4ebed7efffc0e4484ba2a62c9aa5f0c1.jpg
49cc71f707a57070b6e1ec9be66577e7.jpg
Здоров'я
Здоров'я

Здоров'я (140)

Картопля, буряк, хліб і алкоголь входять до четвірки найпопулярніших продуктів в раціоні громадян України.

На Тернопільщині популярність буряку - особлива: борщ, буряк з хроном, салати, закуски і, навіть, десерти.

ПОКИ НА ВАШОМУ ГОРОДІ УТВОРИТЬСЯ ЧИМАЛЕНЬКИЙ КОРЕНЕПЛІД ЧЕРВОНОГО БУРЯКА, ПОСМАКУЙТЕ МОЛОДОЮ ГИЧКОЮ.

ГОСПОДИНІ ЧАСТО ВИКИДАЮТЬ ГИЧКУ СТОЛОВОГО БУРЯКУ. А ДАРЕМНО - БО ЧЕРЕШКОВО-ЛИСТОВІ ЧАСТИНИ ОВОЧА ЩЕ КОРИСНІШІ, НІЖ КОРЕНЕПЛОДИ.

Чи знаєте ви відповідь на таку гастрономічну загадку: в часи Вавилона якого овоча в їжу використовували лише листя, а корінь - лише для лікування? Столового, або як іще його називаємо, червоного буряка. Отже, якщо вміло приготувати «криваву ріпку» - коренеплід, черешки, листя - страви будуть не просто дуже смачні, а й суперкорисні. А додають буряки не лише у салати та класичний український борщ, а і в супи, котлети, квас і навіть торт, повідомляє Україна молода.

Трохи Італії

Поки на вашому городі утвориться чималенький коренеплід червоного буряка, посмакуйте молодою гичкою. Із давніх-давен із неї готували салати. Зрозуміло, що для початку гичку потрібно помити. Потім дрібно порізати і ошпарити окропом - так ви позбавитеся специфічного запаху.

Дуже гарно така гичка поєднується зі свіжими огірками, редькою, капустою, кропом, шпинатом, вареними яйцями, горіхами і насінням. Заправляти салати краще соняшниковою чи оливковою олією, змішаними з бальзамічним оцтом, лимонним, яблучним чи гранатовим соком. Або сметаною чи легким майонезом, краще домашнього приготування.

Щоб приготувати салат із гички і грецьких горіхів, візьміть 200 г гички, зубчик часнику, 3 столові ложки оливкової олії, зелень петрушки, кіндзи, кропу, 70 г почищених і подрібнених грецьких горіхів, столову ложку лимонного соку і сіль. Гичку помийте, покришіть і відваріть у підсоленій воді (хвилин вiсiм на повільному вогні), відкиньте на друшляк. Розітріть дерев’яною ложкою і залийте сумішшю олії й часнику, подрібненого і розтертого із сіллю. Зверху салат посипте зеленню петрушки, кропу, кінзи, горіхами. Скропіть лимонним соком.

Для салату з яйця і гички знадобиться 200 г гички, 50 г зеленого салату, 50 г соняшникової олії, кріп, петрушка, яйце, сіль, лимонний сік. Листя салату, гичку, кріп і петрушку помийте, подрібніть, посоліть і заправте олією. Додайте порізане варене яйце і скропіть лимонним соком.

Вишуканий бурячковий салат із сиром фета. Припасіть два середні молоді бурячки, 150 г сиру фета, пучок руколи, гілочку помідорів чері, жменю подрібнених грецьких горіхів, 3 столові ложки оливкової олії, чотири столові ложки гранатового соусу «Наршараб» або просто пригорщу зерен граната, перець. Запечені буряки поріжте на тонкі пластинки, змішайте з дрібно порізаною зеленню і викладіть на тарілки. Зверху покладіть нарізаний кубиками сир фета, злегка приперчіть і викладіть чері. Окремо змішайте гранатовий соус і оливкову олію, полийте салат. Присипте горіхами. Маленький кулінарний шедевр по-iталiйськи готовий!

Літні рецепти

Літнім у народі прозвали борщ iз молодим листям буряку. Для його приготування візьміть 500 г молодих бурячків iз гичкою, 4 картоплини, 200 г кабачків, 2 свіжі помідори, морквину, цибулину, столову ложку оцту, 2 столові ложки олії, чайну ложку вершкового масла, чайну ложку цукру, сметану і сіль за смаком.

Буряки помийте, відріжте гичку і почистіть, покладіть у киплячу воду разом iз дрібно нарізаною картоплею. За 10-15 хвилин до готовності додайте в банячок дрібно нарізану гичку, попередньо підсмажені на олії морквину і цибулину, помідори, кабачки, посоліть, додайте масло, оцет і цукор. За 5 хвилин до готовності буряк витягніть, потріть на великій тертці і знову додайте у борщ. Подавайте зі сметаною і зеленим кропом.

А не пробували ще голубці «Літній букет»? Для їх приготування потрібно великі листочки щавлю, буряку, хріну і капусти, 5 столових ложок томатної пасти, 3 столові ложки сметани, 2 зубчики часнику, 500 г м’ясного фаршу (який ви виберете), морквину, цибулину, 3 столові ложки сирого промитого рису, зелень, перець і сіль.

Спочатку приготуємо фарш: моркву натираємо на дрібній тертці й пасеруємо. Цибулю дрібно ріжемо і також пасеруємо окремо. З’єднуємо з фаршем, додаємо рис, сіль, перець, посічену зелень, усе перемішуємо. Листя хрону, щавлю, капусти та буряків ошпарюємо окропом, кладемо на них фарш і загортаємо, злегка обсмажуємо на олії. Дно каструлі покриваємо листям капусти. Викладаємо голубці шарами. Перший шар - в капустяному листі, другий - в листі щавлю, третій - у листках буряків, четвертий - в листі хрiну, і знову все спочатку. Зверху прикриваємо капустяними листочками, наливаємо трохи води, додаємо томатної пасти і тушкуємо на середньому вогні приблизно 50 хвилин. Готові голубці поливаємо соусом, посипаємо їх посіченою зеленню і подаємо до столу. Соус приготуйте з 3 столових ложок сметани, 4 столових ложок соусу з каструлі, де тушкувалися голубці, 2 зубчиків часнику - все перемішайте, і готово!

