4ebed7efffc0e4484ba2a62c9aa5f0c1.jpg
49cc71f707a57070b6e1ec9be66577e7.jpg
Здоров'я
Здоров'я

Здоров'я (121)

 

Ревінь - багаторічна рослина сімейства гречаних широко застосовується в кулінарії для приготування компотів, киселів, варення, цукатів, начинки для пирогів, оскільки вона поживна і наділена цілющими властивостями, як повідомляє Diagnoz.

Калорійність: в 100 г продукту міститься 13 ккал.

Харчова цінність:

білків: 07 м;

жирів: 01 г;

вуглеводів: 25 р.

Користь і шкода ревеню

У цьому рослині є безліч кислот, необхідних для підтримки нормального функціонування організму, наприклад аскорбінова, яблучна та інші, а також рутин, різні цукри, пектинові речовини. Перераховувати, чим корисний ревінь, можна довго. По вітамінному складу і насиченості рослина, наприклад, цілком може змагатися з яблуками, а то й перевершувати їх.

В чому проявляється користь ревеню, так це прискорення регенерації шкіри, відновлення нормальної діяльності всього організму. Цей продукт підвищує опірність різним вірусам, знижує ризик розвитку пневмонії. Велика користь рослини, як доведено наукою, - у впливі на серцево-судинну систему. Корисні властивості ревеню допомагають запобігти розвитку ішемічного інсульту, серцевого нападу. З допомогою цієї рослини лікують псоріаз. Вживання медпрепаратів з ревенем профілактично впливає на організм, допомагаючи запобігти такі захворювання, як анемія та туберкульоз. Корисні властивості цього продукту широко використовують при катарі шлунка, кишечника, дисперсії. Ревінь можуть прописати як засіб, що поліпшує травлення, рідше - як проносне.

При вживанні ревеню необхідно бути особливо уважним до того, не підвищилася у вас температура. Справа в тому, що черешки рослини накопичують щавлеву кислоту, про шкоду якій попереджає офіційна медицина.

Не слід їсти багато ревеню під час вагітності. Він протипоказаний і тим, хто хворіє на ревматизм, цукровий діабет, холецистит, подагру, перитоніт, запалення сечового міхура, має камені в нирках , шлунково-кишкові кровотечі і т. п. У цих випадках шкода ревеню незмірно більше користі, тому від його вживання краще утриматися.

Тернопіль - у полоні аромату цвіту акації. Можна насолоджуватись цим запахом, а можна подбати про своє здоров'я. 

Настій квіток акації має жарознижуючу, протизапальну, відхаркувальну дію. Кору краще використовувати при розладах шлунку і підвищеній кислотності.

Увага! У великих дозах ця рослина отруйна. Токсальбумін робин, що міститься в корі, може викликати роздратування слизистих оболонок. При отруєнні відзначається наростаюче збудження.

Енергетичні властивості. Акація віддає енергію, наповнюючи людину бадьорістю. Особливо корисна жінкам.

Сік квіток акації, що не розпустилися, п`ють по чайній ложці 3 рази на день при білях. Корисно також робити спринцювання настоєм з квітів акації.

При білях корисно також жувати квітки білої акації, проковтуючи їх сік.

При гастритах з підвищеною кислотністю корисний гарячий настій кори молодих гілок акації.

Для його приготування 1 чайну ложку подрібненої кори запивають 300 мл кип`ятку, кип`ятять 3 хвилини, настоюють 1 год. Приймати по 1/3 скл. 3 рази на день (при хорошій переносимості можна пити по 1/2 сскл. 3 рази в день).

Настій квіток білої акації народна медицина рекомендує приймати як жарознижуючий і відхаркувальний засіб, а в деяких випадках (за відсутності інших ліків) як спазмолітичне і терпке.

Настій: 1 чайна ложка квіток заливається 1 скл. кип`ятку. Настоювати 1 годину, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день.

Хорошими лікувальними властивостями володіє настоянка квіток білої акації. Готується вона таким чином: 1 столову ложку квіток залити 200 мл спирту і настоювати протягом 10 днів. Використовується як відмінне розтирання при радикулітах, плекситах, остеохондрозі, міозитах і міалгіях.

