНА ЦЯ РОСЛИНА

Страви з руколою стають не тільки оригінальними й смачними, а й дуже корисними. Рукола - це джерело потрібних для організму речовин. Вона містить вітаміни: А, В1, В2, В5, В6, В9, РР, С, Е, К; макроелементи: калій, кальцій, магній, натрій, фосфор; мікроелементи: залізо, марганець, мідь, селен, цинк, йод. Тому вона корисна й тим, хто прагне зберегти своє здоров’я, й тим, хто хоче відновити його, позбувшись різних хвороб. Рукола сприяє нормалізації обміну речовин. Через це дуже цінується дієтологами, які спеціалізуються на харчуванні для людей, котрі мріють нормалізувати свою масу тіла. Страви з руколою швидко насичують, хоча можуть бути низькокалорійними.

Крім того, ця рослина є природним енергетиком, імуномодулятором. Вона сприяє підвищенню рівня гемоглобіну крові, виведенню холестерину й тонізує увесь організм. Рукола відома також як рослина-афродизіак (сприяє підвищенню потенції). З цією метою її вживають у суміші: 100 г сухого потовченого листя руколи, 100 г меду і 10 г чорного перцю. Для досягнення стійкого тривалого ефекту застосовують щоранку по 1 ч. л.

Американські лікарі виявили, що вживання руколи запобігає розвитку виразкової хвороби, використовують її й для лікування цієї недуги. Рукола вважається однією з найцінніших рослин у профілактиці онкологічних захворювань. Рослина має виражені діуретичні (виводить надмірну воду з організму), гепатозахисні (поліпшує функції печінки), протицинготні, антибактеріальні, протикашльові, лактогенні та ті, що поліпшують травлення, властивості.

Речовини, які містяться в рослині, стимулюють роботу травного тракту, зміцнюють стінки кровоносних судин, сприяють нормалізації водно-сольового балансу, підвищують рівень гемоглобіну й знижують рівень цукру в крові. Індійські цілителі застосовують насіння руколи як засіб для лікування шкірних хвороб, сік — для лікування виразок, гематом, поліпів носоглотки.

Трохи гострувато-пряний смак і тонкий аромат яскраво-зеленого соковитого листя добре комбінуються з іншими листовими овочами (шпинатом, салатом). Руколу додають у перші страви, до тушкованих овочевих гарнірів, у піцу, різотто й різні соуси для макаронів, рису. Велике листя - оригінальний гарнір до м’ясних і рибних страв, прикраса для бутербродів. Подрібнене листя можна додавати в домашній сир, до відвареної картоплі, до холодних закусок, повідомляє Академія здоров'я.

ЯК ВИРОСТИТИ РУКОЛУ

За бажання руколу легко виростити в себе на грядці. Причому, сіяти її можна в кілька строків, аж до середини серпня. Висівають руколу рядами з проміжком 20—25 см, глибина загортання насіння 10—11 мм. Сходи, зовні схожі на редис, з’являються на 5—6 день. Догляд за ними не складний: своєчасне розпушування міжрядь, видалення бур’янів і проріджування. Головне - пам’ятати, що рукола — дуже світлолюбна рослина, що потребує рясного поливу, під час якого формується більше й ніжне листя, з легкою пікантною гірчинкою. У разі рідкого поливу — листя дрібне й гірке, рослина швидко зацвітає. Для вирощування в середній смузі можна використовувати ранньостиглі сорти (врожай уже через 20—25 днів після сходів) - Пасьянс, Рококо, чи середньостиглі сорти (30—35 днів) - Корсика.

У 100 Г СВІЖОГО ЛИСТЯ РУКОЛИ МІСТИТЬСЯ:

Вітаміни:

Вітамін А (бета-каротин) — 1,4 мг

Вітамін В1 (тіамін) — 0,044 мг

Вітамін В2 (рибофлавін) — 0,086 мг

Ніацин (вітамін В3, чи вітамін РР) — 0,305 мг

Вітамін В5 (пантотенова кислота) — 0,44 мг

Вітамін В6 (піридоксин) — 0,07 мг

Фолієва кислота (вітамін В9) — 97 мкг

Вітамін С (аскорбінова кислота) — 15 мг

Вітамін Е (токоферол) — 0,43 мг

Вітамін К (філохінон) — 108,6 мкг

Холін (вітамін В4) — 15,3 мг

Макроелементи:

Калій — 369 мг

Кальцій — 160 мг

Магній — 47 мг

Натрій — 27 мг

Фосфор — 52 мг

Мікроелементи:

Залізо — 1,46 мг

Марганець — 321 мкг

Мідь — 76 мкг

Селен — 0,3 мкг

Цинк — 0,47 мг

СМАЧНО Й КОРИСНО

Страви з руколою подарують вашому організмові безліч вітамінів і корисних речовин. Тому додавайте її в усілякі салати, перші та другі страви, вона прикрасить їх своїм пікантним смаком. Пропонуємо кілька рецептів із цією корисною рослиною.

Сирний салат

Сир фета — 250 г, помідори чері — 8—10 штук, рукола — 1 пучок, маслинова олія, лимон.

Фету (бринзу чи любительський сир) нарізати невеликими шматочками, помідори чері - половинками. Змішати з листям руколи, поперчити, заправити маслиновою олією та лимонним соком.

Яєчний салат із руколою

Яйця курячі — 3 шт., рукола — 50 г, зелень кропу — 1 пучок, йогурт натуральний чи сметана — 3—4 ст. л., гірчиця — 1 ч. л., сіль (за смаком), перець чорний мелений (за смаком), горіхи кедрові (за смаком), олія маслинова — 1 ст. л.

Яйця відварити й нарізати, додати дрібно нарізану зелень кропу. Йогурт чи сметану з’єднати з гірчицею та маслиновою олією, перемішати до однорідної маси, посолити, поперчити. Заправити салат. Перемішати й поставити в холодильник на 20 хв. Листя руколи порвати руками. З’єднати з охолодженим салатом, перемішати, посипати кедровими горішками, подавати до столу.

Салат із руколою та сьомгою

Сьомга (філе слабосолене) — 200 г, лимон — 0,5 шт., грейпфрут (червоний) — 1 шт., цибуля ріпчаста (невелика) — 0,5 шт., оливки без кісточок — 10 шт., рукола — 1 пучок, перець білий — 0,5 ч. л., твердий сир — 50 г, олія маслинова.

Філе сьомги обмазати з усіх боків сумішшю солі, цукру й перцю, покласти в глибоку ємність, скропити маслиновою олією та соком половини лимона. Залишити маринуватися на півгодини.

Листя руколи промити й просушити, порвати руками на шматочки. Філе сьомги вийняти з маринаду й нарізати тонкими скибочками, викласти на тарілку. Додати м’якоть грейпфрута, почищену від перегородок. Додати цибулю, нарізану півкільцями, й розрізані навпіл оливки. Натерти на тертці твердий сир. Заправити салат маринадом, що залишився від риби.

Рукола здатна оздоровити весь організм.

Команда Тернопільської швидкої допомоги перемогла у змаганнях "Слобожанські медичні раллі". 

Тернопільські медики посіли перше місце у шостому Всеукраїнському чемпіонаті бригад швидкої допомоги у Харкові. Медична бригада у складі лікаря, двох фельдшерів та водія пройшли дев'ять випробувань і здобули перемогу.

Загалом участь у змаганнях  брало участь 32 команди. 

До Міжнародного дня відмови від паління у Тернополі провели акцію "Життя без тютюну".

Аби заохотити людей до здорового способу життя, відмовившись від шкідливої звички учасники акції роздавали перехожим інформаційні листівки, вимінювали у курців сигарети, натомість даючи їм цукерки, разом з дітьми малювали малюнки на тему “Тютюнопаління очима молоді”.

Цей день відзначається 31 травня. Ініціативу його проведення ще у 1977 році запропонували американці.

За твердженнями деяких дослідників, першими на землі курцями були єгипетські фараони. В одній з гробниць, датованій II тисячоліттям до нашої ери, був знайдений глиняний кальян. Батьківщиною тютюну вважається Центральна та Південна Америка, де до цього часу у звичайних умовах росте до 60 його видів.