Можна приготувати оригінальне і корисне рагу з бурякової гички. Потрібно до півкілограма молодої гички, 2 зубчики часнику, цибулина, стручок болгарського перцю, солодка паприка за смаком, оливкова олія, 100 твердого сиру.

У високу пательню налийте 4 столові ложки оливкової (можна й іншу, кулiнарнi знавцi кажуть, особливо смакує з гарбузовою). Цибулину, солодкий перець і часник дрібно поріжте й обсмажте до золотистого кольору. Додайте помиту і дрібно порізану гичку, помішайте і тушкуйте, постійно помішуючи дерев’яною ложкою, 15 хвилин. Додайте 150 г холодної води, помішайте і всипте спеції. Натріть сир. Викладіть гаряче рагу на тарілку, посипте сиром і подавайте з тостами з чорного хліба і часнику.

Прихильникам здорового харчування припадуть до смаку оригінальні котлетки з листям буряку. А готуються вони просто: наріжте якнайдрібніше 300 г гички, додайте два сирі яйця і чотири столові ложки борошна, посоліть, поперчіть і перемішайте. З отриманої маси сформуйте невеличкі котлетки, обсмажте на соняшниковій олії і подавайте зі сметаною.

Для шанувальників пирогів

Любителі солоної випічки, напевне, спечуть пиріг iз бурячиння і курячим фаршем. Власне гичка надасть пирогу не лише літнього смаку, а соковитості, пишності, тому вона в рецепті - не випадкова. Отож приготуйте 300 г борошна, 150 г вершкового масла, яйце, 2 столові ложки води і сіль. Для начинки: 800 г молодої гички, 400 г фаршу, 2 зубчики часнику, 40 г вершкового масла, пучок петрушки і спеції за смаком.

Спочатку готуємо пісочне тісто. Всипте борошно в глибоку миску. Зробіть у ній заглиблення, влийте туди воду, додайте яйце і сіль. Замісіть тісто, накрийте серветкою й поставте на півгодини в холодильник. Гичку помийте, дрібно поріжте й проваріть у підсоленій воді 8-10 хвилин. На пательні розтопіть масло, обсмажте в ньому курячий фарш iз часником і подрібненою петрушкою. Із бурячиння злийте зайву воду, додайте зелену масу до фаршу i протушкуйте все 5 хвилин. Тісто тонко розкачайте на два коржі. Перший покладіть у форму, змащену маслом і присипану сухарями. На тісто викладіть начинку, накрийте другим коржем і защіпніть краї. Зверху змастіть збитим жовтком і запікайте в духовці при 180-200 градусах приблизно годину.

У кав’ярнях часто можна замовити собі шматочок моркв’яного пирога й отримати велике задоволення від його споживання. Буряковий торт - не тільки у закладах громадського харчування поки рідкість. Утiм деякі господині вже щедро діляться перевіреним рецептом буряково-шоколадного торту. Знає його Любов Скок iз Київщини, провідний бібліотекар ЦНБ ім. Вернадського, моя однокурсниця. Отож для торта знадобиться один великий буряк, 100 г борошна, 200 г цукру, 4 яйця, плитка чорного шоколаду, 3 столові ложки какао, 2 столові ложки меленого мигдалю, пакетик розпушувача для тіста, пакетик ваніліну, дрібка морської солі, чайна ложка цедри лимона і дві столові ложки оливкової олії.

Змішайте борошно, розпушувач, мигдаль і ванілін. На водяній бані розтопіть шоколад, додайте 3 столові ложки води, какао і цедру. Натріть на дрібній терці буряк. Окремо збийте яйця з оливковою олією. У посудині з борошном поєднайте яйця, буряк, шоколадну суміш iз дрібкою морської солі. Замісіть тісто, викладіть його у змащену маслом форму і поставте у духовку, розігріту до 180 градусів, на 40-45 хвилин. Коли торт буде готовим, остудіть його, розріжте на дві частини і перемастіть кремом зі сметани, збитої з цукром. Зверху прикрасьте ягодами, мигдалевою стружкою чи горіхами.

Ще простіше печеться буряковий кекс. Беріть 3 яйця, склянку цукру, 1,5 склянки борошна, склянку подрібнених горіхів, 3 склянки дрібно натертого буряку, по чайній ложці кориці та натертого імбиру, по склянці родзинок та олії і чайну ложку соди, погашеної оцтом. Усі інгредієнти поступово поєднуємо і вимішуємо. Випікаємо близько 40 хвилин при 180 градусах.

Не забувайте порад цілителів: максимально використовуйте всі літні дари природи!

Напої

Молодий квас

Актуальним у літню спеку стане корисний і поживний буряковий напій, приготовлений з півкілограма буряку, 4 столових ложок цукру і лимонної кислоти за смаком. Потрібно сирий буряк подрібнити, залити охолодженою кип’яченою водою і в закритому посуді залишити годин на дванадцять. Процідити, додати лимонну кислоту і цукровий сироп iз чотирьох столових ложок цукру. Остудити і… охолоджуватися!

Корисно

Молодий бурячок позбавляє болячок

«Ми ще багато чого не знаємо», - говорила нам бабуся, коли розтирала листок червоного буряку в руці й прикладала до голови, яка комусь із нас інколи могла розболітися. Бо ми не знали, для чого вона його прикладає, адже буряк - не пігулка. Втім через хвилин 15 головний біль минав. І до ран листочок буряку бабуся прикладала - здавалося, точно пам’ятаю, що розбите коліно боліло вже не так. Не повірите, але запалення очей я і зараз знімаю собі розтертим листочком буряку.