При застарілому ревматизмі, поліартритних і подагричних болях хороший ефект має настоянка квіток, листя і молодих гілочок акації жовтої. Приготування і застосування таке ж, як і в попередньому рецепті.

Настоянка білої акації при зовнішньому застосуванні добре розсмоктує варикозні вузли, допомагає при тромбофлебіті. Хворі місця рясно змочують настоянкою і ретельно розтирають.

Для приготування настоянки узяти 30г сухих квіток або 50 г свіжих і залити 200 мл горілки. Настоювати 7 днів в темному місці.

При паралічі кінцівок настоянкою квіток акації білої добре змащувати і розтирати кінцівки 2—3 рази на день.

За матеріалами УНІАН

 

 

Серцево-судинні захворювання у тернополян за кількістю на першому місці.  Для того, щоб призупинити і загальмувати гіпертонічну хворобу, варто дотримуватися дієти. Необхідно виключити жирну і гостру їжу, їсти менше свіжого хліба і солодкого, копчених виробів.

Корисні такі продукти, як сир, капуста, фрукти, варена яловичина, чорна смородина, лимони, зелений лук, хрін. Таке харчування допомагає знижувати рівень токсинів в організмі. Необхідно пам'ятати, що споживання солі не має бути більше половини чайної ложки в день. Слід включати в щоденний раціон молочнокислі продукти, у тому числі кефір, так як він стабілізує роботу печінки, шлунково-кишкового тракту.

БАНАН

Банан є одним з фруктів, який багатий калієм, допомагає контролювати рівень кров'яного тиску. Банани не містять холестерину, що також важливо для організму. Досить з'їдати один або два банани на день, щоб знизити тиск без ліків. Поряд з бананом, ви також можете використовувати курагу, родзинки, смородину, апельсиновий сік, шпинат, кабачки, картоплю печена, диню та гарбуз.

 ЧАСНИК

І сирий і варений часник володіє властивостями, які допомагають контролювати високий рівень кров'яного тиску і зменшити рівень холестерину. При високому тиску, слід з'їдати один-два зубчики часнику в день, попередньо роздавивши їх. Подрібнені зубчики часнику виділяють сірководень, з'єднання якого сприяють хорошому кровотоку, перешкоджають утворенню газів і зменшують навантаження на серце. Можна додати п'ять-шість крапель часникового соку, в чотири чайні ложки води, і вживати два рази в день.

СЕЛЕРА

Високий рівень фітохімічної речовини, що міститься в селері, допомагає контролювати високий рівень кров'яного тиску. При регулярному споживанні селери, можна помітити значні поліпшення в зниженні рівня артеріального тиску. У той же час, вживання селери допоможе в зниженні гормонів стресу, які звужують судини, що призводить до високого кров'яного тиску. Намагайтеся щодня з'їдати одне стебло селери, спільно зі склянкою свіжої води. Можна просто жувати селеру для зниження кров'яного тиску.

ЛИМОН

Знизити тиск без ліків, допоможе регулярне споживання лимона. Лимон допомагає очистити кровоносні судини, що, в свою чергу, сприяє зниженню кров'яного тиску. При гіпертонії слід пити прісну воду з лимоном, кілька разів в день. Пийте один стакан теплої води з лимонним соком рано вранці на порожній шлунок. Для кращого результату, не додавайте сіль або цукор в лимонну воду.

МЕД

Мед може зменшити серцевий тиск, і надає заспокійливу дію на кровоносні судини і, отже, він може бути корисний для зниження високого кров'яного тиску. Люди, які страждають від гіпертонії, повинні вживати одну-дві чайні ложки меду щодня. Добре з'їдати дві чайні ложки меду на порожній шлунок вранці. Ще ви можете зробити суміш з однієї чайної ложки меду, імбирного соку і двома чайними ложками порошку насіння кмину, і їсти двічі на день. Іншим ефективним засобом є суміш із соку базиліка і меду в рівній кількості. Вживати цю суміш на порожній шлунок щодня.

СІК ЦИБУЛІ

Цибуля може бути використаний для зниження рівня кров'яного тиску. Спробуйте з'їдати одну середню сиру цибулину в день. Ви також можете приготувати суміш з соку цибулі і меду. Змішайте половину чайної ложки цибульного соку з половиною чайної ложки меду, і їжте два рази в день, щоб знизити рівень кров'яного тиску. Якщо цю суміш приймати два рази на день протягом одного-двох тижнів ви помітите значне поліпшення стану здоров'я.