У кінці XV століття Христофор Колумб на одному з Багамських островів, який він відкрив, побачив, як місцеві мешканці втягували в себе дим із тліючого листка, згорнутого у трубочку, випускаючи його через ніздрі. Такі трубочки вони називали «сигаро». Існує версія, що слово «тютюн» (табак) походить від назви провінції Табаго, що розташована на острові Гаїті.

Поширенню тютюну в Європі сприяв монах Роман Пане, який під час другої експедиції Колумба побував в Америці в якості місіонера. Він привіз в Іспанію тютюнові зерна та почав вирощувати цю рослину як декоративну. В 1496 році перші тютюнові плантації з’являються в Іспанії, а в 1560 році – у Франції. Захоплення тютюном було настільки сильним, що цій рослині почали приписувати лікувальні властивості, вважаючи її ледь не панацеєю.

В Росію тютюн був завезений у II половині XVI століття, а з XVII його стали вирощувати і в Україні. Зловживання тютюном  у Росії викликало протест з боку влади. Так, у 1683 році був виданий царський указ, згідно з яким курців карали 60-ма ударами палицею по п’ятках, а торговців тютюном – «били різками та відрізали носи». В кінці XVII – початку XVIII століття заходи, спрямовані проти куріння, стали пом’якшувати, оскільки Петро I і сам став рабом цієї звички. В результаті, він не лише пом’якшив усі закони, які забороняли куріння, а й дозволив ввозити тютюн із-за кордону.

Варто наголосити, що паління - особиста справа кожного. Проте після того, як ви позбудетеся цієї згубної звички, вже через місяць значно очистяться дихальні шляхи та не турбуватиме хронічний кашель; покращиться сон; підвищиться працездатність;  всі функції організму відновляться; через 3-6 місяців легені очистяться від шкідливих продуктів горіння тютюну (смоли, тютюнового пилу тощо).  через рік на 50% знизиться ризик розвитку коронарної хвороби серця; через 5 років значно знизиться ймовірність захворювання на рак легенів.

 

За оцінками ООН, кожна шоста людина у світі не має доступу до 20-50 літрів питної води на день, потрібних для забезпечення найнеобхідніших потреб - пиття, приготування їжі, гігієни та прибирання.

Таких проблем, на щастя, Україна не має. Однак, основне завдання, яке стоїть перед нами зараз, це збереження та дбайливе ставлення до водних ресурсів в нашій державі і області зокрема

Про наслідки маловоддя ріки Дністер у недалекому майбутньому розповіла Член ради Національного екологічного центру України Галина Проців газеті Експрес.

Серед головних: недостатня кiлькiсть або взагалі вiдсутнiсть питної води. Люди не зможуть утримувати домашнє господарство, їм бракуватиме води навiть для особистих потреб. І це станеться за якихось 20 років... Бiлий лелека уже рідкість в Україні, а також такі види риб, як веризуб, стерлядь - вони живуть виключно в Дністрі й уже занесені до Червоної книги. Уся риба потерпає від різкого перепаду рiвня води і від її зменшення, а менше води - то менше й кисню.

Перша причина маловоддя - безконтрольні, несанкціоновані вирубки лісів, особливо в місцях водозаборів, де формуються головні притоки річки. Деякі урочища у верхів'ї Дністра настільки винищені, що видніються лисі пагорби там, де шуміли ліси.

Друга причина - масове будівництво малих ГЕС у верхів'ї річки, які найактивніше зводилися у 2010 -- 2011 роках. Зараз налічується близько 30 таких об'єктів, i дiючих, і тих, що на стадії будівництва. Вони, на превеликий жаль, є чиєюсь власністю. Їх навіть не можна вважати альтернативною енергетикою, адже доведено, що міні-ГЕС руйнують річище, змінюють потенціал забору води і зменшують об'єм води, яка потрапляє у річку.

І третя причина - масове, неконтрольоване будівництво в долині Дністра і його приток. Воно, звичайно, незаконне, тому що це землі водного фонду, і експлуатація цих зон заборонена: десь на 50, а десь на 100 - 200 метрів від урізу води. Однак будівництво ведеться, при чому не лише індивідуальне, а й промислове.

Крім того, ми маємо 250 кілометрів Дністровського каньйону, це наша головна археологія, адже нiде в свiтi немає краще збережених об'єктів мезозойської ери та інших геологічних епох! Тут є можливiсть побачити всі перiоди формування літосфери Землі.