У будь-якій книжці з народного цілительства можна прочитати, що буряк - це клондайк вітамінів і мікроелементів: перший овоч молодості, що не може не зацікавити жінок, головний лікар при лікуванні анемії, щитовидки, шлунково-кишкового тракту, кровообігу, діабету, склерозу. Відомий карпатський цілитель Іван Гоянюк у своїй книзі «Народні рецепти. Лікування захворювань лікарськими рослинами. Поради на кожен день» славить лікувальні властивості маленького червоного коренеплоду і всіляко заохочує не нехтувати ним щодня. «Все, що росте в твоєму саду, - тобі на здоров’я й поживу» - пише він і додає: - Все, що у тебе росте під ногами, - для тебе ж».

Господині часто викидають гичку столового буряку. А даремно - бо черешково-листові частини овоча ще корисніші, ніж коренеплоди. До слова - бурячиння ще в давнину високо цінували за велику кількість корисних речовин, які воно містить. Приміром, у ньому є, крім аскорбінової і фолієвої кислот, вітаміни В1, В2, Р, РР, а ще - залізо, кальцій, калій, магній і йод. А вітаміну С у кілька разів більше, ніж у самому корені. Отож шлунок, печінка і кровообіг при вживанні буряку працюватимуть як годинник, поліпшиться обмін речовин.

А ще листя буряку, якщо його вживати, стає на перепоні утворення недоброякісних клітин.

 

Літо кличе тернополян на природу, а спека спонукає шукати затишок і тінь, але серед природної ідилії на нас чатує і небезпека.

Екзотична зонтична рослина, сибірський борщівник пальмами здіймається вздовж берегів Дністра і Стрия. Його ворсинки та їдкий сік викликають сильні опіки, нудоту, задуху, підвищення температури, алергічну реакцію, унаслідок чого на тілі залишаються характерні сліди-шрами. З початку літа від захворювання, викликаного контактом з рослинами (фітодерміту), потерпає чимало людей. Найбільш небезпечним борщівник стає в час цвітіння.

 

Відомий український лікар Ольга Богомолець на своїй сторінці у ФБ теж згадала про небезпеку і дала свої поради:

Речовини, які виділяє ця рослина в десятки разів підсилюють чутливість шкіри до сонячних променів. 

Тому, якщо тілесний контакт все ж відбувся - негайно і добре промийте шкіру водою з милом і повністю заховайтеся від сонця!! 

Повністю!! 

Не менше ніж на дві доби! 

Можете ще змастити шкіру протиопіковим кремом. 

Далі чекайте на появу пухирців, які лікуйте так само, як опіки. 

Якщо пухирці болять і дуже напружені - стерильною голочкою можете зробити маленьку дірочку в покришці пухиря, щоб випустити частину рідини. Але сам пухирець не чіпайте - рідина в ньому стерильна і під цією покришкою Рана скоріше загоїться!

Якщо був контакт з очима - негайно зверніться до лікаря, самотужки з опіком очей не впоратися. Треба буде використовувати протизапальні ін'єкційні препарати. 

А ще краще - будьте уважні і просто не зупиняйтеся коло цієї зовні гарної, але дуже небезпечної рослини. 

І дітей до неї не підпускайте і собак! 

І тоді гарні вихідні і мені і вам - забезпечені! :)

 

 

Як попередити виникнення кишкових інфекцій та що робити в разі виникнення симптомів хвороби, дала поради лікар-терапевт, повідомляє 1+1.

Кишкові інфекції можна вважати сезонним захворюванням, адже пік їх припадає на літній період. 

7 речей, що допоможуть легше переносити спеку.Найближчим часом в Україні протримається надзвичайно спекотна погода. Щоб легше переносити спеку, експерти радять, в першу чергу, пити понад два літри води в день. Найкраще підходить вітамінна вода домашнього приготування та підсолена негазована вода.

Проте ми не завжди маємо змогу випити чисту воду і вживаємо воду з крану чи інших неперевірених джерел. Така необачність може призвести до розвитку кишкових інфекцій.

Ще однією причиною захворювання є недостатньо вимиті фрукти та овочі. Чи можете уявити, що черешня чи полуничка, яку ви скуштували на базарі, може призвести до потрапляння патогенних мікроорганізмів, які спричиняють клінічні прояви кишкової інфекції?

Щоб попередити виникнення кишкової інфекції, варто дотримуватися наступних заходів профілактики:

Часто мити руки.

Термічно обробляти продукти харчування. М’ясні та рибні продукти потрібно ретельно проварювати чи пропарювати, адже при температурі понад 70 градусів більша частина патогенних організмів гине.

Не пити воду з-під крану, вживати воду в пляшках чи принаймні кип’ячену.

Звертати увагу на рівні захисту фільтрів для води.

Крім того, влітку варто трішки підкорегувати свій раціон харчування, щоб не отруїтися улюбленими стравами. Намагайтеся не їсти в найспекотніші періоди дня, снідайте та обідайте на годину раніше, а вечерю навпаки відкладіть на годину пізніше.

Відмовтеся від олії та сметани для салатів. Альтернативою може бути будь-яка рослинна олія.

3 правила, як вибрати свіже м'ясо для шашлика.У літній період м’ясо ліпше тушкувати чи варити, адже смажені страви можуть спричинити розлади шлунку. Експерт радить ретельно пережовувати їжу, адже виділення шлункового соку є природнім механічним захистом від хвороби.

Якщо, незважаючи на засоби профілактики, ви відчуваєте недомагання та слабкість, варто насторожитися. Це є першими признаками кишкової інфекції. Обов’язково зверніться до лікаря, лише спеціаліст може оцінити ступінь тяжкості хвороби та призначити відповідне лікування.

Поки ви чекаєте на лікаря не варто зволікати, почніть приймати ентеросорбенти, які зменшують засвоєння токсинів в кишечнику. Також пийте багато рідини маленькими порціями. Лікарі радять кожні 5 хвилин робити ковток трав’яного чаю, кип’яченої води чи несолодкого компоту.

 

Відчули дратівливість, засумували або просто сумуєте? Вам потрібно бігати, бігати, бігати, повідомляє Cameralabs.