За матеріалом СтопБолезни




 

 

 


 

Тернопіль - у полоні аромату цвіту акації. Можна насолоджуватись цим запахом, а можна подбати про своє здоров'я. 

Настій квіток акації має жарознижуючу, протизапальну, відхаркувальну дію. Кору краще використовувати при розладах шлунку і підвищеній кислотності.

Увага! У великих дозах ця рослина отруйна. Токсальбумін робин, що міститься в корі, може викликати роздратування слизистих оболонок. При отруєнні відзначається наростаюче збудження.

Енергетичні властивості. Акація віддає енергію, наповнюючи людину бадьорістю. Особливо корисна жінкам.

Сік квіток акації, що не розпустилися, п`ють по чайній ложці 3 рази на день при білях. Корисно також робити спринцювання настоєм з квітів акації.

При білях корисно також жувати квітки білої акації, проковтуючи їх сік.

При гастритах з підвищеною кислотністю корисний гарячий настій кори молодих гілок акації.

Для його приготування 1 чайну ложку подрібненої кори запивають 300 мл кип`ятку, кип`ятять 3 хвилини, настоюють 1 год. Приймати по 1/3 скл. 3 рази на день (при хорошій переносимості можна пити по 1/2 сскл. 3 рази в день).

Настій квіток білої акації народна медицина рекомендує приймати як жарознижуючий і відхаркувальний засіб, а в деяких випадках (за відсутності інших ліків) як спазмолітичне і терпке.

Настій: 1 чайна ложка квіток заливається 1 скл. кип`ятку. Настоювати 1 годину, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день.

Хорошими лікувальними властивостями володіє настоянка квіток білої акації. Готується вона таким чином: 1 столову ложку квіток залити 200 мл спирту і настоювати протягом 10 днів. Використовується як відмінне розтирання при радикулітах, плекситах, остеохондрозі, міозитах і міалгіях.

При застарілому ревматизмі, поліартритних і подагричних болях хороший ефект має настоянка квіток, листя і молодих гілочок акації жовтої. Приготування і застосування таке ж, як і в попередньому рецепті.

Настоянка білої акації при зовнішньому застосуванні добре розсмоктує варикозні вузли, допомагає при тромбофлебіті. Хворі місця рясно змочують настоянкою і ретельно розтирають.

Для приготування настоянки узяти 30г сухих квіток або 50 г свіжих і залити 200 мл горілки. Настоювати 7 днів в темному місці.

При паралічі кінцівок настоянкою квіток акації білої добре змащувати і розтирати кінцівки 2—3 рази на день.

За матеріалами УНІАН

 

 Цьогорічні кліщі вирізняються особливою агресивністю. Тернопільський парк Національного Відродження від них обробили. Сьогодні з 9 ранку там працювали спеціальні служби, які кропили територію, повідомляє TV-4.

Після таких заходів, кажуть фахівці, популяція цих комах знижується, відповідно, вони не нападають на людей. Кліщі переносять небезпечні хвороби, цьогоріч вони почали кусати ще у лютому. Тож з часом від них оброблять усі парки міста та зони відпочинку.айбільше випадків укісів кліщів зареєстровано у парку національного Відродження – майже 90%. Адже тут комахам, кажуть спеціалісти, добре рости і розвиватись – густа трава, багато кущів та чагарів. Повністю знищити їх – неможливо, а от контролювати кількість – цілком реально. Із самого ранку в парку працює понад 25 чоловік особового складу та резерв комунального підприємства “Профілактична дезінфекція” Тернополя. У роботі використовують звичайні та мотооприскувачі. Дезінфектори розташувались по периметру парку. Вони обробляють відкриті його ділянки та і важкодоступні місця – під деревами, кущами, сухостоєм.

Пік зростання кількості укусів кліщів та інфікування припадає на квітень-травень, а потім – ще одна хвиля у вересні. З часом усі тернопільські парки та місця відпочинку оброблять. Кліщі переносять інфекційні захворювання, серед них особливо небезпечним є бореліоз, відомий також як хвороба Лайма. Тож якщо кліщ вас таки вкусив – обов’язково звертайтесь до лікаря.