Це музей під відкритим небом. Але ми можемо втратити цю цінність.

 

 

Ревінь - багаторічна рослина сімейства гречаних широко застосовується в кулінарії для приготування компотів, киселів, варення, цукатів, начинки для пирогів, оскільки вона поживна і наділена цілющими властивостями, як повідомляє Diagnoz.

Калорійність: в 100 г продукту міститься 13 ккал.

Харчова цінність:

білків: 07 м;

жирів: 01 г;

вуглеводів: 25 р.

Користь і шкода ревеню

У цьому рослині є безліч кислот, необхідних для підтримки нормального функціонування організму, наприклад аскорбінова, яблучна та інші, а також рутин, різні цукри, пектинові речовини. Перераховувати, чим корисний ревінь, можна довго. По вітамінному складу і насиченості рослина, наприклад, цілком може змагатися з яблуками, а то й перевершувати їх.

В чому проявляється користь ревеню, так це прискорення регенерації шкіри, відновлення нормальної діяльності всього організму. Цей продукт підвищує опірність різним вірусам, знижує ризик розвитку пневмонії. Велика користь рослини, як доведено наукою, - у впливі на серцево-судинну систему. Корисні властивості ревеню допомагають запобігти розвитку ішемічного інсульту, серцевого нападу. З допомогою цієї рослини лікують псоріаз. Вживання медпрепаратів з ревенем профілактично впливає на організм, допомагаючи запобігти такі захворювання, як анемія та туберкульоз. Корисні властивості цього продукту широко використовують при катарі шлунка, кишечника, дисперсії. Ревінь можуть прописати як засіб, що поліпшує травлення, рідше - як проносне.

При вживанні ревеню необхідно бути особливо уважним до того, не підвищилася у вас температура. Справа в тому, що черешки рослини накопичують щавлеву кислоту, про шкоду якій попереджає офіційна медицина.

Не слід їсти багато ревеню під час вагітності. Він протипоказаний і тим, хто хворіє на ревматизм, цукровий діабет, холецистит, подагру, перитоніт, запалення сечового міхура, має камені в нирках , шлунково-кишкові кровотечі і т. п. У цих випадках шкода ревеню незмірно більше користі, тому від його вживання краще утриматися.

Тернопіль - у полоні аромату цвіту акації. Можна насолоджуватись цим запахом, а можна подбати про своє здоров'я. 

Настій квіток акації має жарознижуючу, протизапальну, відхаркувальну дію. Кору краще використовувати при розладах шлунку і підвищеній кислотності.

Увага! У великих дозах ця рослина отруйна. Токсальбумін робин, що міститься в корі, може викликати роздратування слизистих оболонок. При отруєнні відзначається наростаюче збудження.

Енергетичні властивості. Акація віддає енергію, наповнюючи людину бадьорістю. Особливо корисна жінкам.

Сік квіток акації, що не розпустилися, п`ють по чайній ложці 3 рази на день при білях. Корисно також робити спринцювання настоєм з квітів акації.

При білях корисно також жувати квітки білої акації, проковтуючи їх сік.

При гастритах з підвищеною кислотністю корисний гарячий настій кори молодих гілок акації.

Для його приготування 1 чайну ложку подрібненої кори запивають 300 мл кип`ятку, кип`ятять 3 хвилини, настоюють 1 год. Приймати по 1/3 скл. 3 рази на день (при хорошій переносимості можна пити по 1/2 сскл. 3 рази в день).

Настій квіток білої акації народна медицина рекомендує приймати як жарознижуючий і відхаркувальний засіб, а в деяких випадках (за відсутності інших ліків) як спазмолітичне і терпке.

Настій: 1 чайна ложка квіток заливається 1 скл. кип`ятку. Настоювати 1 годину, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день.

Хорошими лікувальними властивостями володіє настоянка квіток білої акації. Готується вона таким чином: 1 столову ложку квіток залити 200 мл спирту і настоювати протягом 10 днів. Використовується як відмінне розтирання при радикулітах, плекситах, остеохондрозі, міозитах і міалгіях.

При застарілому ревматизмі, поліартритних і подагричних болях хороший ефект має настоянка квіток, листя і молодих гілочок акації жовтої. Приготування і застосування таке ж, як і в попередньому рецепті.