Письменниця Джойс Керол Оутс одного разу написала в колонці для New York Times, що «у людини, що біжить розум рухається разом з тілом ... в ритмі з ногами і руками». Режисер Кейсі Нейстат минулої осені розповів журналу Світ Бігуна, що іноді тільки біг приносить йому ясність розуму. «Перед кожним важливим рішенням, яке я прийняв за останні вісім років, я спочатку бігав», - сказав він виданню. Але, напевно, найкраще висловився бігун на ім'я Монте Девіс в книзі «Радість Запущено» (1976): «Важко бігти і в той же час жаліти себе. Крім того, після довгої пробіжки надходить час ясності і врівноваженості ».

Після хорошої пробіжки часом можна відчути себе абсолютно новою людиною. І це в буквальному сенсі. Приблизно три десятиліття досліджень в області нейрології виявили стійкий зв'язок між аеробним тренуванням і подальшої когнітивної ясністю. Але саме захоплююче відкриття в цій галузі - нейрогенез.

Не так давно найяскравіші уми людства вважали, що наш мозок отримує певну кількість нейронів, чисельність яких не збільшується в дорослому житті. Виявилося, що це помилка. Дослідження, проведені на тваринах, показали, що протягом життя в головному мозку утворюються нові нейрони. І в даний час відомо, що народження нових нейронів викликають енергійні аеробні вправи, говорить Карен Постал (Karen Поштова), президент Американської академії клінічної нейропсихології.

Цікаво, що нові клітини утворюються в гіпокампі, області мозку, пов'язаної з навчанням і пам'яттю. Це допоможе пояснити, частково, чому багато досліджень виявляють зв'язок між аеробікою і поліпшенням пам'яті. «Якщо ви тренуєтеся до появи поту, - приблизно 30-40 хвилин - у вас генеруються нові мозкові клітини», - каже Постал, яка і сама бігає. «Це відбувається як раз в області, пов'язаної з пам'яттю».

Зміни після пробіжки зафіксували і в лобових частках головного мозку. Підвищена активність в цих ділянках спостерігається після того, як люди переймають довгострокову звичку до фізичної активності. Після 30-40 хвилин енергійної аеробного тренування дослідники зафіксували збільшення припливу крові в цій області, яка, до речі, пов'язана з перспективним плануванням, увагою і зосередженістю, постановкою цілей і управлінням часом.

Ця ділянка мозку також пов'язаний з регулюванням емоцій, що допомагає пояснити результати недавнього дослідження, проведеного професором психології Гарвардського університету Емілі Е. Бернштейн (Емілі Е. Бернштейн). Вона займається бігом і зацікавилася тим, які зміни він викликає в її головному мозку. «Я помічаю, що відчуваю себе краще, коли я активна», - КАЖЕ Еімлі. Її зацікавили інтервенційні дослідження, проведені за останні роки, які передбачають, що людям, які відчувають проблеми з настроєм або тривожністю, допомагають фізичні вправи. Бернштейн захотіла дізнатися, чому це працює.

Щоб розібратися, вона вдалася до версії класичного експерименту серед дослідників, що вивчають емоції. Разом зі своїм колегою Річардом Дж. Макналлі вони включали фінальну сцену з фільму «Чемпіон» (Champ, 1979) для групи випробовуваних. Ось цей епізод:

Перед переглядом частина з 80 учасників пробігла підтюпцем протягом 30 хвилин; інші випробовувані нічого не робили. Після перегляду все заповнили опитувальник, щоб вказати, яке враження справив на них фільм. Потім все напружено працювали протягом 15 хвилин, після чого знову перевірили, як вони себе почувають. Учасники дослідження, які скоїли 30-хвилинну пробіжку, швидше оговталися від емоційної сцени, ніж інші. Особливу користь від бігу отримали ті, хто спочатку почувався гірше. В даний час Емілі Бернштейн проводить додаткові дослідження, щоб точно визначити, чому і як саме це працює.

Є ще одна велика вигода для мозку, пов'язана з бігом. Поки ви накручуєте кілометри, ваш мозок «витає в хмарах». Усвідомленість або зосереджене перебування тут і зараз приносить в життя велику користь, про що свідчить зростаюча кількість наукових даних. І все ж мрії і мрійливість не менш важливі. Наприклад, ось уривок зі статті, яку три психолога опублікували в 2013 році в журналі Frontiers в психології:

«Розум блукає по нашому свідомого вибору або випадково і це приносить відчутну винагороду при зіставленні особисто значущих цілей і прагнень. Іноді доводиться втретє перечитувати рядок тексту через те, що увагу віддалилося від теми .... Втратити пару хвилин це незначна трата, якщо відволікання уваги дозволило нам, нарешті, зрозуміти, чому щось сказане вами так засмутило боса минулого тижні. Повернутися додому з магазину без яєць, покупка яких була метою походу в супермаркет, це всього лише досада, якщо за цей час вас осінило рішення просити про підвищення, змінити роботу або повернутися до навчання ».

Складно виміряти вигоду від блукаючих думок, але це не означає, що вони не представляють собою цінності. Якраз тривалий біг надійно призводить до подібного стану розуму. В ході декількох недавніх досліджень вчені намагалися дізнатися, про що думають професійні бігуни або любителі, намотуючи версти. У більшості випадків думки не про справи. Вони не мають ніякого значення. Як написав Харукі Муракамі у своїй книзі «Про що я говорю, коли говорю про біг»: «Коли я біжу, навколо мене утворюється якась порожнеча. Можна сказати, що я і бігаю-то, щоб опинитися в цій самій порожнечі. Хоча вона все одно негерметична - в ній витають будь-які думки на кшталт ось цієї, і я час від часу на них натикаюся ».

На Тернопільських клумбах уже зацвіла календула. Квітка не тільки тішить око, але і має багато лікувальних властивостей.

Календула є невеликою однорічною рослиною зі скромними квітами білого, жовтого або оранжевого кольору родом з Південної Європи вже не одну сотню років має патент цілющого засобу самого широкого спектру дії. Люди давно і успішно застосовують квіткові кошики календули, а також нижні листя і гілочки з листям в період цвітіння для лікування і профілактики різних захворювань, повідомляє ukrhealth.