Дієтологи радять їсти тернополянам зранку зелень і омлет.

Іноді в ранковій метушні багато хто нехтує сніданком, а даремно - кажуть дієтологи. Згідно з останніми дослідженнями, зокрема, проведеним в університеті Алабами під керівництвом Мартіна Янга, сніданком, як найперший прийом їжі, програмує наш організм на весь день. 

Що відбувається, якщо ми не снідаємо: 

- Сповільнюється обмін речовин; 

- Повільніше спалюються калорії; 

- Знижується працездатність організму. 

І абсолютно протилежна картина спостерігається коли ми поснідали висококалорійними продуктами: 

- Підвищується метаболізм; 

- Організм активніше витрачає енергію; 

- Підвищується працездатність, поліпшується самопочуття. 

Жирні продукти на сніданок допомагають нам схуднути. 

Мартін Янг вважає, що можна поєднувати яйця, сосиски і бекон, а також інші калорійні продукти. З іншого боку, якщо ми на сніданок вживаємо якісь вуглеводи, то наш організм розщеплює тільки вуглеводи в перебігу всього дня. Дана теорія була підтверджена результатами експериментів на гризунах. Основний висновок полягає в наступному - якщо їсти вранці жирні продукти, наш організм буде розщеплювати жири протягом всього дня і, відповідно, це сприяє схудненню. 

Омлет на сніданок - користь на весь день. 

Ті ж американські вчені стверджують, що скинути зайву вагу можна, снідаючи омлетом. За їх словами, з'їдений зранку омлет дає -18% калорій. Був проведений наступний експеримент. Учасники в перший день на сніданок з'їдали омлет з трьох яєць. На наступний день їм дали велику булочку з сиром і з йогуртом. Обидва прийоми їжі були однакові за кількістю калорій, однак вони привели до різних результатів. Учені вимірювали рівень гормону голоду в організмі. Після булочки рівень голоду виявився вище, ніж після омлету. Це ж підтвердилося відчуттях самих піддослідних. 

Що не рекомендується їсти на сніданок 

Дієтологи кажуть, звичайні бутерброди, які ми їмо на сніданок, дають нам величезну кількість калорій, але нічого корисного в собі не несуть - ні вітамінів, ні мінералів, ні клітковини,тому що білий хліб це продукт рафінований. У складі ковбаси, звичайних сосисок, сардельок, дуже складно знайти щось корисне, а так же вершкове масло або майонез, які ми вживаємо в дуже великих кількостях, здоров'я нам не додасть. 

Корисні продукти на сніданок

Для корисного і здорового сніданку дієтологи радять вибирати цільно-зерновий хліб, хліб з висівками, клітковину - це можуть бути листя салату, стебло селери, зелень. Замість ковбаси - натуральне відварне м'ясо і омлет.

Також фахівець рекомендують їсти на сніданок кашу, так як злакові дають великий приплив енергії і є складними вуглеводами, які дозволяють протриматися до обіду. Повідомляє Сегодня.ua.

У  парках Тернополя знищення кліщів хімічними речовинами розпочали вже 4 травня. А з четверга, 12 травня після покосу трав, оприскувати почнуть парки міста.  Зокрема, парк Нацвідродження, парк "Топільче", парк ім. Шевченка, Старий парк, парк "Здоров’я", відпочинкова зона на "Циганці", повідомляє 20 хвилин.

Про це повідомила завідувач відділення організації  епідеміологічних досліджень міського відділу Тернопільського обласного лабораторного центру Держепідслужби Богдана Козяр. Загалом кількість скарг на укуси кліщів цьогоріч на Тернопіллі просто рекордна. - Починаючи з лютого цього року за медичною допомогою з приводу укусів кліщів звернулося 118 осіб, тоді як минулого року за аналогічний період було 16 звернень, - каже пані Козяр.  - Тобто ріст  цьогоріч у 7,7 рази. Із 118 випадків укусів 53,4% відбулись на території Тернополя. З початку року у місті зареєстрували два випадки хвороби Лайма, один із них у дитини 7-ми років.  

Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська гарячка тощо.