Настоянка білої акації при зовнішньому застосуванні добре розсмоктує варикозні вузли, допомагає при тромбофлебіті. Хворі місця рясно змочують настоянкою і ретельно розтирають.

Для приготування настоянки узяти 30г сухих квіток або 50 г свіжих і залити 200 мл горілки. Настоювати 7 днів в темному місці.

При паралічі кінцівок настоянкою квіток акації білої добре змащувати і розтирати кінцівки 2—3 рази на день.

За матеріалами УНІАН

 

 

Серцево-судинні захворювання у тернополян за кількістю на першому місці.  Для того, щоб призупинити і загальмувати гіпертонічну хворобу, варто дотримуватися дієти. Необхідно виключити жирну і гостру їжу, їсти менше свіжого хліба і солодкого, копчених виробів.

Корисні такі продукти, як сир, капуста, фрукти, варена яловичина, чорна смородина, лимони, зелений лук, хрін. Таке харчування допомагає знижувати рівень токсинів в організмі. Необхідно пам'ятати, що споживання солі не має бути більше половини чайної ложки в день. Слід включати в щоденний раціон молочнокислі продукти, у тому числі кефір, так як він стабілізує роботу печінки, шлунково-кишкового тракту.

БАНАН

Банан є одним з фруктів, який багатий калієм, допомагає контролювати рівень кров'яного тиску. Банани не містять холестерину, що також важливо для організму. Досить з'їдати один або два банани на день, щоб знизити тиск без ліків. Поряд з бананом, ви також можете використовувати курагу, родзинки, смородину, апельсиновий сік, шпинат, кабачки, картоплю печена, диню та гарбуз.

 ЧАСНИК

І сирий і варений часник володіє властивостями, які допомагають контролювати високий рівень кров'яного тиску і зменшити рівень холестерину. При високому тиску, слід з'їдати один-два зубчики часнику в день, попередньо роздавивши їх. Подрібнені зубчики часнику виділяють сірководень, з'єднання якого сприяють хорошому кровотоку, перешкоджають утворенню газів і зменшують навантаження на серце. Можна додати п'ять-шість крапель часникового соку, в чотири чайні ложки води, і вживати два рази в день.

СЕЛЕРА

Високий рівень фітохімічної речовини, що міститься в селері, допомагає контролювати високий рівень кров'яного тиску. При регулярному споживанні селери, можна помітити значні поліпшення в зниженні рівня артеріального тиску. У той же час, вживання селери допоможе в зниженні гормонів стресу, які звужують судини, що призводить до високого кров'яного тиску. Намагайтеся щодня з'їдати одне стебло селери, спільно зі склянкою свіжої води. Можна просто жувати селеру для зниження кров'яного тиску.

ЛИМОН

Знизити тиск без ліків, допоможе регулярне споживання лимона. Лимон допомагає очистити кровоносні судини, що, в свою чергу, сприяє зниженню кров'яного тиску. При гіпертонії слід пити прісну воду з лимоном, кілька разів в день. Пийте один стакан теплої води з лимонним соком рано вранці на порожній шлунок. Для кращого результату, не додавайте сіль або цукор в лимонну воду.

МЕД

Мед може зменшити серцевий тиск, і надає заспокійливу дію на кровоносні судини і, отже, він може бути корисний для зниження високого кров'яного тиску. Люди, які страждають від гіпертонії, повинні вживати одну-дві чайні ложки меду щодня. Добре з'їдати дві чайні ложки меду на порожній шлунок вранці. Ще ви можете зробити суміш з однієї чайної ложки меду, імбирного соку і двома чайними ложками порошку насіння кмину, і їсти двічі на день. Іншим ефективним засобом є суміш із соку базиліка і меду в рівній кількості. Вживати цю суміш на порожній шлунок щодня.

СІК ЦИБУЛІ

Цибуля може бути використаний для зниження рівня кров'яного тиску. Спробуйте з'їдати одну середню сиру цибулину в день. Ви також можете приготувати суміш з соку цибулі і меду. Змішайте половину чайної ложки цибульного соку з половиною чайної ложки меду, і їжте два рази в день, щоб знизити рівень кров'яного тиску. Якщо цю суміш приймати два рази на день протягом одного-двох тижнів ви помітите значне поліпшення стану здоров'я.