Квіти календули містять кілька органічних кислот, смоли, каротин (про його наявність свідчить жовтий або оранжевий колір), дубильні речовини, основною же речовиною, яка входить до складу кольорів, є календен. А терпкий аромат квітів календули обумовлює ефірна олія.

Невибаглива календула часто виступає в ролі декоративної рослини і радує своєю скромною красою протягом усього літа, а ось збирати квіти для використання в лікувальних цілях потрібно відразу ж після початку цвітіння. Квіти, зібрані пізніше, можуть втратити колір або в процесі сушіння сильно подрібнити, через що втратять придатність. І, до речі, не варто запасатися календулою про запас — її корисні властивості зберігаються протягом двох років після збору.

Практичне застосування календули

Здорова краса. Ті, хто бажає поліпшити стан шкіри і волосся можуть сміливо використовувати відвари і настої календули — вони дуже ефективні, доступні, прості у використанні і з успіхом замінять багато дорогих косметичних засобів. Між іншим, багато з цих засобів мають у своєму складі витяжки або ефірну олію цих корисних кольорів.

І не даремно. Календула, що володіє бактерицидними властивостями, допомагає позбутися від вугрової висипки, бородавок, фурункулів, пігментних плям. Лосьйони, мазі, креми, масла промислового виробництва або приготовані в домашніх умовах при регулярному застосуванні вирішують багато проблем косметології, а тому улюблені і затребувані красунями в самих різних країнах.

Гінекологія. Дамам буде цікаво дізнатися, що свою англійськау назву marigold, що означає «золото Марії» календула отримала за свої заслуги перед жінками, а в середні століття була одним з квітів, присвячених Діві Марії. У ті часи, коли лікувалися в основному народними методами, саме календула вирішувала багато проблем жіночої статі: їй поступалися навіть фіброми, кісти яєчника та ущільнення на грудях, що вже говорити про такі «дрібниці» як встановлення нормальних менструацій і зняття тонусу матки.

Ще середньовічні жінки виявили, що масло календули ефективно і швидко заліковує тріщини, які часто з’являються при годуванні дітей грудьми і викликають дуже хворобливі відчуття. А ось вагітним жінкам не варто експериментувати: календула дуже активний засіб, через що не рекомендується її застосовувати, будучи в «цікавому» положенні.

Хвороби порожнини рота і горла. Кровоточать ясна? Не відпускає хронічний тонзиліт? Трохи похолодало — ангіна? У дитини стоматит? Настій календули — доступний засіб для полоскання горла, який швидко позбавить від перерахованих проблем і дорослих і дітей. Її бактерицидні властивості забезпечують якісне лікування без будь-яких побічних ефектів.

Захворювання ШКТ. Лікування настоянкою календули дає гарні результати при виразковій хворобі шлунка, гастриті, лікуванні хвороб дванадцятипалої кишки і кишечника, застосовується як жовчогінний засіб для виведення шлаків.

Однак при лікуванні даних захворювань рекомендується дотримуватися дозування в суворій відповідності з призначенням лікаря, з яким потрібно обговорити можливість лікування цим активним засобом. До речі, властивості календули давно визнані офіційною медициною, тому якщо ви звернетеся з проханням до доктора призначити вам курс лікування або профілактики настойкою або відваром календули, він навряд чи здивується.

Серцево-судинні захворювання. Календула навіть може допомогти при багатьох захворюваннях серця, вона також надає заспокійливу дію на центральну нервову систему і знижує артеріальний тиск. Але знову — хоча препарати на її основі не викликають ніяких побічних дій, їх потрібно застосовувати тільки після консультації з лікарем.

Онкологія. Звичайно, стверджувати, що за допомогою календули можна вилікувати рак ми не будемо. Не можна. Але людям, у яких є злоякісні пухлини, вона допомагає істотно зменшити больові відчуття. Саме тому входить до складу багатьох медичних препаратів, спеціально розроблених для вирішення цієї проблеми.

Календула в кулінарії

Оскільки правильне харчування — це частина здорового способу життя, не можна не згадати про те, що навіть у кулінарії знайшлося почесне місце для цілющої багатофункціональної квітки. Так, висушена і подрібнена календула може замінити шафран і використовується як спеції до морепродуктів, м’яса і курки. Часто календула, а саме масляний екстракт з язичкових квіток, застосовується як харчовий барвник, яким фарбують масло і сири. Гурмани посипають свіжими пелюстками квітів літні салати: і красиво, і смачно, і корисно.

А про корисність чаю з неї і говорити нічого - пийте такий час від часу як профілактичний засіб і багато хвороб обійдуть вас десятою дорогою.

На Тернопільських клумбах уже зацвіла календула. Квітка не тільки тішить око, але і має багато лікувальних властивостей.

Календула є невеликою однорічною рослиною зі скромними квітами білого, жовтого або оранжевого кольору родом з Південної Європи вже не одну сотню років має патент цілющого засобу самого широкого спектру дії. Люди давно і успішно застосовують квіткові кошики календули, а також нижні листя і гілочки з листям в період цвітіння для лікування і профілактики різних захворювань, повідомляє ukrhealth.

Квіти календули містять кілька органічних кислот, смоли, каротин (про його наявність свідчить жовтий або оранжевий колір), дубильні речовини, основною же речовиною, яка входить до складу кольорів, є календен. А терпкий аромат квітів календули обумовлює ефірна олія.

Невибаглива календула часто виступає в ролі декоративної рослини і радує своєю скромною красою протягом усього літа, а ось збирати квіти для використання в лікувальних цілях потрібно відразу ж після початку цвітіння. Квіти, зібрані пізніше, можуть втратити колір або в процесі сушіння сильно подрібнити, через що втратять придатність. І, до речі, не варто запасатися календулою про запас — її корисні властивості зберігаються протягом двох років після збору.

Практичне застосування календули

Здорова краса. Ті, хто бажає поліпшити стан шкіри і волосся можуть сміливо використовувати відвари і настої календули — вони дуже ефективні, доступні, прості у використанні і з успіхом замінять багато дорогих косметичних засобів. Між іншим, багато з цих засобів мають у своєму складі витяжки або ефірну олію цих корисних кольорів.