СИМПТОМИ:

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м'язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м'язів, нервової і серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який нападає прямо із землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Рівень захворюваності на ці хвороби в Україні з кожним роком зростає, що пов’язано і з глобальними змінами на земній кулі, мутаціями кліщових видів, розвитком туризму, наслідки перенесених хвороб, починають набувати хронічних форм.

Щорічно із укусами кліщів до закладів охорони здоров’я звертаються в середньому біля 20 тис. осіб.

Аби уникнути укусів кліщів фахівці радять дотримуватися таких правил:

1. Для прогулянок на природі покривати голову головним убором і одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.

2. Кожні 2 години прогулянки оглядати себе і своїх супутників, особливо дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежити слід ділянки тіла, покриті волоссям.

3. Місце для привалів на природі звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

4. Повернувшись додому, відразу змінити і ретельно оглянути одяг, випрати та випрасувати його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу. Перевірити також речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).

5. Використовувати для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів.

Якщо ви виявили кліща на шкірі, слід:

1. Негайно звернутися до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, видалити його самостійно: можна змастити кліща олією, повільно витягнути разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.

2. Після видалення кліща змастити ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою.

3. Після видалення ретельно вимити руки з милом, а кліща спалити.

4. Протягом двох тижнів щоденно замірювати температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – звернутися до лікаря.

 

 

 

 

 

Зубну пасту варто обирати в магазині не лише за торговою маркою, а за її природною чистотою! Зверніть увагу, що на кожному тюбику зубної пасти внизу є квадратний або прямокутний символ. Він буває різних кольорів, повідомляє Intermarium.

Якщо квадратик зелений, отже ваша паста складається повністю з натуральних речовин.

Якщо він синій - тут є і природні засоби і медичні речовини.

Якщо ж він червоний, то крім натуральних інгредієнтів до складу зубної пасти входять деякі небезпечні хімікати.

А ось якщо колір чорний, тоді паста ПОВНІСТЮ складається з хімікатів, і нічого природного в ній немає взагалі!

Таке маркування виробники використовують вже дуже давно, але більшість споживачів, звичайно, не  знають, що це все означає. Лише невелика частина людей поінформована.

На Тернопільщині цвітуть каштани -  символ травневого розквіту природи! Але, крім мальовничого вигляду, ці квітки також володіють цілющими якостями. Про них давно знають народні цілителі. Як використовують квіти каштана в народній медицині?  

Його лікувальні властивості мають і квіти, і кора гілок, і листя, і шкірки з каштанового насiння. Та найефективнішим є сік з квітів каштана.

Квіти каштана для виготовлення ліків слід збирати подалі від трас

Квіти каштана – чудовий засіб для лікування усіх судинних захворювань, при розширеннi й тромбозi вен, геморої, варикозі, хронiчних запальних процесах у кишках (при тривалiй дiареї), пiдвищенiй кислотностi шлунка, хворобi селезiнки, бронхiтi, нежитю, артритi, подагрi, запаленнi сiдничного нерва. Рослина має протизапальнi, кровоспиннi, протисудомнi, болезаспокiйливi властивостi, також розріджує кров, зміцнює капіляри, знижує тиск, нормалізує вміст холестерину тощо.

При згаданих захворюваннях чудово підійде сік з квітів каштана.

Готують з нього ліки так: квіти каштана перемелюють, вичавлюють з нього сік, а тоді змішують його зі спиртом у співвідношенні 1:4 (одна частина соку і чотири частини спирту). П’ють по 40-50 крапель три рази до їди.

Для лікувальних цілей від цих недуг підійде і кора каштана з молодих гілочок. Її можна використовувати як свіжу, так і сушену. Слід приготувати такий настій: 1 ч. л сухої кори залити 400 г холодної води, настояти ніч і пити по 30 г чотири рази на день.

З кори можна приготувати і настоянку для внутрішнього вживання: 50 г кори залити 500 мл горілки, настояти 3-4 тижні і вживати по 30-40 крапель тричі на день.

З квітів готують спиртову настоянку, яку використовують для натирань від ревматичних i артритних болів: 20 г квiтiв (свіжих або сушених) заливають 500 мл самогонки, настоюють два тижнi.

Використовуйте дари природи!

За матеріалами Львівської газети.

Сторінка 9 з 9