За матеріалом СтопБолезни




 

 

 


 

Тернопіль - у полоні аромату цвіту акації. Можна насолоджуватись цим запахом, а можна подбати про своє здоров'я. 

Настій квіток акації має жарознижуючу, протизапальну, відхаркувальну дію. Кору краще використовувати при розладах шлунку і підвищеній кислотності.

Увага! У великих дозах ця рослина отруйна. Токсальбумін робин, що міститься в корі, може викликати роздратування слизистих оболонок. При отруєнні відзначається наростаюче збудження.

Енергетичні властивості. Акація віддає енергію, наповнюючи людину бадьорістю. Особливо корисна жінкам.

Сік квіток акації, що не розпустилися, п`ють по чайній ложці 3 рази на день при білях. Корисно також робити спринцювання настоєм з квітів акації.

При білях корисно також жувати квітки білої акації, проковтуючи їх сік.

При гастритах з підвищеною кислотністю корисний гарячий настій кори молодих гілок акації.

Для його приготування 1 чайну ложку подрібненої кори запивають 300 мл кип`ятку, кип`ятять 3 хвилини, настоюють 1 год. Приймати по 1/3 скл. 3 рази на день (при хорошій переносимості можна пити по 1/2 сскл. 3 рази в день).

Настій квіток білої акації народна медицина рекомендує приймати як жарознижуючий і відхаркувальний засіб, а в деяких випадках (за відсутності інших ліків) як спазмолітичне і терпке.

Настій: 1 чайна ложка квіток заливається 1 скл. кип`ятку. Настоювати 1 годину, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день.

Хорошими лікувальними властивостями володіє настоянка квіток білої акації. Готується вона таким чином: 1 столову ложку квіток залити 200 мл спирту і настоювати протягом 10 днів. Використовується як відмінне розтирання при радикулітах, плекситах, остеохондрозі, міозитах і міалгіях.

При застарілому ревматизмі, поліартритних і подагричних болях хороший ефект має настоянка квіток, листя і молодих гілочок акації жовтої. Приготування і застосування таке ж, як і в попередньому рецепті.

Настоянка білої акації при зовнішньому застосуванні добре розсмоктує варикозні вузли, допомагає при тромбофлебіті. Хворі місця рясно змочують настоянкою і ретельно розтирають.

Для приготування настоянки узяти 30г сухих квіток або 50 г свіжих і залити 200 мл горілки. Настоювати 7 днів в темному місці.

При паралічі кінцівок настоянкою квіток акації білої добре змащувати і розтирати кінцівки 2—3 рази на день.

За матеріалами УНІАН

 

 Цьогорічні кліщі вирізняються особливою агресивністю. Тернопільський парк Національного Відродження від них обробили. Сьогодні з 9 ранку там працювали спеціальні служби, які кропили територію, повідомляє TV-4.

Після таких заходів, кажуть фахівці, популяція цих комах знижується, відповідно, вони не нападають на людей. Кліщі переносять небезпечні хвороби, цьогоріч вони почали кусати ще у лютому. Тож з часом від них оброблять усі парки міста та зони відпочинку.айбільше випадків укісів кліщів зареєстровано у парку національного Відродження – майже 90%. Адже тут комахам, кажуть спеціалісти, добре рости і розвиватись – густа трава, багато кущів та чагарів. Повністю знищити їх – неможливо, а от контролювати кількість – цілком реально. Із самого ранку в парку працює понад 25 чоловік особового складу та резерв комунального підприємства “Профілактична дезінфекція” Тернополя. У роботі використовують звичайні та мотооприскувачі. Дезінфектори розташувались по периметру парку. Вони обробляють відкриті його ділянки та і важкодоступні місця – під деревами, кущами, сухостоєм.

Пік зростання кількості укусів кліщів та інфікування припадає на квітень-травень, а потім – ще одна хвиля у вересні. З часом усі тернопільські парки та місця відпочинку оброблять. Кліщі переносять інфекційні захворювання, серед них особливо небезпечним є бореліоз, відомий також як хвороба Лайма. Тож якщо кліщ вас таки вкусив – обов’язково звертайтесь до лікаря.

Сторінка 10 з 10