І не даремно. Календула, що володіє бактерицидними властивостями, допомагає позбутися від вугрової висипки, бородавок, фурункулів, пігментних плям. Лосьйони, мазі, креми, масла промислового виробництва або приготовані в домашніх умовах при регулярному застосуванні вирішують багато проблем косметології, а тому улюблені і затребувані красунями в самих різних країнах.

Гінекологія. Дамам буде цікаво дізнатися, що свою англійськау назву marigold, що означає «золото Марії» календула отримала за свої заслуги перед жінками, а в середні століття була одним з квітів, присвячених Діві Марії. У ті часи, коли лікувалися в основному народними методами, саме календула вирішувала багато проблем жіночої статі: їй поступалися навіть фіброми, кісти яєчника та ущільнення на грудях, що вже говорити про такі «дрібниці» як встановлення нормальних менструацій і зняття тонусу матки.

Ще середньовічні жінки виявили, що масло календули ефективно і швидко заліковує тріщини, які часто з’являються при годуванні дітей грудьми і викликають дуже хворобливі відчуття. А ось вагітним жінкам не варто експериментувати: календула дуже активний засіб, через що не рекомендується її застосовувати, будучи в «цікавому» положенні.

Хвороби порожнини рота і горла. Кровоточать ясна? Не відпускає хронічний тонзиліт? Трохи похолодало — ангіна? У дитини стоматит? Настій календули — доступний засіб для полоскання горла, який швидко позбавить від перерахованих проблем і дорослих і дітей. Її бактерицидні властивості забезпечують якісне лікування без будь-яких побічних ефектів.

Захворювання ШКТ. Лікування настоянкою календули дає гарні результати при виразковій хворобі шлунка, гастриті, лікуванні хвороб дванадцятипалої кишки і кишечника, застосовується як жовчогінний засіб для виведення шлаків.

Однак при лікуванні даних захворювань рекомендується дотримуватися дозування в суворій відповідності з призначенням лікаря, з яким потрібно обговорити можливість лікування цим активним засобом. До речі, властивості календули давно визнані офіційною медициною, тому якщо ви звернетеся з проханням до доктора призначити вам курс лікування або профілактики настойкою або відваром календули, він навряд чи здивується.

Серцево-судинні захворювання. Календула навіть може допомогти при багатьох захворюваннях серця, вона також надає заспокійливу дію на центральну нервову систему і знижує артеріальний тиск. Але знову — хоча препарати на її основі не викликають ніяких побічних дій, їх потрібно застосовувати тільки після консультації з лікарем.

Онкологія. Звичайно, стверджувати, що за допомогою календули можна вилікувати рак ми не будемо. Не можна. Але людям, у яких є злоякісні пухлини, вона допомагає істотно зменшити больові відчуття. Саме тому входить до складу багатьох медичних препаратів, спеціально розроблених для вирішення цієї проблеми.

Календула в кулінарії

Оскільки правильне харчування — це частина здорового способу життя, не можна не згадати про те, що навіть у кулінарії знайшлося почесне місце для цілющої багатофункціональної квітки. Так, висушена і подрібнена календула може замінити шафран і використовується як спеції до морепродуктів, м’яса і курки. Часто календула, а саме масляний екстракт з язичкових квіток, застосовується як харчовий барвник, яким фарбують масло і сири. Гурмани посипають свіжими пелюстками квітів літні салати: і красиво, і смачно, і корисно.

А про корисність чаю з неї і говорити нічого - пийте такий час від часу як профілактичний засіб і багато хвороб обійдуть вас десятою дорогою.

На Тернопільщині у дитячих літніх таборах відпочинку - перший заїзд.

Цього року діти Тернополя і області можуть відвідати відпочинкові, оздоровчі та наметові табори. Ціна – від 160 до 180 гривень за день. Проте є місця і для пільгових категорій. Дві перших групи таких дітей уже поїхали на оздоровлення. Одна у дитячо-оздоровчий комплекс ” Збруч”, що у Борщівському районі, а інша –  у «Лісову пісню» у Борщові, повідомляє TV-4.

Наступне відправлення - 26 і 27 червня.

 

У рецептах літніх салатів від тернопільських кухарів і домашніх господинь все частіше з'являється рукола. І не дарма.

Дворічна трав’яниста рослина. Вона дуже популярна в країнах Близького Сходу, Центральної та Південної Європи, особливо у Франції та Італії. В останні роки завоювала любов українців. Тому продається на ринках, у супермаркетах, все більше людей вирощують її на своїх присадибних ділянках.

Рукола має своєрідний смак - кислувато-гірчичний, тому підходить практично до всіх страв: овочевих, м’ясних, рибних, рису, макаронів, картоплі.

ЧИМ КОРИСНА ЦЯ РОСЛИНА

Страви з руколою стають не тільки оригінальними й смачними, а й дуже корисними. Рукола - це джерело потрібних для організму речовин. Вона містить вітаміни: А, В1, В2, В5, В6, В9, РР, С, Е, К; макроелементи: калій, кальцій, магній, натрій, фосфор; мікроелементи: залізо, марганець, мідь, селен, цинк, йод. Тому вона корисна й тим, хто прагне зберегти своє здоров’я, й тим, хто хоче відновити його, позбувшись різних хвороб. Рукола сприяє нормалізації обміну речовин. Через це дуже цінується дієтологами, які спеціалізуються на харчуванні для людей, котрі мріють нормалізувати свою масу тіла. Страви з руколою швидко насичують, хоча можуть бути низькокалорійними.

Крім того, ця рослина є природним енергетиком, імуномодулятором. Вона сприяє підвищенню рівня гемоглобіну крові, виведенню холестерину й тонізує увесь організм. Рукола відома також як рослина-афродизіак (сприяє підвищенню потенції). З цією метою її вживають у суміші: 100 г сухого потовченого листя руколи, 100 г меду і 10 г чорного перцю. Для досягнення стійкого тривалого ефекту застосовують щоранку по 1 ч. л.

Американські лікарі виявили, що вживання руколи запобігає розвитку виразкової хвороби, використовують її й для лікування цієї недуги. Рукола вважається однією з найцінніших рослин у профілактиці онкологічних захворювань. Рослина має виражені діуретичні (виводить надмірну воду з організму), гепатозахисні (поліпшує функції печінки), протицинготні, антибактеріальні, протикашльові, лактогенні та ті, що поліпшують травлення, властивості.

Речовини, які містяться в рослині, стимулюють роботу травного тракту, зміцнюють стінки кровоносних судин, сприяють нормалізації водно-сольового балансу, підвищують рівень гемоглобіну й знижують рівень цукру в крові. Індійські цілителі застосовують насіння руколи як засіб для лікування шкірних хвороб, сік — для лікування виразок, гематом, поліпів носоглотки.

Трохи гострувато-пряний смак і тонкий аромат яскраво-зеленого соковитого листя добре комбінуються з іншими листовими овочами (шпинатом, салатом). Руколу додають у перші страви, до тушкованих овочевих гарнірів, у піцу, різотто й різні соуси для макаронів, рису. Велике листя - оригінальний гарнір до м’ясних і рибних страв, прикраса для бутербродів. Подрібнене листя можна додавати в домашній сир, до відвареної картоплі, до холодних закусок, повідомляє Академія здоров'я.

ЯК ВИРОСТИТИ РУКОЛУ

За бажанням руколу легко виростити в себе на грядці. Причому, сіяти її можна в кілька строків, аж до середини серпня. Висівають руколу рядами з проміжком 20-25 см, глибина загортання насіння 10-11 мм. Сходи, зовні схожі на редис, з’являються на 5—6 день. Догляд за ними не складний: своєчасне розпушування міжрядь, видалення бур’янів і проріджування. Головне - пам’ятати, що рукола - дуже світлолюбна рослина, що потребує рясного поливу, під час якого формується більше й ніжне листя, з легкою пікантною гірчинкою. У разі рідкого поливу - листя дрібне й гірке, рослина швидко зацвітає. Для вирощування в середній смузі можна використовувати ранньостиглі сорти (врожай уже через 20-25 днів після сходів) - Пасьянс, Рококо, чи середньостиглі сорти (30-35 днів) - Корсика.

У 100 Г СВІЖОГО ЛИСТЯ РУКОЛИ МІСТИТЬСЯ:

Вітаміни:

Вітамін А (бета-каротин) — 1,4 мг

Вітамін В1 (тіамін) — 0,044 мг

Вітамін В2 (рибофлавін) — 0,086 мг

Ніацин (вітамін В3, чи вітамін РР) — 0,305 мг

Вітамін В5 (пантотенова кислота) — 0,44 мг

Вітамін В6 (піридоксин) — 0,07 мг

Фолієва кислота (вітамін В9) — 97 мкг

Вітамін С (аскорбінова кислота) — 15 мг

Вітамін Е (токоферол) — 0,43 мг

Вітамін К (філохінон) — 108,6 мкг

Холін (вітамін В4) — 15,3 мг

Макроелементи:

Калій — 369 мг

Кальцій — 160 мг

Магній — 47 мг

Натрій — 27 мг

Фосфор — 52 мг

Мікроелементи:

Залізо — 1,46 мг

Марганець — 321 мкг

Мідь — 76 мкг

Селен — 0,3 мкг

Цинк — 0,47 мг

СМАЧНО Й КОРИСНО

Страви з руколою подарують вашому організмові безліч вітамінів і корисних речовин. Тому додавайте її в усілякі салати, перші та другі страви, вона прикрасить їх своїм пікантним смаком. Пропонуємо кілька рецептів із цією корисною рослиною.

Сирний салат

Сир фета — 250 г, помідори чері — 8—10 штук, рукола — 1 пучок, маслинова олія, лимон.

Фету (бринзу чи любительський сир) нарізати невеликими шматочками, помідори чері - половинками. Змішати з листям руколи, поперчити, заправити маслиновою олією та лимонним соком.

Яєчний салат із руколою

Яйця курячі — 3 шт., рукола — 50 г, зелень кропу — 1 пучок, йогурт натуральний чи сметана — 3—4 ст. л., гірчиця — 1 ч. л., сіль (за смаком), перець чорний мелений (за смаком), горіхи кедрові (за смаком), олія маслинова — 1 ст. л.

Яйця відварити й нарізати, додати дрібно нарізану зелень кропу. Йогурт чи сметану з’єднати з гірчицею та маслиновою олією, перемішати до однорідної маси, посолити, поперчити. Заправити салат. Перемішати й поставити в холодильник на 20 хв. Листя руколи порвати руками. З’єднати з охолодженим салатом, перемішати, посипати кедровими горішками, подавати до столу.

Салат із руколою та сьомгою

Сьомга (філе слабосолене) — 200 г, лимон — 0,5 шт., грейпфрут (червоний) — 1 шт., цибуля ріпчаста (невелика) — 0,5 шт., оливки без кісточок — 10 шт., рукола — 1 пучок, перець білий — 0,5 ч. л., твердий сир — 50 г, олія маслинова.

Філе сьомги обмазати з усіх боків сумішшю солі, цукру й перцю, покласти в глибоку ємність, скропити маслиновою олією та соком половини лимона. Залишити маринуватися на півгодини.

Листя руколи промити й просушити, порвати руками на шматочки. Філе сьомги вийняти з маринаду й нарізати тонкими скибочками, викласти на тарілку. Додати м’якоть грейпфрута, почищену від перегородок. Додати цибулю, нарізану півкільцями, й розрізані навпіл оливки. Натерти на тертці твердий сир. Заправити салат маринадом, що залишився від риби.

Рукола здатна оздоровити весь організм.

Її називають Чорною королевою лісу, Цар-ягодою. На тернопільських ринках на прилавках з городиною уже з'явилась чорниця.

Продавці правлять від 50 гривень, але висока ціна не зупиняє поціновувачів цієї особливої ягоди.

Як тільки літнє сонце починає свої найкращі дні, тишком-нишком вона дозріває у лісах для того, щоб подарувати людям справжню насолоду смаком, а разом з тим і полікувати.

Чорниця – чагарникова рослина, кущик до 0,5 м висоти з синьо-чорними їстівними ягодами; росте по лісах утворюючи живе надґрунтове вкриття.

Чорниця росте у хвойних і мішаних лісах на галявинах. Світлолюбна рослина. Цвіте у квітні-травні, плоди достигають у липні.

Поширена на Поліссі, у Карпатах, зрідка у північному Лісостепу. Основні райони заготівель зосереджені у Волинській, Рівненській, Житомирській, Тернопільській, Сумській, Львівській областях, на півночі Чернігівської і Київської областей, у Карпатах. Запаси ягід значні, проте чорниця потребує дбайливого використання і охорони. Загальна площа чорничників становить 40 тис. га, тільки на Поліссі України щорічно можна заготовити в середньому до 30 тис. тон ягід.

Плоди чорниці містять вуглеводи (5,3 – 7,4%): глюкоза, фруктоза, сахароза, пектин; органічні кислоти (0,90 – 1,28% ): лимонна, молочна, щавлева, яблучна, янтарна; вітаміни: А, В, С, РР, аскорбінова кислота, нікотинова кислота, каротин; ефірну олію, сполуки марганцю і заліза. Вміст аскорбінової кислоти становить до 250 мг/100 г.

До складу плодів чорнициці входять також такі макроелементи: калій - 0,12-0,87%, кальцій – 0,098-1,12%, фосфор – 0,125-0,286% та мікроелементи: бром – 1,12-10,5 кг/мг, мідь – 329 – 3120 кг/мг, йод – 0,126-0,298 кг/мг, марганець – 41,4-177 кг/мг, цинк – 10,4-31,4 кг/мг.

Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров’я склали список з 10 продуктів, без яких просто неможливо підтримувати здоровий спосіб життя. Серед яблук, моркви, капусти, зеленого чаю, помідорів, гострого перцю чілі, броколі, цибулі та крес-салату знайшлося місце і чорниці. Регулярне вживання такого кошика продуктів допомагає не лише залишатися молодими та здоровими, а й впливає на психологічний стан та настрій людини, оскільки усі вищезгадані продукти мають унікальне поєднання активних елементів. Отож, вперед знайомитися з корисними властивостями диво-ягоди!

Дякуючи вмісту вітаміну А, чорниця незамінна при лікуванні проблем зору. Відомо, що вона не лише допомагає позбутися втоми очей, але й загострює зір, особливо зір у сутінках. Можна їсти чорницю свыжу та повидло з неї, заварювати чай із висушених плодів. З неї роблять ліки та краплі для очей.

Звичайно, чорниця, як і усі інші фрукти має максимум корисності при мінімумі калорій. Хочете знати який ефект будете мати після чорничної дієти? За 3 дні ви зможете позбутися 1-2,5 кг. Все залежить від того, скільки зайвої ваги у вас є. При умові розумного та здорового харчування. Триденна дієта може стати хорошим початком боротьби з зайвими кілограмами. До того ж, споживаючи чорницю, ви не лише позбавитеся зайвої ваги, а й загострите зір та помолодшаєте, адже саме ця ягода є лідером за вмістом вітамінів серед її лісових подруг.

Якщо ще зовсім нещодавно чорницю вважали лише лікарем для покращення зору, то вже зараз вчені стверджують про її чудодійний омолоджуючий ефект. Виявляється, чорниця - найбагатше джерело антоціанидів - найсильніших із усіх природних антиоксидантів.

Усім відомо, що чим молодший у людини мозок, основною функцією якого є регулювання усіх видів обміну в організмі, тим молодший і сам організм. Виявляється, чорниця здатна збільшувати у мозку кількість дофаміну - сполучення, що регулює найважливіші процеси мозку. Збільшення дофаміну сприяє виробленню гормону росту, який відповідає за поновлення та омолодження всіх клітин організму.

Цікавою властивістю цієї ягоди є те, що сушені вони мають антибактеріальну дію і добре допомагають при розладі шлунка, повідомляє organic.ua 

Ягода надзвичайно багата вітамінами та мікроелементами має протибактеріальну, протианемійну дію та властивість оздоровлювати кишечник.

Надзвичайно корисна людям, хворим на малокрів‘я, ревматизм, шкірні захворювання, а також тим, хто має каміння в нирках.

Чорницю використовують в харчовій промисловості (для виробництва сиропів, соків, морсів, повидла, варення, мармеладів, наповнювачів, харчових барвників). З ягід чорниці роблять плодово-ягідне вино, яке має прекрасні смакові якості, високі лікувально-дієтичні властивості та гарний колір.

Сік і ягоди чорниці мають бактерицидні властивості, кислоти ягід поліпшують процеси травлення і запобігають відкладанню в порожнині суглобів солей щавлевої кислоти. Велике значення ягоди чорниці мають в нормалізації процесів обміну речовин, лікуванні подагри і ревматизму запаленні слизових оболонок носоглотки.

Не пропустіть сезон чорниці - ця чудо-ягода лікує сто хвороб!

До медиків Козівської районної лікарні зі скаргами на погіршення самопочуття звернулись 57-річна козівчанка та її 8-річна онука. З діагнозом отруєння невідомою речовиною їх госпіталізували. 

Про випадок медики повідомили районне відділення поліції.

Поліцейські з’ясували, що пенсіонерка і дівчинка втрапили до медзакладу через побутову необачність. Того дня дідусь малечі планував обприскувати виноград й підготував для цього спеціальний розчин. Отруту розведену з водою залишив у відрі в хаті, повідомляє сайт Нацполіції.

Повернувшись з вулиці, нічого не відаючи, бабуся з отруйної води зробила для себе і онуки чай. Після чаювання в обох раптово погіршилося самопочуття.

На щастя, потерпілим вчасно була надана медична допомога і зараз їхньому життю вже нічого не загрожує.

Подію поліцейські кваліфікували як побутовий нещасний випадок. Інформацію внесено до Єдиного обліку